Tarkistuslista

Saat kaikki muuttoosi liittyvät tarkistuslistat sähköpostiisi ilmaiseksi

Selvitä, kuinka paljon muutto maksaa
21-11-2013 - Kirjoittanut Admin

Ensiasunnon ostaminen

Moveria on koonnut useita räätälöityjä tarkistuslistoja helpottaakseen sinun muuttoprosessia.
Tässä tarkistuslistassa annamme ohjeita siitä mitä tulisi kiinnittää huomiota ostoa suunniteltaessa.

Ensiasunnon ostaminen on luultavasti elämäsi suurimpia investointeja, siksi on tärkeää että olet ajatellut sekä tarpeitasi että budjettiasi. Ensiasunto ei ehkä ole aivan kaikkea sitä mistä olet haaveillut, mutta varmista että se on hintansa arvoinen.

Eri asumisen muotoja
Asunnon omistaminen voi antaa vapauden tunteen, mutta vain jos kaikki toimii hyvin eikä ikäviä yllätyksiä ilmene oston jälkeen. Ostajana sinulla on selonottovelvollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että ostaessasi kiinteistön ”Nykyisessä kunnossa”, sinun vastuullasi on löytää mahdollisia vikoja. Ostajana et voi jälkikäteen väittää että myyjä on vastuussa havaittavista olevista vioista. Tutustu myytävän kohteen asiakirjoihin ja itse kohteeseen huolellisesti. Voi olla vaikea tietää mitä etsiä, joten neuvo on hakeutua asiantuntevan kuntotarkastajan puheille. Hän voi auttaa näissä asioissa.

Osakehuoneisto
Osakehuoneistokaupassa ostetaan osakkeet jotka oikeuttavat asunnon hallintaan. Asunto-osakeyhtiö on asukkaidensa omistama ja hallinnoima yhtiö yhtiöjärjestyksineen. Ostajan on hyvä tutkia osakeyhtiön talous, varmistaa että on turvallista ostaa asuntoa kyseisestä yhtiöstä.
Lue vuosikertomus, tutustu sääntöihin, puhu johtokunnossa toimivan henkilön kanssa, jotta saisit tietoa onko suunnitteilla remonttia tai korjauksia kuten vesiverkoston uusiminen tms.

Omakotitalo
Muista että tarkastusvaatimus on laajempi kuin ostat kiinteistön. Silloin saat tarkastaa myös ulkoisia osia kuten katto, tontti jne. Jos ostat kiinteistön, on tärkeää pitää mielessä, että hankinnassa on muitakin kustannuksia kuin varsinainen ostohinta.
• Kulut Lainhuutotodistuksesta, joka on todiste siitä että omistat kiinteistön.
• Kiinteistön varainsiirtovero, joka on 4 % kauppahinnasta.
• Mahdolliset kustannukset kiinnitystä varten. Kiinnityksellä tarkoitetaan kiinteään omaisuuteen kohdistuvaa, lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtävää merkintää kiinteän omaisuuden käyttämiseksi velan vakuutena. Kiinnitystä tarvitaan kiinteistön panttaamista varten, kun omaisuutta halutaan käyttää luoton vakuutena.

Lue koko tarkistuslista, lataa, tulosta, seuraa ohjeita ja ruksaa tehdyt tehtävät.
Otamme mielellään vastaan vinkkejä halutuista tarkistuslistoista!