Muuttovinkit

Selvitä, kuinka paljon muutto maksaa
09-07-2020 - Kirjoittanut Admin

Muuttaminen lasten kanssa

Selkeästä Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslistasta on varmasti sinulle korvaamatonta apua tulevassa muuttoprojektissasi. Muuttaminen uuteen kotiin on jo ilman lapsia todellinen haaste. Perheen pienemmille muutto ei myöskään ole “lastenleikkiä”. Vanhemmat päättävät muutosta, ja joskus syynä äkilliseen muuttoon toiselle paikkakunnalle on vanhempien ero. Lyhyesti: muuttaminen on stressaavaa myös lapsille. Artikkelissamme annamme sinulle monia hyviä vinkkejä muuttamiseen lasten kanssa.

Toivomme, että muuttosi on helppoa kuin heinänteko, ilman itkuisia pikkulapsia. Ikimuistoinen päivä, jota on mukava muistella vielä paljon myöhemmin. Tämä kattava Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslista PDF-muodossa on sinulle todellinen apu muuttoa suunnitellessasi!

Muuttaminen lasten kanssa
Kuva: Freepik

Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslista: Mitä teen ennen muuttoa, muuttopäivänä ja muuton jälkeen?

Muuttaminen lasten kanssa vaatii paljon suunnittelemista ennen varsinaista suurta muuttopäivää. Ethän aliarvioi tätä! Juttele muutosta lastesi kanssa, huomioi lastesi ikä ja persoonallisuus, kun keskustelet huolista ja peloista lastesi kanssa. Kokosimme sinulle pienen listan lastenkirjoista, joissa muuttoa käsitellään leikin avulla lapsille sopivasti.

Tarkistuslista on jaettu seuraavasti: ennen muuttoa, muuttopäivänä ja muuton jälkeen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: myös muuttaessa tämä kannattaa ottaa huomioon. Hyvin valmisteltu muutto helpottaa muuttamista h-hetkenä. Vanhempana sinulla on kädet täynnä puuhaa, joten mummon tai lapsenvahdin apu muuttopäivänä voi olla kallisarvoinen apu. Luonnollisesti muutto ei merkitse lapsille pelkästään stressiä ja pelkoa, vaan muutosta voi tehdä lapsille hauskan kokemuksen. Kokosimme sinulle askarteluideoita, mitä voit tehdä jäljelle jääneistä muuttolaatikoista.

Muuttaminen lasten kanssa -tarkistuslistan avulla olet mitä parhaiten valmistautunut aloittamaan seikkailun, muuton, muksujesi kanssa.

Valmistautuminen muuttoon

Päätä muuttopäivä

Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, suosittelemme, että muutat koulun loma-aikana. Tällöin lapsesi voivat käydä kouluvuoden loppuun samassa koulussa vanhojen kavereiden kanssa ja tutussa ympäristössä, ennen kuin aivan uusi luku heidän elämässään alkaa.

Juttele lastesi kanssa

Keskustele muutosta ja mahdollisista muuton syistä avoimesti lastesi kanssa. Mitä vanhempia lapsesi ovat, sitä parempi puhua heidän kanssaan mahdollisimman ajoissa ennen muuttoasi.

Vanhemman positiivinen asenne

Vanhempana suhtaudu muuttoon positiivisesti, jos haluat, että lapsillasikin on positiivinen asenne muuttamista kohtaan. Muuttamiseen kuuluu myös paljon tunteita.

Salli myös negatiiviset tunteet

Lasten huolet ja pelot on tärkeää huomioida ja ottaa tosissaan. Varsinkaan nuoret eivät ole usein erityisen tyytyväisiä muuton alussa.On tärkeää, että vanhemmat kuuntelevat lapsia. .

Etsi uusi päiväkotitai koulu

Aloita koulun tai päiväkodinhaku jo kuukausia etukäteen ennen muuttoa. Erityisesti, jos muutat suosittuun kaupunkiin, uuden päiväkodintai koulun löytyminen voi usein olla kiven alla.

 • Kysy kunnalta kouluista ja niiden oppilaaksiottoalueista
 • Järjestä tutustuminen uuteen luokkaan. Tämä auttaa myöhemmin, jotta lapsesi sopeutuvat joustavasti uuteen kouluun.
 • Perusopetuksen opetussuunnitelmat laaditaan paikallisesti! Paikalliset opetussuunnitelmat löydät kunnan ja/tai koulun www-sivuilta. Muuttaessasi toiselle paikkakunnalle olethan suoraan yhteydessä valitsemaasi kouluun ja pyydä heiltä tarvittavia lisätietoja.

Järjestä unohtumattomat läksiäiset

Jos ero tutusta ympäristöstä ja vanhoista kavereista on lapsillesi todella vaikeaa, voit myös järjestää pienen läksiäisjuhlan vanhassa asunnossasi. Tee lapsillesi selväksi, että ystävät ovat aina tervetulleita uuteen kotiinne.

Pakkaa lasten muuttokassi valmiiksi

Pakkaa kaikki tärkeät tavarat tähän kassiin. Kassi on hyvä pitää käsillä. Jos lapsi pyytää lempipehmoleluaan, ja sinulla on se saatavilla, voit “lepuuttaa” hermojasi ja säästyt pieneltä itkunpurkaukselta.

 • Pienille lapsille: vaippoja ja vauvanruokaa
 • Suosikkipehmolelu/lelu
 • Kirja tai muita leluja ajankuluksi
 • Alusvaatteita ja pyjamia vaihtovaatteeksi muuton jälkeistä päivää varten
 • Muutamia välipaloja ja juotavaa

Muuttopäivä

Järjestä halutessasi lapsenvahti

Varsinkin, kun lapset ovat hyvin pieniä, huomaat muuttaessasi, kuinka korvaamaton apu on vapaasta kahdesta ylimääräisestä kädestä ja silmästä. Mummut ja papat ovat usein erinomaisia tässä tehtävässä ja auttavat huomattavasti stressaavana muuttopäivänä.

Anna lastesi auttaa

 • Anna heidän pakata omat pehmolelunsa
 • Ehkä lapsesi voivat jopa maalata pienen kulman uudessa huoneessa ihan itse.

Anna lastesi osallistua aktiivisesti muuttoon

 • Missä on sängyn paikka uudessa huoneessa?
 • Mistä seinämaalista lapsesi pitävät?

Tee huone lapsiturvalliseksi

Rakkaittesi turvallisuus on luonnollisesti etusijalla myös muuttopäivänä, myös uudessa asunnossa. Jos sinulla on pieniä lapsia,on lasten uusi huone myös tehtävä mahdollisimman nopeasti lapsiturvalliseksi.

Lasten oma turvapaikka

Ensimmäinen huone, jossa ei saa olla muuttolaatikoita, on lastenhuone. Näin perheen pienimmät voivat tuntea olonsa kotoisaksi nopeammin.

Muuton jälkeen

Juhlikaa uutta kotia yhdessä

Uusi koti koetaan positiiviseksi paikaksi. Juhli kaikessa rauhassa tietoisesti uuden elämänvaiheen alkamista lastesi kanssa.

 • Tilaa ruokaa – juhlapäivän kunniaksi saa olla myös kokista ja pizzaa!
 • Skoolaa uuden kotinne kunniaksi appelsiinimehulla
 • Pidä perheenne lempipeli valmiina ja pelatkaa yhdessä. Kuinka ihanaa onkaan rentoutua perheen parissa onnistuneen muuton jälkeen!
 • Suunnitelkaa yhdessä, miten teette uudesta kodista omannäköisenne pienellä pintaremontilla

Etsi leikkipuisto

Kävele lastesi kanssa naapurustossa, ja selvitä, missä on julkisia leikkikenttiä, elokuvateattereita tai jopa uimahalleja.

Tutustu uusiin naapureihin

Ehkä naapurissa asustaakin nuoria lapsiperheitä? Käy rohkeasti tervehtimässä naapureita: kuka tietää: se voi olla alku pitkälle ystävyydelle.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)

Kommentti