Asunnon luovutus Suomessa: mitä tulee huomioida?

Kun muutto on edessä, tulee hetki, jolloin on aika luovuttaa asunto seuraavalle asukkaalle. Luovutusprosessi eroaa riippuen siitä, onko kyseessä vuokra- vai omistusasunto. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka asunnon luovutus tapahtuu kummassakin tapauksessa.

Avainten luovutus uuteen kotiin on tärkeä vaihe asuntokaupassa. Tutustu ohjeisiin kodin luovutuksesta Suomessa, mukaan lukien tarkistuslistat ja vinkit onnistuneeseen asunnonvaihtoon.
Kuva Bigstock.com

Vuokra-asunnon luovutus

Vuokra-asunnosta poistuttaessa vuokranantaja suorittaa yleensä muutamaa viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä esitarkastuksen. Tarkastuksessa vuokranantaja arvioi, mitä asunnossa mahdollisesti tulee korjata ennen lopullista luovutusta. Lopullinen luovutus tapahtuu päätarkastuksen yhteydessä. Esitarkastuksessa huonekalut voivat vielä olla asunnossa, mutta päätarkastuksessa asunnon tulee olla tyhjä ja siisti. Vuokralaisen on oltava läsnä molemmissa tarkastuksissa mahdollista selvennystä varten.

Kun muutat vuokra-asuntoon, on tärkeää tarkastaa asunto heti vahinkojen ja puutteiden varalta. Jos löydät puutteita, ilmoita niistä heti vuokranantajalle, jotta vältät vastuun vahingoista poismuuton yhteydessä.

Haluatko tietää, mitä vaatimuksia vuokra-asunnollesi asetetaan luovutuksessa? Lisätietoja löytyy, jossa vuokra-asunnon luovutuksen säännöt on kuvattu kattavasti.

Omakotitalon luovutus

Omakotitalon virallinen luovutus tapahtuu Suomessa notaarilla, allekirjoittamalla luovutuskirja ja mahdollinen lainhuuto. Avaimet luovutetaan yleensä myös notaarilla. Yleensä ennen virallista luovutusta myyjä ja ostaja tarkastavat yhdessä, että talo luovutetaan sovitun mukaisessa kunnossa.

Jos olet talon ostaja, on tärkeää suorittaa perusteellinen tarkastus viimeisellä kierroksella. Myöhemmin ilmenevät puutteet eivät enää kuulu edellisen omistajan vastuulle. Taloa ei ole pakko tarkastaa luovutuksen yhteydessä, mutta se on suositeltavaa. Se lisää osapuolten varmuutta ja ehkäisee myöhempiä erimielisyyksiä. Lisätietoja omakotitalon luovutuksesta löydät Omakotiliitto.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)