Hantverkare

Att anlita en hantverkare kan vara ett bra alternativ när du ska bygga om eller renovera inför utflytt eller inflytt. En hantverkare har ofta rätt kunskaper för att arbetet ska bli korrekt och snyggt utfört.

Viktiga punkter gällande hantverkare
• Skriv alltid ett avtal med din hantverkare innan arbetet påbörjas.
• Kräv referenser från tidigare arbeten som hantverkaren har utfört.
• Du ska inte behöva betala för mer än det överenskomna maxpriset, ställ krav på att alla eventuella förändringar av beställt arbete ska skriftligen godkännas av dig innan de får påbörjas.
• Bestäm en tid för när arbetet ska vara klart och inkludera åtgärder i avtalet om tidsgränsen inte skulle hållas.

Hantverkare lite mer info
Efterfråga alltid offerter från olika hantverkare för att få en prisbild på vad arbetet kommer att kosta och för att jämföra olika alternativ. Ni kan antingen tillsammans bestämma ett fast pris, låta arbetet fortgå enligt timlön eller enligt överenskommelse om cirkapris. Du har rätt att få en specificerad räkning på exakt hur mycket som har gått till resekostnader, arbetskostnader samt materialkostnader. Om du och din hantverkare har avtalat ett cirkapris för ett arbete, får hantverkaren inte ta ut mer än 15 % utöver cirkapriset. Du behöver själv ha koll på exakt hur du vill att resultatet ska bli, vad som behövs beställas och hur lång tid du vill att arbetet ska ta. Var ute i god tid för att beställa material; det är vanligt med sena leveranser och att material inte finns i lager. Det är även vanligt att det förekommer fuskbygge, så en bra regel brukar vara att aldrig betala innan arbetet är färdigt (förutom materialkostnader). Fixa ett skriftligt avtal så att båda parter är överens. Kontrollera också att din hantverkare är förskottsuppbördsregistrerat.

Om du vill läsa mer
Konsumentrådgivning: http://www.kuluttajavirasto.fi/sv-FI/boende/renovering/
Patent- och registerstyrelsens samt Skatteförvaltningens gemensamma företagsdatasystem för att kontrollera att företaget är registrerat. http://www.ytj.fi/svenska
Hushållsavdrag http://www.vero.fi/sv-FI/Personkunder/Hushallsavdrag
Palkka.fi tjänsten är gratis och avsedd för hushåll. – https://www.palkka.fi/index_se.html
En webbtjänst som upprätthålls av miljöministeriet (tillsvidare endast på Finska) http://www.korjaustieto.fi/
Asuminen.fi, boendelänkar för offentliga och privata instanser. – http://www.asuminen.fi/?language=ruotsi

Aktiviteter
Anlita hantverkare 14-30 dagar innan flyttdatum.
Beställ material senast 56 dagar innan arbetet påbörjas.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
By  Admin | 20-03-2014 |
Comments (0)