Muutto Espanjaan: Mitä ottaa huomioon kustannuksissa, rekisteröinnissä ja eläkkeessä?

Suunnitteletko muuttoa Espanjaan unelmien toteuttamiseksi tai onko suunnitelmasi jo konkreettisempi? Tällöin sinulla on varmasti paljon kysymyksiä: kuinka rekisteröityminen Espanjassa toimii, mitkä ovat elinkustannukset, paljonko muutto Espanjaan maksaa, ja miten on eläkkeesi laita? Näihin kysymyksiin annamme vastaukset tässä muuttovinkissä!

Haluatko vain tietää, paljonko Espanjaan muuttaminen maksaa? Pyydä heti tarjouksia alla olevasta linkistä. Saat täysin sitoumuksetta useita tarjouksia kansainvälisiltä muuttoyrityksiltä, jotka osaavat hoitaa Espanjaan muuttosi viimeisen päälle.

Voitko muuttaa Espanjaan ilman muuta?

Kyllä, voit. EU:n kansalaisena sinulla on oikeus asua missä tahansa Euroopan unionin maassa. Jos olet Suomen (tai jonkin muun EU-maan) kansalainen, voit siis muuttaa Espanjaan. Jos asut Espanjassa yli 6 kuukautta vuodessa, sinun tulee rekisteröityä maahan. Tätä kutsutaan ’residenciaksi’.

Kuinka kauan suomalainen voi asua Espanjassa?

Suomalaisena voit asua Espanjassa niin kauan kuin haluat. Jos muutat Espanjaan ja asut siellä yli 3 kuukautta, sinun tulee hakea ’residencia’. Tämä tarkoittaa, että ilmoittaudut Espanjan asukkaaksi. ’Residencia’ haetaan Policia Nacionalista. Ensimmäinen ’residencia’ on aina voimassa 5 vuotta, ja sen jälkeen voit uusia sen määrittelemättömäksi ajaksi.

Voiko olla rekisteröitynä sekä Suomessa että Espanjassa?

Espanjassa ’residenciaa’ hakiessasi sinun tulee poistua Suomen väestörekisteristä. ’Residencian’ hakemiseen tarvitset todistuksen Suomesta poistumisesta. Et siis voi olla rekisteröitynä samanaikaisesti sekä Suomessa että Espanjassa.

Jos oleskelet Espanjassa alle 3 kuukautta, voit rekisteröityä paikalliseen kunnan väestörekisteriin. Tätä kutsutaan ’padronamientoksi’ (tai ’Padroniksi’). Tällöin et ole Espanjan kansalainen, mutta olet rekisteröitynyt sen kunnan väestörekisteriin, jossa asut. Tässä tapauksessa voit pysyä rekisteröitynä myös Suomessa.

Muutto Suomesta Espanjaan: Parhaat asuinalueet ja kustannukset

Missä Espanjassa kannattaa asua riippuu henkilökohtaisista toiveistasi. Etsitkö suurkaupungin vilinää? Barcelona saattaa olla valintasi. Pienempi kaupunki opiskelijahengellä? Salamanca voisi olla sopiva. Jos haluat nauttia miellyttävästä ilmastosta ympäri vuoden, suuntaa Malagaan. Alueella, jossa asuu paljon suomalaisia, voit valita Costa Blancan. Jos haluat asua mahdollisimman edullisesti, suuntaa Espanjan sisämaan pikkukyliin. Espanjaan muutto tarjoaa monenlaisia alueita, joilla kaikilla on omat etunsa.

Muutto Espanjaan: Lue kattava opas elämästä ja asumisesta Espanjassa, sisältäen tietoa kustannuksista, rekisteröinnistä ja eläkkeistä Suomesta muuttaville. Tutustu vaihtoehtoihin ja suunnittele unelmiesi uusi alku Espanjan auringon alla.
Kuva: Unsplash.com

Mitä maksaa muutto Espanjaan?

Muuton kustannukset Espanjaan riippuvat siitä, miten haluat muuttaa. Jos muutat matkalaukun kanssa vuokra-asuntoon Barcelonassa, kustannukset ovat paljon pienemmät kuin jos muutat koko irtaimiston kanssa maalaistaloon. Alla on erilaisia muuttoja ja niiden kustannusarvioita:

Muuton tyyppiKustannukset
Oma auto400–600 euroa
Pieni määrä tavaraa kuriirilla400–1000 euroa
Itse muutto pakettiautolla1400–2000 euroa
Koko irtaimiston muutto muuttoyrityksellä2000–6000 euroa

Paljonko maksaa muutto Espanjaan?

Kuten yllä olevasta taulukosta näet, muuton kustannukset Espanjaan voivat vaihdella suuresti. Alla on lisätietoja eri kuljetusvaihtoehdoista Espanjaan:

Muutto Espanjaan omalla autolla

Jos sinulla ei ole paljon tavaraa mukana, voit ajaa omalla autolla Espanjaan. Ota huomioon, että polttoaineeseen ja tiemaksuihin kuluu noin 400–600 euroa.

Jos muutat Espanjaan omalla autolla, voit ajaa Espanjassa Suomen rekisterikilvillä vielä 6 kuukautta. Tämän jälkeen sinun täytyy tuoda autosi Espanjaan, mikä voi olla aikaa vievää ja kallista, joten saattaa olla, että lopulta on nopeampaa ja halvempaa myydä autosi Suomessa ja ostaa uusi Espanjassa.

Tavaroiden lähettäminen Espanjaan kuriirilla tai yhteiskuljetuksella

Jos muutat pienellä määrällä tavaroita, voit harkita kuriiripalvelun käyttämistä. Kansainväliset kuriirit eivät kuljeta koko irtaimistoa, mutta voivat kuljettaa muutaman kuution tavaroita. Jos et vie mukanasi huonekaluja, vaan ainoastaan muutamia muuttolaatikoita, tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Hinta on noin 400–1000 euroa.

Yhteiskuljetuksella lähetät tavarasi rekan mukana, joka kuljettaa myös muuta tavaraa Espanjaan. Etuna on, että se on halvempi kuin muuttoyrityksen käyttö. Haittapuolena on, että sinun täytyy itse valmistella tavarasi kuljetukseen ja huolehtia lastaamisesta ja purkamisesta.

Itse muutto Espanjaan vuokrapakettiautolla

Pakettiauton vuokraaminen ja sillä itse muuttaminen Espanjaan on tietenkin myös vaihtoehto. Tämän etuna on, että voit ottaa paljon tavaraa mukaasi ja se tulee halvemmaksi kuin muuttoyrityksen kanssa. Haittapuolena on, että sinun täytyy palauttaa pakettiauto Suomen, mikä vie paljon aikaa ja rahaa. Tämä vaihtoehto maksaa sinulle 1400–2000 euroa.

Muutto Espanjaan muuttoyrityksen avulla

Jos haluat muuttaa koko irtaimistosi Espanjaan, on suositeltavaa käyttää ammattimaista muuttoyritystä. Voit ottaa kaikki muuttolaatikot ja huonekalut mukaasi ja muuttoyritys huolehtii lastaamisesta, purkamisesta ja kuljetuksesta. Voit tietysti aina varata muuttoyritykseltä myös lisäpalveluita, kuten pakkausapua tai muuttokoroketta. Muuttoyrityksen kanssa Espanjaan muuttaminen maksaa keskimäärin 2000–6000 euroa. Haluatko tarkan hinta-arvion muutostasi? Pyydä sitten alla olevasta painikkeesta useita tarjouksia.

Elämän kustannukset Espanjassa Suomesta katsottuna

Espanjassa eläminen on yleisesti edullisempaa kuin Suomessa, erityisesti tietyissä elämänalueissa kuten asuminen ja ravintolapalvelut. Kustannusten alhaisuus verrattuna Suomeen tarjoaa mahdollisuuden nauttia laadukkaammasta elämästä pienemmällä budjetilla. Suomalaisille eläkeläisille tai etätyötä tekeville tämä voi tarkoittaa merkittävästi parempaa ostovoimaa Espanjassa asuttaessa.

Asuntojen hinnat Espanjassa

Espanjassa asuntojen hinnat ovat usein edullisempia kuin Suomessa. Esimerkiksi keskimääräinen asuntojen hinta Espanjassa on noin 280 000 euroa, kun taas Suomessa hintataso voi olla korkeampi, erityisesti suurimmissa kaupungeissa. Asunnon keskihinta neliömetriä kohden Espanjassa on noin 1449 euroa, mikä on edullisempi kuin monilla alueilla Suomessa. Asuntojen hinnat vaihtelevat kuitenkin suuresti alueesta riippuen, ja esimerkiksi suurkaupungeissa tai rannikkoalueilla hinnat voivat olla huomattavasti korkeammat.

Missä Espanjassa asuminen on halvinta?

Espanjan halvimmat alueet ovat sisämaan maaseutualueita. Kaikkein halvin maakunta on Zamora, jonka keskimääräinen talon hinta on 100 000 euroa. Jos haluat asua mieluummin rannikolla, halvin vaihtoehto on pohjoisrannikko: Baskimaa ja Kantabria.

Espanjan kalleimmat alueet ovat suuret kaupungit: Madrid, Barcelona, Bilbao ja Malaga. Mutta myös saaret ovat suhteellisen kalliita.

Muutto Suomesta Espanjaan: miten se vaikuttaa eläkkeeseen?

Kun muutat Espanjaan ja asut siellä yli 6 kuukautta vuodessa, muutut Espanjan verovelvolliseksi. Voit kuitenkin saada suomalaisen eläkkeesi normaalisti, mutta maksat siitä verot Espanjassa. Tämä johtuu Suomen ja Espanjan välisestä verosopimuksesta.

Mikäli saat Suomessa julkisen sektorin eläkettä, maksat siitä verot Suomeen. Sinun ei tarvitse tässä tapauksessa tehdä veroilmoitusta Espanjassa.

Suomen ja Espanjan välillä neuvotellaan parhaillaan verosopimuksen muutoksista. Uusi sopimus voi tulla voimaan vuonna 2022 tai 2023. Epäillään, että uusi sopimus voi olla vähemmän suotuisa Suomesta Espanjaan muuttaneille eläkeläisille.

Paljonko maksan veroa eläkkeestäni Espanjassa?

Verot, jotka maksat Espanjassa eläkkeestäsi, riippuvat tilanteestasi. Espanjassa on progressiivinen verotusjärjestelmä. Verovapaa tulo on 5500 euroa. Korkeimman veroluokan veroaste vaihtelee itsehallintoalueittain. Muitakin tekijöitä on, jotka vaikuttavat maksettavan veron määrään, mutta alla näet veroprosentit tuloluokittain.

Vuositulo Veroprosentti
Enintään 12.449 €19%
12.450 – 20.199 €24%
20.200 – 35.199 €30%
35.200 – 59.999 €37%
60.000 – 299,999 €45%
+ 300.000 €47%

Kuinka paljon KELA-eläkettä saan, jos muutan Espanjaan?

KELA-eläke kertyy Suomessa asumisen perusteella 15-vuotiaasta 65-vuotiaaksi. Jokaista Suomessa asuttua vuotta kohden kertyy 2% KELA-eläkettä, jotta 65-vuotiaana saat 100% eläkkeen. Jos muutat Espanjaan 65-vuotiaana, saat siellä 100% KELA-eläkkeestäsi, ja maksat siitä verot Espanjassa.

Jos muutat Espanjaan ennen 65-vuotiaana, et kerrytä Suomessa KELA-eläkettä niiltä vuosilta. Voit kuitenkin vakuuttaa itsesi vapaaehtoisesti KELA:n kautta, jotta kerrytät eläkettä myös Espanjassa asuessasi. Tämän vakuutuksen voit tehdä viimeistään vuoden kuluttua muutostasi Suomesta.

Onko Espanjassa varallisuusvero?

Espanjassa on varallisuusvero. Jos asut Espanjassa, sinun on maksettava se. Espanjassa on keskusteltu varallisuusveron poistamisesta, mutta toistaiseksi se on vielä voimassa. Yleinen verovapaa raja on 700 000 euroa. Jos sinulla on oma asunto, jossa asut, saat 300 000 euron lisävapautuksen.

Muutto Espanjaan muuttoyrityksen avulla

Haluatko tietää, kuinka paljon muuttosi Espanjaan tulee maksamaan? Täytä lomakkeemme ja saat jopa 5 tarjousta kansainvälisiltä muuttoyrityksiltä. Se on täysin maksutonta ja sitoumuksetonta. Näin saat hyvän käsityksen odotettavissa olevasta hinnasta.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)