Kuinka muutto Ranskaan: vaiheet

Olet ottamassa suuren askeleen: Miten muuttaa Ranskaan virheitä välttäen? Elämäsi voi muuttua huomattavasti muuton jälkeen, ja siksi haluamme auttaa sinua mahdollisimman paljon prosessissa. Kerromme, paljonko muutto Ranskaan maksaa, mitä toimenpiteitä siihen liittyy, kuinka löytää asunto ja työpaikka, sekä tarjoamme paljon tietoa siitä, millaista elämä Ranskassa on.

Ranska on yksi Euroopan romanttisimmista kohteista, jonka monet valitsevat sen laajojen työmahdollisuuksien ja elintason vuoksi, puhumattakaan rikkaasta kulttuuri- ja vapaa-ajantarjonnasta. Valmistaudu elämään maassa, joka on täynnä upeita paikkoja, mahtavia maisemia ja tunnelmallisia kaupunkeja. Lisäksi Ranska on erittäin ystävällinen maa maahanmuuttajille. Joten, aletaan valmistella muuttoasi Ranskaan!

Haluatko tietää, paljonko muuttosi Ranskaan tulee maksamaan?

Muutaman kysymyksen jälkeen tarjoamme sinulle parhaat palvelut parhaaseen hintaan!

Toisessa kuvassa mies ja nainen ihailevat Eiffel-tornia Pariisissa, mikä heijastaa matkailun viehätystä ja kaupungin ikonista nähtävyyttä. Tämä kuva sopii hyvin juttuihin, jotka käsittelevät matkustamista Ranskaan tai elämää Pariisissa.
Kuva: Unsplash.com

Kuinka muuttaa Ranskaan Suomesta vuonna 2024

Sekä Suomi että Ranska kuuluvat Euroopan unioniin, mikä helpottaa muuttoa huomattavasti. Laillisesti mikä tahansa suomalainen voi ylittää Ranskan rajan – ja päinvastoin – esittämällä voimassa olevan henkilökortin tai passin. Lisäksi ensimmäisten kolmen kuukauden ajan ei vaadita rekisteröitymistä eikä muita ehtoja tai toimenpiteitä. Tämä on hyödyllistä, jos haluat tehdä tutustumismatkan uuteen asuinpaikkaasi ennen muuttoa Ranskaan, ja esimerkiksi työnhakuun.

Jos aiot muuttaa Ranskaan yli kolmeksi kuukaudeksi eli pysyvästi, sinun on haettava oleskelulupaa. Tätä varten sinun tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiprefektuuriin Ranskassa. On olemassa useita mahdollisuuksia:

 • Jos sinulla on jo työsopimus tai harjoitat ammattitoimintaa Ranskassa, riittää, että voit osoittaa sen.
 • Jos et harjoita ammattitoimintaa esimerkiksi väliaikaisen työkyvyttömyyden tai tahattoman työttömyyden vuoksi – muun muassa – voit silti asua Ranskassa, kunhan sinulla on sairausvakuutus ja riittävästi taloudellisia varoja, jottei sinusta tule sosiaaliavun taakkaa. Voit myös hankkia oleskeluluvan, jos olet rekisteröitynyt opiskelijaksi tai ammatilliseen koulutukseen ja sinulla on riittävästi varoja sekä sairausvakuutus. Sama oikeus koskee myös sukulaisia, jotka täyttävät mainitut vaatimukset.

Näiden vaatimusten täyttäminen antaa sinulle ensin ”kaikkiin ammatillisiin toimintoihin” oikeuttavan oleskeluluvan, joka on voimassa enintään 5 vuotta. Viiden vuoden laillisen ja pysyvän oleskelun jälkeen Ranskassa voit hakea pysyvää oleskeluoikeutta. Tämä oikeus koskee myös perheenjäseniäsi, joiden kansalaisuus on EU:n ulkopuolisen valtion, jos he ovat asuneet Ranskassa laillisesti viisi vuotta yhtäjaksoisesti.

Asunnon löytäminen Ranskasta ennen muuttoa

Muutto Ranskaan tarkoittaa myös sopivan asumisen löytämistä, olitpa sitten yksin, kumppanin kanssa, kimppakämpässä tai perheen kanssa. Yleensä yhteyttä otetaan kiinteistönvälittäjiin, jotka hallinnoivat vuokra-asuntoja ja myytäviä asuntoja. Tarjolla on yleensä kahdenlaisia vuokra-asuntoja:

 • Lyhytaikainen vuokraus, yleensä enintään vuodeksi, ja asunto on kalustettu.
 • Pitkäaikainen vuokraus, alkaen kahdesta vuodesta, yleensä kalustamaton ja valmis kalustettavaksi.

Paljonko maksaa asunnon vuokraaminen tai ostaminen Ranskassa?

Ranskassa elinkustannukset ovat hieman korkeammat kuin Suomessa, noin 19% kalliimmat vuonna 2022. On myös totta, että yleensä palkat ovat korkeampia. Keskimäärin pienen tai keskikokoisen yksiön vuokra kaupungissa ei laske alle 1000 euroa kuukaudessa. Jos etsit asuntoa esikaupunkialueelta tai vähemmän asutuilta alueilta, vuokra voi laskea puoleen.

Tässä taulukossa näet joitakin tarkempia likimääräisiä hintoja:

Vuokra PariisissaHinta €/kuukausi
Kimppakämppä 700€
Yksiö 1.500€
Kaksio 2.000€
Vuokra Toulousessa Hinta €/kuukausi
Kimppakämppä 400€
Yksiö 800€
Kaksio 1.500€

Jos etsit asuntoa Ranskasta, voit tutkia yksityisten myynti-ilmoituksia säästääksesi välityspalkkioita. Kuitenkin kiinteistönvälittäjän kautta toimit, kun haluat varmistua asunnon hankinnan turvallisuudesta. Tässä tapauksessa voit esimerkiksi käydä tällä verkkosivulla, josta löydät erilaisia asumisvaihtoehtoja Ranskassa.

Jos olet opiskelija, suosittelemme, että vierailet tällä Espanjan hallituksen verkkosivulla, josta löydät linkkejä erilaisiin majoitusvaihtoehtoihin: kimppakämpät, opiskelija-asunnot, naisten asunnot tai yhteisasuminen vanhempien ihmisten kanssa.

Paljonko maksaa muutto Ranskaan?

Muuton hinta Ranskaan riippuu pääasiassa kahdesta tekijästä: tavaroiden kuljetuskustannuksista ja uuden asuntosi vuokrasta, jonka jo mainitsimme yllä.

Tavarakuljetuksen hinta voi vaihdella paljon:

 • Jos matkatavarasi ovat pieniä tai kevyitä, voit kuljettaa ne helposti lentokoneessa tai muulla käyttämäsi kulkuvälineellä – junassa, bussissa -. Lentoliput Euroopan unionin sisällä ovat hyvin edullisia – saatat saada lipun alle 50 eurolla. Voit myös maksaa lisämaksun jokaisesta ylimääräisestä matkalaukusta. Jos päätät mennä autolla, sinun on helpompi kuljettaa tavarasi ja sinun on maksettava bensiini ja tietullit – jotka Ranskassa ovat kalliita -.
 • Jos haluat kuljettaa huonekalusi Suomesta uuteen kotiisi Ranskassa, se voi olla monimutkaisempaa ja kalliimpaa, mutta se on mahdollista. Riippuen siitä, mihin Ranskan alueeseen muutat, välimatka voi olla noin 700–1500 km. Jos päätät vuokrata huonekaluvaunun, pelkkä kuljetus voi maksaa yli 500 euroa, puhumattakaan muista kuluista ja vakuutuksista. Lähettäminen lavalla tai puolilavalla voi olla edullisempi vaihtoehto. Jopa 100 kg:n kansainvälinen kuljetus voi maksaa noin 200 euroa.

Muutto Ranskaan opiskelemaan

Jos muutat Ranskaan opiskelun takia, majoituksen lisäksi, jonka jo kävimme läpi, sinun tulee ottaa huomioon, että tarvitset vähintään perustason ranskan kielen taidot. Englannin kielen taito on hyödyllinen lisä, mutta ranskan kielen taito on aina vaatimus.

Ranskassa koulutustaso on korkea, ja niin yliopistoissa kuin Grandes Écoles -laitoksissa erikoisaloilla on paljon käytännön projektityötä, kenttätoimintaa ja ryhmätöitä. Kustannuksiltaan voidaan erottaa kolme pääryhmää:

 • Julkiset yliopistot ovat edullisimpia, noin 170 euroa vuodessa kandidaatin tutkinto-ohjelmassa ja 250 euroa maisteriohjelmassa.
 • Teknilliset oppilaitokset ovat yleensä kaksi kertaa kalliimpia kuin julkiset yliopistot.
 • Yksityisissä yliopistoissa hinta voi nousta jopa kaksitoistakertaiseksi.

Muutto Ranskaan töihin

Tarvitset vähintään perustason ranskan kielen taidot. Jos haluat päästä käsiksi korkeampiin palkkoihin, sinun tulee osoittaa korkeampaa kielitaitoa. On mahdollista löytää työtä, jos osaat vain englantia, erityisesti suurissa kansainvälisissä yrityksissä. Mutta jos aiot asua Ranskassa, on parasta opetella kieli päästäksesi käsiksi kaikkiin mahdollisuuksiin.

Jos toistaiseksi puhut vain espanjaa, voit saada kausiluontoisia tai fyysisiä töitä, varasto- ja tuotantotehtäviä. Jos osoitat olevasi hyvä työntekijä, on tavallista, että jotkut yritykset järjestävät ranskan kielen kursseja ja koulutusta ulkomaisille työntekijöilleen. Ne maksavat usein vähän tai ovat täysin ilmaisia, ja voivat johtaa korkeampaan palkkaan tulevaisuudessa.

Ranskan minimipalkka vuonna 2022 on 1 678 euroa brutto, eli 11,07 euroa tunnilta. Nettotuloiksi jää noin 1 329,06 euroa kuukaudessa. Palkat vaihtelevat työpaikan, aseman, kokemuksen ja pätevyyksien mukaan.

Kuinka monta työtuntia viikossa tehdään Ranskassa?

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan Ranskassa työsopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Pyhäpäivien lisäksi vapaapäivä on sunnuntai, ja se voi olla myös lauantai tai jokin viikonpäivä, työnantajan valinnan mukaan. Lomaoikeudet ovat samat kuin Suomessa: 30 päivää vuodessa.

Toisin kuin Suomessa, missä työviikko on 40 tuntia, Ranskassa se on 35 tuntia. Lounastauko on yleensä klo 12:00-13:30 tai 14:00 – muista, että siellä syödään ja illastetaan aiemmin – eikä sitä lasketa työaikaan.

Työskentely Ranskassa ja eläköityminen Suomessa

Kaikilla, jotka ovat työskennelleet Ranskassa ja maksaneet eläkemaksuja Sécurité Sociale -järjestelmään, on oikeus ranskalaiseen eläkkeeseen. Eläke määräytyy 10–24 parhaiten ansaitun vuoden mukaan. Eläkkeelle jäämisen ikä on sama sekä miehille että naisille, 62 vuotta, paitsi jos on maksettu eläkemaksuja 162–172 neljänneksen ajan, jolloin on mahdollista jäädä varhaiseläkkeelle.

Riippumatta siitä, jäättekö Ranskaan vai palaatteko Suomeen uranne jälkeen, saatte teille kuuluvan eläkkeen. Säännöt eivät sulje pois mahdollisuutta saada suomalaista vanhuuseläkettä, mikäli siihen on oikeus. Ranskan eläkkeen saamiseksi sinun tulee jättää hakemus kyseisessä asuinmaassasi toimivalle viranomaiselle – muista säilyttää kaikki työsopimukset, vuokrasopimukset ja muut todistusasiakirjat. Tässä virallisessa hallituksen linkissä on kaikki tarvittava tieto asiasta.

Kuvassa on perinteinen pariisilainen brasserie, jossa ihmiset voivat nauttia ruoasta ja juomasta rauhallisessa ympäristössä, ja pyöräilijä kulkee ravintolan edustalla. Tämä kuva sopii artikkeleihin, jotka käsittelevät Pariisin kulttuuria, ruokaa ja arkielämää.
Kuva: Unsplash.com

Millaista on elämä Ranskassa? Kokemuksia

Muutto Ranskaan on usein suomalaisille erittäin mieluisa vaihtoehto. Itse asiassa Ranska on yksi suosituimmista maista suomalaisten keskuudessa, ja se on tunnettu ystävällisyydestään ja kunnioituksestaan. Ranskassa palkat ovat usein hieman korkeampia kuin Suomessa – tai paljon korkeampia, riippuen työtehtävästä – ja yksi asia, josta monet pitävät, on se, että uusiin ihmisiin tutustuu helposti. Lisäbonus on, että olet melko lähellä suomalaisia ystäviä ja perhettä, koska maat ovat naapurimaita.

Vapaa-aika ja kulttuuri Ranskassa

Ranskassa on mahdotonta kyllästyä. Voit nauttia yli sadasta museosta, joihin on vapaa pääsy joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, sekä loputtomasta määrästä esityksiä. Pariisin kahviloiden ja kauppojen tunnelma sekä arkkitehtuuri ja luonto viehättävät varmasti. Vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle budjetille.

Liikenne Ranskassa

Maassa on erinomaiset julkisen liikenteen verkostot, niin kaupunkien sisällä kuin niiden välilläkin. Autolla liikkuminen on myös täysin mahdollista, ja se on melko samanlaista kuin Suomessa, vaikkakin tietullit ovat huomattavasti kalliimpia.

Byrokratia ja asiakirjat muuttaessasi Ranskaan

Kun asetut lopullisesti ”rakkauden maahan”, on tärkeää, että et anna pelkän innostuksen viedä, vaan huolehdit tarvittavasta paperityöstä, joka helpottaa elämääsi.

 • Rekisteröityminen konsulaattiin: Mene asuinalueesi konsulaattiin, jossa sinulle kerrotaan tarvittavat asiakirjat. Näin voit käyttää äänioikeuttasi vaaleissa, uusia passisi ja hoitaa erilaisia hallinnollisia toimenpiteitä sekä saada tarvittaessa apua suomalaisilta konsuliviranomaisilta.
 • Hanki ”Carte Vitale”: Pyydä Suomessa Euroopan sairaanhoitokortti ennen lähtöäsi, ja kun olet Ranskassa, älä unohda hankkia ”Carte Vitale” -korttia. Näin voit saada terveydenhuoltopalveluita Ranskan sosiaaliturvasta. Tarvitset työsopimuksen ja sinun on esitettävä joukko asiakirjoja: siviilisääty, postiosoite ja sähköposti, valokuva, henkilökortin ja passin kopiot, käännetty syntymätodistus, pankkitiedot, asumistodistus ja täytettävä joukko lomakkeita ranskaksi. Prosessi on pitkä, mutta vaivan arvoinen.
 • Matkapuhelin: Vaikka EU:ssa roaming-maksut on poistettu ja voit käyttää suomalaista puhelintasi ilman lisämaksua, kannattaa hankkia ranskalainen puhelinnumero. Näin saat parempia tarjouksia ja ranskalaisille kontakteillesi on helpompi soittaa sinulle.
 • Ajokortti: Voit ajaa Ranskassa suomalaisella ajokortillasi ilman ongelmia.
 • Verotoimisto: Kun asut pysyvästi Ranskassa, sinun on maksettava siellä veroja. Tässä verkkosivustossa on lisätietoja aiheesta.
 • Pankkitili: Ranskalaisen pankkitilin avaaminen on yksinkertaista. Tarvitset passin, oleskeluluvan tai pitkäaikaisen viisumin, todistuksen asumisesta ja allekirjoituksen sekä työsopimuksen, jos olet työssä. Myös monet verkkopankit tarjoavat palveluitaan alhaisemmin kustannuksin.

Muutto Suomesta Ranskaan

Kuten aiemmin mainitsimme, maiden läheisyys tekee muutosta Ranskaan helppoa ja suhteellisen edullista. Jos et ole vielä varma lopullisesta päätöksestäsi, voit vierailla maassa jonkin aikaa ja nähdä, vastaako se odotuksiasi ja haluatko todella muuttaa sinne pysyvästi. Samoin, jos päätät muuttaa Ranskaan ja myöhemmin haluat palata takaisin, se ei ole suuri ongelma, sillä olet edelleen lähellä kotia.

Vaikka muutto on helpottunut maiden välisen etäisyyden ja samankaltaisuuden ansiosta, muutto vaatii silti paljon järjestelyä ja energiaa. Sinun tulee ottaa huomioon kuljetettavien tavaroidesi määrä, paino ja matkan pituus. Siksi tarjoammekin sinulle mahdollisuuden laskea muuttokustannuksesi Ranskaan jo etukäteen.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 13-05-2024 |
Kommentit (0)