Miniopas muuttoon Englantiin

Haluaisitko viimein toteuttaa unelmasi muuttoon Englantiin? Mietitkö, mitä kaikkea muutto Suomesta Englantiin vaatii? Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle runsaasti hyödyllistä tietoa ja vinkkejä muuttoosi Englantiin: tarvittavat asiakirjat, asunnon ja työpaikan löytäminen, opiskelu, hinnat, elämäntyyli ja paljon muuta.

Muuttaessasi Englantiin Suomesta on otettava huomioon joitakin tekijöitä ja eroja maiden välillä, kuten valuutta ja liikennesäännöt. Lontoo, Manchester, Liverpool… Jokaisella Englannin alueella on oma viehätyksensä, ja riippumatta siitä, minkä kaupungin valitset, tässä artikkelissa autamme sinua toteuttamaan unelmasi muutosta Englantiin.

Paljonko muuttosi Englantiin tulee maksamaan? Vastaa pariin kysymykseen, niin näytämme sinulle parhaat palvelut parhaaseen hintaan!

Toinen kuva esittää nuoren parin keskustelevan rennosti Lontoon taustalla, Saint Paulin katedraali näkyy taustalla. Kuva heijastaa matkailua ja kansainvälistä ystävyyttä Euroopan metropoleissa, erinomainen kuvitus juttuihin, jotka käsittelevät ihmissuhteita tai opiskelua ulkomailla.
Kuva: Unslash.com

Näin muutat Englantiin Suomesta vuonna 2024

Ensimmäinen huomioitava asia on se, että Britannian virallisen EU-eron, eli Brexitin, ja erityisesti 31. joulukuuta 2020 jälkeen, henkilöiden vapaa liikkuvuus EU-maiden ja Iso-Britannian välillä on päättynyt. Tämä tarkoittaa, että muutto Englantiin Suomesta on monimutkaisempi kuin muutto EU-maiden sisällä, ja siksi on tärkeää aloittaa valmistautuminen ajoissa.

EU:n, ETA:n (Euroopan talousalue) ja Sveitsin kansalaisilla on edelleen mahdollisuus matkustaa ja oleskella Iso-Britanniassa enintään kuusi kuukautta ilman viisumia. Tarvitset vain voimassa olevan passin koko oleskelusi ajan. Tämä voi olla hyödyllistä ensimmäisellä sopeutumis- tai asunnon ja työpaikan etsintämatkalla, samalla kun hoidat tarvittavan viisumin.

Askeleet Iso-Britannian viisumin hakemiseen:

 1. Aloita viisumihakemusprosessisi Iso-Britannian hallituksen ”Visas and immigration” -verkkosivulla.
 2. Tämän jälkeen rekisteröidy Teleperformance Ltd:n Visa Operations Centre -verkkosivustolle. Siellä voit varata ajan viisumihakemuskeskukseen Helsingissä.
 3. Tässä prosessissa voit myös halutessasi ostaa lisäpalveluita, kuten: ”Priority”-palvelu, jos haluat vastauksen 3-5 arkipäivässä, kuriiripalvelu tai ”Premium”-palvelu henkilökohtaisella palvelulla.

Majoituksen löytäminen Englannissa ennen muuttoa

Majoituksen löytäminen Englannissa ei ole vaikeaa, mutta kustannukset voivat vaihdella paljon riippuen siitä, mihin kaupunkiin muutat. Hyvä vaihtoehto on vuokrata ensin väliaikainen majoitus ja etsiä paikan päällä sopiva pysyvämpi asunto.

Jos haluat vuokrata kokonaisen asunnon, yksi parhaista verkkosivustoista on Rightmove, jossa on paljon hakusuodattimia ja johon useimmat kiinteistönvälittäjät myös julkaisevat ilmoituksensa. Huoneen vuokraamiseen kimppakämpästä voit käyttää Spareroom-sivustoa. Jos muutat Englantiin opiskelijana, voit aloittaa asunnon etsinnän Student-sivustolta.

Kuinka paljon maksaa asunnon vuokraaminen tai ostaminen Englannissa?

Iso-Britanniassa virallinen valuutta on Englannin punta. Tällä hetkellä 1 punta on noin 1,14 euroa, joten voit suunnilleen tehdä hintavertailuja.

Lontoon vuokrahinnatKuukaudessa euroina
Kimppakämppä:noin 456 €
Yksiön vuokra: noin 1,254 €
Kaksion vuokra: noin 2,850 €
Liverpoolin vuokrahinnatKuukaudessa euroina
Kimppakämppä:noin 342 €
Yksiön vuokra: noin 570 €
Kaksion vuokra: noin 1,026 €

Yleensä vähimmäisasumisaika on 6–12 kuukautta, ja usein tarvitaan työsopimus ja takaus. On mahdollista neuvotella etukäteismaksuista asuntotoimistojen kanssa. Muista myös laskea mukaan kuukausittaiset käyttökulut kuten vesi, sähkö ja kaasu, jotka ovat noin 228 € kuukaudessa yksiössä. Huomioi, että useimmissa Englannin asunnoissa ei ole keskuslämmitystä eikä ilmastointia.

Kuinka paljon muutto Englantiin maksaa?

Majoituskulujen lisäksi toinen merkittävä kulu muutossa Englantiin on tavaroiden kuljetusmaksut.

 • Jos sinulla ei ole paljon tavaraa, voit ottaa sen mukaan lentokoneeseen, ja lentojen hinnat Lontooseen voivat olla jopa alle 10–20 euroa. Lisämatkatavaroista joudut maksamaan ylimääräistä. Jos päätät mennä autolla, sinulla on tilaa tavaroiden kuljettamiseen, mutta kulut ovat korkeammat, sisältäen bensiinin ja tietullit – sekä lautta- tai tunnelimaksut, jotka voivat olla 60–350 euroa.
 • Jos muutat huonekalusi Suomesta uuteen kotiisi Englannissa, sinun on tehtävä lisäjärjestelyjä ja kustannuksia. Ensin sinun on haettava tuontilupa – ”Transfer of residence relief” – Britannian viranomaisilta, jotta muuttoyritys voi viedä tavarasi tullin läpi molempien maiden välillä.

Kustannuksiltaan, riippuen siitä, mihin Englannin osaan muutat, välimatka voi olla noin 1800–2800 km. Jos vuokraat vaunun huonekaluillesi, pelkkä kuljetus voi maksaa yli 1,000 euroa, puhumattakaan muista kuluista ja vakuutuksista. Toisaalta, enintään 100 kg:n palettilähetyksen kansainvälinen kuljetus voi maksaa noin 300 euroa.

Muutto Englantiin opiskelemaan

Opiskelijana Englannissa tarvitset vähintään perus- tai keskitason englannin kielen taidot. Esimerkiksi Lontoossa kohtaat paljon espanjaa puhuvia ihmisiä, mutta on suositeltavaa, että kehität kielitaitoasi maan virallisella kielellä, sillä tarvitset sitä sekä opiskelussa että työnhakussa.

Englannilla on korkea koulutuksen laatu ja maa on turvallinen. Voit myös työskennellä osa-aikaisesti – jopa 20 tuntia viikossa – opintojesi ohessa (lomakausina on mahdollista työskennellä täysipäiväisesti).

 • Julkisissa yliopistoissa ulkomaalaisopiskelijoiden vuosittainen lukukausimaksu on yli 10 000 puntaa (opintolainaa ei enää myönnetä eurooppalaisille opiskelijoille).
 • Yksityisten yliopistojen vuosimaksut voivat nousta jopa 30 000 puntaan.
 • Hinta voi olla vielä korkeampi, jos haluat suorittaa MBA:n tai muita arvostettuja jatko-opintoja.
 • Jos harkitset opiskelua muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, kustannukset ovat suunnilleen seuraavat: Walesissa ja Pohjois-Irlannissa noin 4 500 puntaa vuodessa, ja Skotlannissa noin 1 800 puntaa vuodessa (mahdollisuus 100%:n suoraan avustukseen).

Muutto Englantiin töihin

Työskentelyyn Englannissa vaaditaan työviisumin saamisen ehtojen lisäksi englannin kielen taito, joka vaihtelee työtehtävästä riippuen. Jos englannin kielen taitosi on hyvin alkeellinen eikä sinulla ole erikoispätevyyksiä, voi olla hyvä idea aloittaa työskentely esimerkiksi ravintolan keittiössä, hotellin siivouspalveluissa tai varasto- ja tuotantotehtävissä, kunnes kielitaitosi kehittyy tarpeeksi laajempien työmahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Erityisesti Englannissa on suuri kysyntä insinöörien, lääketieteen ammattilaisten ja IT-alan osaajien työpanoksesta. Työpaikkoja voit etsiä verkkosivuilta kuten jobs.co.uk tai indeed.co.uk.

Englannin minimipalkka vuonna 2022 on 1 621,1 puntaa kuukaudessa kokoaikatyöstä riippumatta työn luonteesta. Palkka voi nousta työtehtävän vaatimusten, aseman ja kokemuksen myötä.

Kuinka monta työtuntia viikossa Englannissa tyypillisesti tehdään?

Englannissa, kuten Espanjassakin, tyypillinen täysi työviikko on 40 tuntia, mutta joissain tapauksissa työtunteja voi olla viikossa jopa 48. Joissain yrityksissä on meneillään kokeiluohjelmia, joissa pyritään lyhentämään työviikkoa 35 tuntiin ja työpäivien määrää viikossa neljään.

Työajat ovat hieman erilaiset kuin Suomessa, useimmat kaupat sulkevat ovensa kello 19.00. Toimistoaikana, noin klo 9.00–18.00, lounastauko kestää yleensä tunnin ja se pidetään aiemmin kuin Suomessa. Lomaa kertyy vuodessa yhteensä 28 päivää, mikä on kaksi päivää vähemmän kuin Suomessa.

Työskentely Englannissa ja eläköityminen Suomessa

Jos olet työskennellyt Englannissa ja palaat takaisin Suomeen, ja haluat hakea eläkettä, sinun on toimitettava Suomen eläkejärjestelmään seuraavat asiakirjat:

 1. Työtodistukset kaikista yrityksistä, joissa olet työskennellyt Englannissa. Nämä dokumentit todistavat työhistoriasi ja työsuhteesi keston.
 2. Verodokumentit, kuten P60, jotka summaavat vuosittaisen ansiosi ja maksetut verot, sekä P45, joka annetaan, kun työsuhde päättyy. Nämä dokumentit auttavat osoittamaan verotetut tulot.
 3. A1-todistus (entinen U1-lomake), joka todistaa maksamasi sosiaaliturvamaksut Iso-Britanniassa. Tämä dokumentti on tärkeä osoittamaan, että olet maksanut sosiaaliturvamaksuja ja olet oikeutettu eläkkeeseen.
 4. Työnantajan lausunto, jossa selitetään työsuhteen päättymisen syy. Tämä voi olla tarpeellinen, mikäli on erityisiä olosuhteita, jotka vaikuttavat eläkeoikeuksiin.

Eläkehakemus tulee jättää Kansaneläkelaitokselle (Kela) tai muulle eläkelaitokselle Suomessa, riippuen siitä, mihin eläkejärjestelmään kuulut. He käsittelevät hakemuksesi ja voivat tarvittaessa pyytää lisätietoja muista maista, joissa olet työskennellyt – tässä tapauksessa Englannista. Eläkkeelle jääminen on mahdollista, kun saavutat eläkeiän, joka Suomessa on yleensä 63–68 vuotta, riippuen syntymävuodestasi ja eläkejärjestelmästäsi.

Ensimmäisessä kuvassa nuori nainen nauraa iloisesti kävellessään Lontoon vilkkaalla kadulla. Kuva kuvastaa urbaania elämäntyyliä ja nuorten iloa kaupunkiympäristössä
Kuva: Unsplash.com

Millaista elämä on Englannissa? Kokemuksia

Monet nuoret ja perheet ympäri maailmaa haaveilevat muutosta Englantiin. Vaikka nykytilanne ei olekaan paras mahdollinen, Englanti on erittäin monimuotoinen maa täynnä mahdollisuuksia, erityisesti ammattitaitoisille työntekijöille.

Vapaa-aika ja kulttuuri Englannissa

Suurkaupungeissa kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonta on laaja ja monipuolinen. Tarjolla on kaikkea vaihtoehtotaiteilijoista edistyksellisiin kauppoihin sekä klassisiin ja ajattomiin esityksiin ja konsertteihin. Englanti on sekoitus perinteitä, ruokakulttuureja ja maailmankatsomuksia, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Tarjolla on vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja budjettiin.

Liikenne Englannissa

Jos pidät autolla ajamisesta, muista tämä kun muutat Englantiin: siellä ajetaan vasemmalla puolella! Saatat tarvita muutaman käytännön ajotunnin tottuaksesi. Julkisesta liikenteestä puhuttaessa kaupungeissa on tarjolla kausilippuja ja erilaisia hintoja metrolle ja busseille, sekä tietenkin taksit ja pyörät.

Byrokratia ja asiakirjat muuttaessasi Englantiin

Tämä osa voi olla tylsää, mutta on tärkeää varmistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjat muuttoasi varten Englantiin ovat kunnossa.

 • Rekisteröityminen konsulaattiin: jos aiot asua Englannissa pysyvästi tai pitkäaikaisesti, sinun on rekisteröidyttävä asukkaaksi konsulaatin rekisteriin. Tämä oikeuttaa sinut esimerkiksi äänestämään ja poistaa sinut Suomen väestörekisteristä.
 • Oman terveysaseman valinta: pysyvänä asukkaana Englannissa sinulla on oikeus maksuttomaan julkiseen terveydenhuoltoon, joka kattaa perus- ja erikoishoidon. Mene lähimpään terveyskeskukseen, niin he määrittävät sinulle oman lääkärin.
 • Matkapuhelin: on parasta hankkia paikallinen puhelinnumero paikalliselta operaattorilta, sillä hinnat ovat hyvin edullisia – noin 10 euroa kuukaudessa saat rajattoman internetin ja puhelut.
 • Ajokortti: Vaikka suomalainen ajokorttisi kelpaa siellä – kunhan se on voimassa –, suosittelemme vaihtamaan sen englantilaiseen, kun se vanhenee. Vaihtaminen maksaa vain noin 50 euroa ja on hyvin yksinkertainen prosessi, joka kestää kolme viikkoa. Voit tehdä sen täällä.
 • Verovirasto: Tuloverot ovat progressiivisia, kuten Suomessa, mutta veronpalautusta ei tarvitse hakea itse, sillä työnantaja vähentää veron suoraan palkastasi ja tilittää sen Britannian verovirastolle. Yleisin veroprosentti on 20%.
 • Pankkitili: Kannattaa avata pankkitili, jotta voit maksaa ostoksesi punnissa ilman lisämaksuja ja hoitaa laskusi. Tämä on hyvin yksinkertaista, ja voit tehdä sen jopa ennen asumistodistuksen saamista verkkopankissa passillasi.

Muutto Suomesta Englantiin

Kun olet selvittänyt kaiken tarvittavan tulevaa muuttoasi varten Suomesta Englantiin, on hyvä selvittää, paljonko muuttokuormasi kuljettaminen Suomesta tulee maksamaan. Muistathan, että koska Englanti ei ole EU:n jäsen, muutto sinne voi olla hieman monimutkaisempi ja kalliimpi verrattuna muihin maihin, kuten Ranskaan, mutta se ei ole mahdotonta. Toivomme, että yleiset muuttovinkkimme ja tässä artikkelissa antamamme tiedot ovat auttaneet sinua hahmottamaan tarvitsemasi paremmin ja rohkaisemme sinua laskemaan, kuinka paljon muuttosi Englantiin tulee maksamaan tarpeidesi mukaan.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 09-05-2024 |
Kommentit (0)