Pysäköintiluvan muuttaminen muuton yhteydessä

Pysäköintiluvan muuttaminen tai uuden pysäköintiluvan hakeminen on yleensä tarpeen, jos omistat auton ja muutat kaupungin keskustan alueelle Suomessa. Useimmissa kaupungeissa keskusta-alueilla asuvat tarvitsevat pysäköintilupaa. Jokaisella kunnalla on omat sääntönsä pysäköintilupien suhteen. Tässä muuttovinkissä tarjoamme yleisiä ohjeita pysäköintiluvan muuttamiseen tai hakemiseen ja annamme hyödyllisiä linkkejä, joista saat lisätietoa.

Katu Helsingissä, jossa näkyy polkupyörä parkissa ja maksullinen pysäköintialue taustalla – tutustu pysäköintiluvan hakemiseen Suomessa
Kuva: Pixabay.com

Pysäköintiluvan hakeminen

Jos muutat maksullisen pysäköinnin alueelle, voit hakea pysäköintilupaa. Maksat tällöin kiinteän summan neljännesvuosittain tai vuosittain saadaksesi pysäköidä autosi omassa kaupunginosassasi. Joissakin suurkaupunkien alueilla voi olla pysäköintilupien jonotuslista. Odotusaika voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa useisiin vuosiin. Useimmissa kaupungeissa jonotuslistoja ei kuitenkaan ole, ja pysäköintiluvan voi saada melko nopeasti.

Pysäköintiluvan hakemisen ehdot yleensä ovat:

  • Olet rekisteröitynyt asukkaaksi uuteen osoitteeseesi.
  • Asunnollasi ei ole omaa pysäköintipaikkaa tai autotallia.
  • Auto on rekisteröity nimellesi. (Leasing-auton tapauksessa tarvitset kirjallisen todisteen siitä, että käytät autoa)

Useimmissa kaupungeissa voit hakea pysäköintilupaa verkossa. Suurempien kaupunkien linkit löytyvät tämän sivun lopusta. Jos muutat toiseen kaupunkiin, tarkista uuden kuntasi verkkosivuilta.

Pysäköintiluvan muuttaminen

Säännöt pysäköintiluvan muuttamiselle muuton yhteydessä vaihtelevat suuresti kunnittain. Tässä esittelemme mahdollisuudet pysäköintiluvan muuttamiseen tilanteen mukaan.

Muutat saman pysäköintialueen sisällä

Joissakin kaupungeissa pysäköintilupasi pysyy voimassa, mutta sinun on ilmoitettava uusi osoitteesi. Muissa kaupungeissa sinun on haettava uusi pysäköintilupa. Tämä koskee tietenkin vain, jos uudessa asunnossasi ei ole omaa pysäköintipaikkaa tai autotallia.

Muutat toiselle pysäköintialueelle tai toisen kaupungin maksulliselle pysäköintialueelle

Tässä tapauksessa sinun on yleensä irtisanottava vanha pysäköintilupasi ja haettava uutta uudelle pysäköintialueelle. Useimmissa kaupungeissa voit hakea uutta pysäköintilupaa vasta, kun olet rekisteröity asukkaaksi uuteen osoitteeseesi. Tämän seurauksena uuden pysäköintiluvan saaminen voi kestää muutamasta viikosta kuukausiin muuton jälkeen.

Muutat alueelle, jossa ei ole maksullista pysäköintiä tai uudessa asunnossasi on oma pysäköintipaikka

Tässä tapauksessa sinun on irtisanottava pysäköintilupasi. Usein voit saada takaisin jo maksetun summan vuoden jäljellä olevilta kuukausilta.

Koska pysäköintilupien säännöt vaihtelevat kaupungeittain, suosittelemme, että etsit yksityiskohtaiset tiedot kuntasi verkkosivuilta. Suurimpien kaupunkien linkit on listattu alla.

Pysäköintiluvan muuttaminen tai hakeminen: hyödyllisiä linkkejä

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)