Omilleen muutto ensimmäistä kertaa

Edessä muutto vanhempien luota ensimmäiseen omaan kotiin – vihdoinkin, mikä ihana vapauden tunne! Olet nyt aikuinen, ja aloitat oman elämäsi omassa kodissasi, ehkä jopa toisella paikkakunnalla. Ennen kuin lähdet, kannattaa miettiä hetki, mitä omilleen muutto oikein tarkoittaa, ja suunnitella, miten itsenäisen elämäsi parhaiten aloitat. Yksin asuminen tarkoittaa monien “Hotelli Äiti ja Isä” -palveluiden päättymistä ja uusien vastuiden ja velvollisuuksien alkamista. Sinun täytyy nyt huolehtia itse ruoanlaitosta, siivoamisesta ja pyykinpesusta, eikä jääkaappikaan täyty itsestään!

omilleen muutto
Kuva: Freepik

Tämä tarkistuslista auttaa sinua muistamaan tärkeimmät asiat ja valmistautumaan uuteen, itsenäiseen elämääsi. Vaikka ehkä menetätkin joitakin kotona-asumisen etuja, saat vastineeksi runsain määrin itsenäisyyttä, vapautta ja päätösvaltaa.

Tämä tarkistuslista on yhteenveto perusasioista, jotka kannattaa muistaa ensimmäiseen kotiin muuttaessasi. Tarvitset esimerkiksi oman kotivakuutuksen ja sähkösopimuksen, ja sinun on huolehdittava osoitteenmuutoksesta. Lisäksi tämä lista auttaa sinua miettimään, mitä kaikkea tarvitset uuteen kotiisi, sekä antaa vinkkejä kodin siivoukseen ja vaatehuoltoon. Kannattaa katsoa myös muita sivuiltamme löytyviä tarkistuslistoja, ne auttavat sinua valmistautumaan tähän uuteen elämänvaiheeseen. Toivotamme sinulle onnea, nauti uudesta itsenäisyydestäsi!

Omilleen muuttajan perussopimus – kirjallinen vuokrasopimus

Muista aina tehdä vuokrasopimus kirjallisena, myös silloin, kun asut vanhempiesi, sukulaisten tai perhetuttujen omistamassa asunnossa. Tarvittaessa löydät valmiita vuokrasopimuspohjia internetistä. Varmista, että vuokrasopimuksen tiedot ovat oikein ja että ymmärrät kaiken, mistä sopimuksessa sovitaan. Selkeä sopimus helpottaa tilannettasi ja turvaa oikeutesi riitatilanteessa tai kun suullisesti sovitut asiat ovat unohtuneet aikojen kuluessa.

Kotivakuutus

Kotivakuutus voi kuulostaa kovin aikuiselta ja turhaltakin menoerältä, mutta se kannattaa. Kotivakuutus turvaa paitsi oman omaisuutesi myös mahdolliset asunnolle sattuvat vahingot. Usein myös vuokranantaja edellyttää kotivakuutuksen ottamista.

Muuttotarkastus

Ennen kuin muutat sisään uuteen kotiin, tarkista asunto ja sen kunto. Kirjaa ylös mahdolliset viat ja vahingot asunnon lattiassa, seinissä, katossa, kalusteissa, kodinkoneissa jne. Voit myös ottaa valokuvia. Anna kopio listasta ja kuvista vuokranantajalle. Voit myös pyytää liittämään listan vuokrasopimuksen liitteeksi. Kun asunnon viat sisäänmuuttohetkellä ovat kaikkien osapuolten tiedossa, et poismuuttaessasi joudu vastaamaan asunnossa jo valmiiksi olleista vioista tai vahingoista.

Muuttoilmoitus

Muista tehdä muuttoilmoitus maistraatille ja Postille. Helpoimmin teet muuttoilmoituksen netissä, mutta voit tehdä sen myös Postista tai maistraatista saatavalla paperilomakkeella. Postin sivuilta voit tarkistaa, mille viranomaisille ja organisaatioille tieto osoitteenmuutoksestasi menee automaattisesti. Ilmoita uusi osoitteesi itse muille organisaatioille ja yrityksille, jotta esimerkiksi laskut tulevat sinulle oikeaan osoitteeseen. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle taloyhtiön ohjeiden mukaan. Muista kertoa uusi osoitteesi myös ystävillesi. Muuttoilmoituksen voit tehdä jo ennen muuttoasi.

Kodin turvallisuus

Tarkista, että asunnossasi on toimiva palovaroitin. Asukas vastaa, että asunnossa on riittävä määrä palovaroittimia, että ne on sijoitettu oikein, ja että ne toimivat. Kodin perusturvallisuusvälineisiin kuuluvat myös ensiapupakkaus ja sammutuspeite. Katso myös kodin turvallisuuteen keskittyvä tarkistuslistamme.

Tärkeät sopimukset

Tee tärkeät sopimukset, kuten sähkösopimus ja nettiliittymä, ellei se sisälly vuokrasopimukseen. Mikäli internetyhteys ei sisälly vuokraan, tarkista, kuuluuko taloyhtiösi kaapeli- vai antenniverkkoon, ja tee sopimus sen mukaisesti. Vesisopimusta et tarvitse, se tulee taloyhtiön kautta. Muista kuitenkin vesimaksu, ellei se sisälly vuokraan. Sähkö- ja internetsopimukset voit tehdä jo ennen muuttoa.

Työkalut

Omilleen muutto tarkoittaa myös sitä, että vastaat nyt itse myös pienistä kodin korjaustöistä. Kannattaakin hankkia pieni työkalupakki. Ainakin seuraavat saattavat tulla tarpeeseen niin sisustus- kuin korjaustöissäkin:

 • vasara
 • ruuvimeisseli (pari eri kokoista tasa- ja ristipäistä)
 • vatupassi
 • pihdit
 • porakone

Muistathan kuitenkin, että et saa tehdä asunnossa remonttitöitä ilman vuokranantajan lupaa.

Tärkeitä tarvikkeita keittiöön
Kuva: Kaboompics

Tärkeitä tarvikkeita keittiöön

Omilleen muuton myötä tarvitset ensimmäiseen kotiisi starttipaketin myös keittiöön. Ainakin nämä voivat tulla tarpeeseen:

 • Kattiloita
 • Paistinpannu
 • Uunivuoka
 • Ruokailuvälineitä
 • kauha, puuhaarukka ja paistinlasta ruoanlaittoon
 • muutama hyvä veitsi lihan ja kasvisten leikkaamiseen
 • perunankuorimaveitsi
 • leikkuulauta
 • patalappuja
 • pannunalusta
 • sakset
 • tölkin- ja pullonavaaja
 • tiskiharja

Lisäksi tarvitset ainakin pyyhkeitä, lakanoita ja tyynyliinoja sekä siivousvälineitä.

Huonekalut ja sisustus

Sisusta oma kotisi omannäköiseksesi! Et välttämättä tarvitse kalliita huonekaluja, mutta muutama kuva tai juliste seinällä antaa kodillesi juuri sinun näköisesi ilmeen ja saa sinutkin tuntemaan olosi kotoisaksi nopeammin.

Laadi budjetti – ja seuraa sitä!

Laadi itsellesi budjetti ja laske, paljonko rahaa tarvitset elämiseen kuukaudessa – ja seuraa sitä. Tämä auttaa sinua alkukuukausina, kun sinulla ei vielä välttämättä ole tarkkaa käsitystä, paljonko yksin eläminen maksaa. Seuraamalla taloutesi tuloja ja menoja opit pian, mihin rahat menevät. Kannattaa myös tutustua muihin sivuiltamme löytyviin tarkistuslistoihin, niistä saat esimerkiksi vinkkejä energiansäästöön kotona.

Siivous ja puhtaus

Oman kodin pitäminen siistinä voi myös olla yksi uusi haaste. Mikäli siivoaminen tuntuu alussa vaikealta, tee itsellesi siivoussuunnitelma, esimerkiksi päivittäiset ja viikoittaiset tehtävät ja kodinaskareet. Lisäksi muutaman kerran vuodessa kannattaa tehdä perusteellisempi suursiivous.

Pyykin lajittelu

Pyykin lajittelu kannattaa. Pese värilliset ja vaaleat erikseen, etteivät värilliset värjää valkopyykkiäsi. Kiinnitä huomiota vaatteiden pesuohjeisiin, esimerkiksi lämpötiloihin ja linkousohjeisiin, jotta lempivaatteesi pysyvät hyvinä pesusta toiseen.

Lisää vinkkejä

Tämän tarkistuslistan lisäksi kannattaa tutustua myös muihin sivuiltamme löytyviin tarkistuslistoihin ja artikkeleihin. Niistä saat hyviä vinkkejä esimerkiksi uuden kodin hankintoihin ja kodin remontointiin.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Admin | 09-07-2020 |
Kommentit (0)

Kommentti