TV

Du kan få tillgång till TV via kabelnätet, genom internet (IP-TV), marksänt genom en TV-antenn eller satellit-TV via parabol. Kabel-TV och IP-TV är vanliga lösningar i flerbostadshus och i områden med radhus eller kedjehus.
TV via marksänd antenn och satellit-TV är vanligare hos enskilda villaägare.

Viktiga punkter gällande TV via kabelnätet och IP-TV

 • Många bostäder är anslutna till ett kabelnät där en specifik operatör erbjuder sina tjänster. Som kund kan du variera storleken på abonnemanget men inte välja leverantör.
 • Ofta ingår ett analogt grundutbud i lägenheten om du bor i ett flerbostadshus. Du behöver då varken box eller ett abonnemang men får endast ett fåtal kanaler.
 • För TV av högre kvalitet, så som HDTV, krävs anslutning till en leverantör och oftast att man har en digitalbox med ett digital-TV-kort.
 • IP-TV är ett alternativ till kabelnätet. Du får då TV via bredbandet. IP-TV erbjuds dock inte i alla bostäder. Kontrollera vilka valmöjligheter du har.
 • Att ha TV via bredbandet ställer krav på kapaciteten. Om du använder Internet och tittar på TV samtidigt kan du uppleva vissa störningar.

 Viktiga punkter gällande TV via marksänd antenn eller satellit-TV

 • Det marksända nätet tas in via en TV-antenn på taket eller en inomhusantenn/bordsantenn.
  Det marksända nätet är helt digitalt, du behöver med andra ord alltid en digitalbox.
  Den kan du köpa av leverantören, om den inte är inbyggd i tv:n. Tänk på att du måste ha en box och ett kort till varje TV du har i ditt hushåll.
 • Satellit-TV tas in via en parabolantenn. 
 • Även satellit-TV erbjuder vissa av de fria kanalerna, men du måste ändå införskaffa en box, en parabolantenn och ett så kallat Must-carry kort. Detta kort fås av leverantörerna eventuellt mot en deposition.
 • Mottagningen för satellit-TV är ofta betydligt bättre än i det marksända nätet, så det kan vara ett bra alternativ om du bor långt bort från närmaste mast.

Lite mera info om TV-abonnemang

De flesta TV-abonnemang binds upp på 12 månader när du tecknar dem.
All utrustning du behöver brukar ingå eller kan köpas till reducerade priser.
De flesta leverantörer kräver att du använder utrustning som är godkänd av dem.
Som alternativ till en digitalbox har ofta nya TV-apparater inbyggda digitalboxar, de fungerar dock inte med alla leverantörer. Efter bindningstiden har de flesta abonnemang 1-3 månaders uppsägningstid.
Om du ska flytta mellan två bostäder med samma leverantör kan du oftast flytta abonnemanget istället för att avsluta det och teckna ett nytt.
En startavgift är beroende på vilken utrustning som ingår.
Månadsavgiften beror på kanalutbudet och nästan alla leverantörer tar dessutom ut en kortavgift antingen en gång i månaden, kvartalsvis eller halvårsvis.

Mera information
http://www.kuluttaja.fi/
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajalle/puhelin, -internet-ja-maksu-tv/
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio.html

Aktiviteter

Säg upp ditt avtal 30-90 dagar innan flyttdatum/bindningstiden löper ut (uppsägningstiden är normalt 1-3 månader).
Beställ flytt av TV-abonnemang 7 dagar före flyttdatum.
Beställ ett nytt avtal för TV-abonnemang 7-14 dagar före flyttdatum.

TV

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
By  Admin | 03-04-2014 |
Comments (0)