Flyttstädning

Din befintliga bostad ska vara välstädad och rengjord då köparen tillträder. Flyttstädning är det sista som görs i bostaden innan den lämnas över till den nya ägaren. Om du vill flyttstäda på egen hand, hittar du tips på allt som ska göras i vår checklista för flyttstädning.

Viktiga punkter gällande flyttstädning via städfirma

  • Bostaden måste tömmas på alla möbler innan städfirman kommer.
  • Glöm inte att tömma och frosta av kyl och frys innan flyttstädningen.
  • En flyttstädning kostar oftast mellan 20-40 euro per kvadratmeter och är avdragsgillt på deklarationen.
  • De flesta städfirmor lämnar garanti på arbetet så att du som kund kan återkomma om du eller den nya ägaren inte är nöjd.

Flyttstädning via städfirma lite mer info

En vanlig flyttstädning inkluderar oftast rengöring, dammtorkning och fönsterputsning. Behöver man ytterligare tjänster går det bra att beställa det; till exempel städning av balkong, garage eller förråd. I många fall måste man själv flytta på den tunga inredningen (spis, badkar, etc.) för att städfirman ska komma åt att städa ordentligt. Kontrollera med din städfirma vilka regler som gäller för städningen. Om du anser att städningen inte är godkänd ska du i första hand göra en reklamation till städföretaget så att de kan åtgärda bristerna. Hjälper inte det kan du vända dig till allmänna reklamationsnämnden och åberopa konsumenttjänstlagen.
Du kan också vända dig till Konsumenttvistenämnden, är en neutral och oberoende expertorgan. Nämnden ger riktlinjer och anvisningar för konsumenträtten och rekommendationer i konsument och bostads tvister. (Styrelsens arbete är gratis.)
Man kan bland annat hålla inne betalningen, få omstädning, prisavdrag eller hävning av köpet. Om du flyttar från en bostad med trädgård skall även denna ”städas”; det vill säga, trädgården ska lämnas i normalt, fint skick och utan bygg- eller trädgårdsavfall på den. Detta kan också beställas från städfirman.

Om du vill läsa mer

Konkurrens och Konsumentverket:
http://www.kuluttajavirasto.fi/sv-FI/konsumentradgivning/konsumentradgivare/

Hushållsavdrag: http://www.vero.fi/sv-FI/Personkunder/Hushallsavdrag
Konsumentköplagen: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1987/19870355
Konsumenttvistenämnden: http://www.kuluttajariita.fi/sv/index.html

Aktiviteter

Boka 14-30 dagar innan flyttdatum.

Flyttstädning på egen hand? Börja städa 3 dagar före flyttdatum.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
By  Admin | 19-03-2014 |
Comments (0)