Muuttaminen lasten kanssa

Selkeästä Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslistastamme on sinulle varmasti korvaamatonta apua tulevassa muuttoprojektissasi. Muuttaminen uuteen kotiin on jo ilman lapsia todellinen haaste, eikä se ole “lastenleikkiä” myöskään perheen pienimmille. Muutto tehdään vanhempien päätöksestä, ja joskus syynä äkilliseen muuttoon toiselle paikkakunnalle on vanhempien ero. Lyhyesti sanottuna: muuttaminen on stressaavaa myös lapsille. Artikkelissamme annamme sinulle monia hyviä vinkkejä muuttamiseen lasten kanssa.

Toivomme, että muuttosi on helppoa kuin heinänteko, ilman pienten lasten itkua. Ikimuistoinen päivä, jota on mukava muistella vielä paljon myöhemmin. Tämä kattava Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslista on sinulle todellinen apu muuttoa suunnitellessasi!

Muuttaminen lasten kanssa
Kuva: Freepik

Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslista: Mitä teen ennen muuttoa, muuttopäivänä ja muuton jälkeen?

Muuttaminen lasten kanssa vaatii paljon suunnittelua jo ennen varsinaista suurta muuttopäivää. Ethän aliarvioi tätä! Juttele muutosta lastesi kanssa, ja huomioi lastesi ikä ja persoonallisuus keskustellessanne heidän huolistaan ja peloistaan. Kokosimme sinulle lyhyen listan lastenkirjoista, joissa muuttoa käsitellään leikinomaisesti lapsille sopivalla tavalla.

Tarkistuslista on jaettu seuraavasti: ennen muuttoa, muuttopäivänä ja muuton jälkeen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – tämä kannattaa ottaa huomioon myös muutettaessa. Hyvä valmistelu helpottaa h-hetkellä. Vanhempana sinulla on kädet täynnä puuhaa, joten isovanhemman tai lapsenvahdin apu muuttopäivänä voi olla kallisarvoinen apu. Muutto ei kuitenkaan tarkoita pelkästään stressiä ja pelkoa, vaan siitä voi tehdä lapsille myös hauskan kokemuksen.

Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslistan avulla olet mitä parhaiten valmistautunut aloittamaan seikkailun, muuton, muksujesi kanssa.

Valmistautuminen muuttoon

Päätä muuttopäivä

Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, suosittelemme, että muutat koulun loma-aikana. Tällöin lapsesi voivat käydä kouluvuoden loppuun samassa koulussa vanhojen kavereidensa kanssa ja tutussa ympäristössä, ennen kuin aivan uusi luku heidän elämässään alkaa.

Juttele lastesi kanssa

Keskustele muutosta ja mahdollisista muuton syistä avoimesti lastesi kanssa. Mitä vanhempia lapsesi ovat, sitä parempi heidän kanssaan on puhua hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Vanhemman positiivinen asenne

Jos haluat, että lapsillasi on positiivinen asenne muuttamista kohtaan, suhtaudu vanhempana muuttoon positiivisesti. Muuttamiseen kuuluu myös paljon tunteita.

Salli myös negatiiviset tunteet

On tärkeää huomioida kaikki lasten huolet ja pelot ja suhtautua niihin vakavasti. Varsinkaan nuoret eivät useinkaan ole erityisen tyytyväisiä muuton alussa. On tärkeää, että vanhemmat kuuntelevat lapsia.

Etsi uusi päiväkotitai koulu

Aloita koulun tai päiväkodin etsiminen jo useita kuukausia ennen muuttoa. Etenkin, jos muutat suosittuun kaupunkiin, uuden päiväkodin tai koulun löytyminen voi usein olla vaikeaa.

 • Kysy kunnalta kouluista ja niiden oppilaaksiottoalueista
 • Järjestä tutustuminen uuteen luokkaan. Tämä auttaa myöhemmin, jotta lapsesi sopeutuvat joustavasti uuteen kouluun.
 • Perusopetuksen opetussuunnitelmat laaditaan paikallisesti! Paikalliset opetussuunnitelmat löydät kunnan ja/tai koulun www-sivuilta. Muuttaessasi toiselle paikkakunnalle olethan suoraan yhteydessä valitsemaasi kouluun ja pyydä heiltä tarvittavia lisätietoja.

Järjestä unohtumattomat läksiäiset

Jos ero tutusta ympäristöstä ja vanhoista kavereista on lapsillesi todella vaikeaa, voit myös järjestää pienen läksiäisjuhlan vanhassa asunnossasi. Tee lapsillesi selväksi, että ystävät ovat aina tervetulleita uuteen kotiinne.

Pakkaa lasten muuttokassi valmiiksi

Pakkaa tähän kassiin kaikki tärkeät tavarat ja pidä se käden ulottuvilla. Jos lapsi pyytää lempipehmoleluaan, ja sinulla on se näin helposti saatavilla, säästät hermojasi ja vältyt pieneltä itkunpurkaukselta.

 • Pienille lapsille: vaippoja ja vauvanruokaa
 • Suosikkipehmolelu/lelu
 • Kirja tai muita leluja ajankuluksi
 • Alusvaatteita ja pyjamia vaihtovaatteeksi muuton jälkeistä päivää varten
 • Muutamia välipaloja ja juotavaa

Muuttopäivä

Järjestä halutessasi lapsenvahti

Etenkin silloin, kun lapset ovat hyvin pieniä, huomaat muuttaessasi, kuinka korvaamaton apu on kahdesta vapaasta ylimääräisestä kädestä ja silmästä. Mummut ja papat ovat usein erinomaisia tässä tehtävässä ja auttavat huomattavasti stressaavana muuttopäivänä.

Anna lastesi auttaa

 • Anna heidän pakata omat pehmolelunsa
 • Ehkä lapsesi voivat jopa maalata pienen kulman uudessa huoneessa ihan itse.

Anna lastesi osallistua aktiivisesti muuttoon

 • Missä on sängyn paikka uudessa huoneessa?
 • Mistä seinämaalista lapsesi pitävät?

Tee huone lapsiturvalliseksi

Rakkaittesi turvallisuus on luonnollisesti etusijalla myös muuttopäivänä, myös uudessa asunnossa. Jos sinulla on pieniä lapsia, on lasten uusi huone myös tehtävä mahdollisimman nopeasti lapsiturvalliseksi.

Lasten oma turvapaikka

Ensimmäinen huone, jossa ei saa olla muuttolaatikoita, on lastenhuone. Näin perheen pienimmät voivat tuntea olonsa kotoisaksi nopeammin.

Muuton jälkeen

Juhlikaa uutta kotia yhdessä

Uusi koti koetaan positiiviseksi paikaksi. Juhli kaikessa rauhassa tietoisesti uuden elämänvaiheen alkamista lastesi kanssa.

 • Tilaa ruokaa – juhlapäivän kunniaksi saa olla myös kokista ja pizzaa!
 • Skoolaa uuden kotinne kunniaksi appelsiinimehulla
 • Pidä perheenne lempipeli valmiina ja pelatkaa yhdessä. Kuinka ihanaa onkaan rentoutua perheen parissa onnistuneen muuton jälkeen!
 • Suunnitelkaa yhdessä, miten teette uudesta kodista omannäköisenne pienellä pintaremontilla

Etsi leikkipuisto

Kävele lastesi kanssa naapurustossa, ja selvitä, missä on julkisia leikkipuistoja, elokuvateattereita tai vaikka uimahalleja.

Tutustu uusiin naapureihin

Ehkä naapurustossakin asuu nuoria lapsiperheitä? Käy rohkeasti tervehtimässä naapureita: kuka tietää, se voi olla alku pitkälle ystävyydelle.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Admin | 09-07-2020 |
Kommentit (1)

Kommentti