Akvaarion muuttaminen: Kattava opas!

Akvaarion muuttaminen saattaa osoittautua muuton suurimmaksi haasteeksi! Akvaario on suuri ja hauras, mutta lisäksi se on kalojesi tuttu ympäristö. Muutto on kaloille erittäin stressaavaa, ja liian suuret muutokset heidän ympäristössään voivat olla kohtalokkaita. Hyviä uutisia: seuraavilla vinkeillä voit minimoida muuton aiheuttaman stressin kaloillesi ja siirtää akvaariosi ehjänä paikasta A paikkaan B.

Akvaarion muuttaminen – suunnittele akvaarion sijoittelu ja kasvien asettelu huolellisesti uudessa kodissasi Suomessa.
Kuva: Wikimedia Commonsista

Akvaarion muuton yleiset huomioitavat seikat

Haluat saada kalasi, kasvisi ja koko akvaarion ekosysteemin elävänä ja hyvänä uuteen kotiisi. Siksi on tärkeää, että akvaarion muutto ei kestä liian kauan. Kalat, kasvit ja bakteerit voivat selviytyä maksimissaan noin 12-16 tuntia akvaarion ulkopuolella. Suunnittele siis akvaarion muutto huolellisesti. Et halua kohdata odottamattomia vastoinkäymisiä, jotka pidentävät muuttoa suunniteltua enemmän. Parasta on varata akvaariolle oma päivä muutossa.

  • Hanki kaikki tässä artikkelissa mainitut tarvikkeet etukäteen. Monet tarvikkeet voit tilata suoraan verkosta.
  • Järjestä sopiva kuljetus. Akvaarion siirtäminen erillisessä peräkärryssä tai pakettiautossa voi olla helpompaa.
  • Siirrätkö akvaarion samana päivänä kuin kaikki muut tavarasi? Siirrä akvaario viimeisenä ja varmista, että se on ensimmäinen kohde, jonka kasvat uudelleen uudessa kodissasi.
  • Suunnittele etukäteen, minne haluat sijoittaa akvaarion uudessa kodissasi. Mittaa tarkasti, mahtuuko se haluamaasi paikkaan. Mittaa myös kaikki kulkureitit, ovet ja portaat, jotta varmistat akvaarion mahtuvan niistä läpi. Akvaarion nostaminen on raskasta ja herkkää työtä, joten sinun on selvitettävä kaikki mahdolliset esteet etukäteen.
  • Viimeisenä vinkkinä ennen akvaarion muuton aloittamista: ota valokuvia kaikista liitännöistä. Jos uudessa kodissasi unohdat, miten mikäkin kytketään, voit helposti tarkistaa kuvista.

Akvaarion siirtäminen vedellä vai ilman?

Akvaariota ei lähes koskaan voi kuljettaa vedellä ja kaloilla täytettynä. Veden paino aiheuttaa liikaa rasitusta akvaarion pohjalle ja saumoille, mikä voi johtaa vuotoihin tai jopa akvaarion hajoamiseen. Siksi sinun on aina poistettava suurin osa vedestä keventääksesi painoa. Tämä on mahdollista vain pienissä akvaarioissa (noin 1 metriin asti). Suuret akvaariot on aina tyhjennettävä kokonaan kuljetusta varten.

Pienessä akvaariossa on parasta jättää pohjamateriaali ja noin 5 cm:n kerros vettä akvaarioon. Näin pohjan ekosysteemi ei häiriinny. Pohjamateriaalissa elävät bakteerit säilyvät, mikä auttaa akvaarion ekosysteemin nopeaa palautumista muuton jälkeen.

Suurempi akvaario muuttuu liian painavaksi, jos pohjamateriaali jätetään paikoilleen. Tässä tapauksessa sinun on siis poistettava kaikki akvaarion sisältö ja kuljetettava se erikseen.

Molemmissa tapauksissa on suositeltavaa kuljettaa kalat erillisissä astioissa. Jos akvaarion kanssa tapahtuu jotain, kalat ovat ainakin turvassa. Lisää kalojen kuljettamisesta voit lukea myöhemmin tästä artikkelista.

Kultakalat matkalla uuteen kotiin – oikeaoppinen kalojen kuljetus on tärkeää akvaarion muutossa Suomessa.
Kuva: Mark Fisher Flickrin kautta (CC 2.0 -lisenssi)

Akvaarion sisällön kuljettaminen

Akvaariossasi on kalojen lisäksi useita muita komponentteja, jotka on kuljetettava kukin omalla tavallaan.

Aloitetaan vedestä. Jotta kalasi ja bakteerikoloniasi kokemat shokit minimoidaan, kuljeta kaikki akvaarion vesi uuteen kotiisi. Voit käyttää tähän kanistereita tai tiiviisti suljettavia ämpäreitä.

Kalat kuljetetaan tietysti myös omassa tutussa vedessään. Kaloille on miellyttävintä kuljettaa ne pimeässä astiassa, mikä aiheuttaa niille vähiten stressiä. Kylmälaukku on sopiva, koska se suojaa myös äkillisiltä lämpötilan muutoksilta. Jos sinulla ei ole kylmälaukkua, voit käyttää myös tiiviisti suljettavaa ämpäriä, jonka ympärille käärit alumiinifoliota. Tarkista kylmälaukku tai ämpäri huolellisesti. Niissä ei saa olla sisäpuolella teräviä reunoja tai kohtia. Kalat voivat vahingoittaa itseään näihin. Epävarmuuden vallitessa voit myös laittaa kalat kalankuljetuspussiin. Pussit asetetaan sitten kylmälaukkuun tai ämpäriin lisäsuojaksi. Varmista, että pussissa, laukussa tai ämpärissä on riittävästi vettä ja vähintään 50% ilmaa, jotta veteen saadaan tarpeeksi happea.

Kasvit otat varovasti pois akvaariosta ja laitat ne muovipusseihin, joissa on hieman akvaarion vettä. Tällä tavoin kasvit pysyvät hengissä, mutta eivät muutu limaisiksi. Turvallista kuljetusta varten voit laittaa pussit ämpäriin tai muovilaatikkoon.

Myös suodatinmateriaali kuljetetaan akvaarion vedessä. Älä puhdista suodattimia, jotta arvokkaat bakteerit säilyvät elossa. Jos sinulla on ulkoinen suodatin, anna sen pyöriä suuressa ämpärissä akvaarion vedellä kuljetuksen aikana. Suodatin voi olla ilman happea korkeintaan 24 tuntia. Jos suodattimesi on pois päältä yli 24 tuntia, se on silti puhdistettava.

Jos päätät poistaa akvaarion pohjamateriaalin, toimi seuraavasti. Ota muovinen rikkalapio ja harja ja kerää pohjamateriaali varovasti. Laita pohjamateriaali tiiviisti suljettavaan ämpäriin tai astiaan. Jos sinulla ei ole enää tiiviisti suljettavia ämpäreitä käytettävissä, voit laittaa roskapussin tavalliseen ämpäriin tai astiaan ja solmia sen tiukasti.

Kuten aiemmin mainittiin, pienessä akvaariossa voit valita, että jätät pohjamateriaalin pienellä vesikerroksella akvaarioon. Voit itse testata, onko paino liian raskas. Jos on, voit tietysti silti poistaa pohjan.

Kalat muuton aikana

Kalat stressaantuvat helposti muuton yhteydessä. Muuttuva ympäristö, veden tila ja kuljetuksen aikainen liike voivat olla niille epämiellyttäviä. Siksi on tärkeää minimoida stressi.

Älä hanki uusia kaloja vähintään 3-4 viikkoa ennen muuttoa. Tämä voi aiheuttaa tarpeetonta muutosta ja siitä seuraavaa stressiä.

Älä ruoki kalojasi kaksi päivää ennen muuttoa. Muuttostressin vuoksi kalat tuottavat normaalia enemmän jätettä, mikä voi myrkyttää veden. Kalat selviävät helposti muutaman päivän ilman ruokaa, joten ruokkimatta jättämällä vähennät veden saastumista muuton aikana.

Pyri pitämään kalasäiliö mahdollisimman vakaana muuton aikana, sillä myös veden aaltoilu voi aiheuttaa kaloille stressiä. Aja mahdollisimman rauhallisesti. Pidä tarvittaessa kala-astiaa auton etuosassa, jotta voit pitää niitä silmällä ajaessasi.

Eläväiset kultakalat akvaariossa – luo rauhoittava vedenalainen maailma kotiisi Suomessa.
Kuva: Pixabay.com

Akvaarion turvallinen kuljettaminen

Akvaario on suuri ja erittäin särkyvä. Tässä artikkelissa jo mainittiin, että akvaarion muutossa suunnittelu on olennaista. Mieti etukäteen tarkasti, minne akvaario tulee sijoittaa, ja varmista, että se mahtuu kaikkien kulkureittien (oviaukot, käytävät, rappukäytävät) läpi.

Älä koskaan nosta akvaariota, jossa on vielä pohjamateriaalia, suoraan ylös. Paino saattaa irrottaa pohjan. Työnnä ohut puulevy akvaarion alle ja nosta koko kokonaisuus ylös siten. Lisäsuojaksi iskuja tai rikkoutumista vastaan voit kääriä akvaarion kuplamuoviin tai muuttoliinoihin ja kiinnittää sen teipillä tai kuormansidontaliinoilla.

Jos sinulla on erittäin suuri akvaario, harkitse lasinimureiden käyttöä kuljetuksessa. Niillä saat paremman otteen lasista. Suuren akvaarion nostamiseen tarvitaan joka tapauksessa 3-4 henkilöä. Jos lattia sallii (tasainen ja ilman kynnyksiä), voit harkita alustan käyttöä (lauta neljällä pyörällä), jotta voit siirtää akvaarion. Aseta silloin styroksilevy akvaarion alle vaimentamaan iskuja.

Alla olevasta videosta näet, miten suurta akvaariota kuljetetaan käyttäen erilaisia apuvälineitä:

Muuton jälkeen

Muuton jälkeen on tärkeää palauttaa akvaario mahdollisimman pian entiseen tilaansa. Tee tämä ensimmäisenä, kun saavut uuteen kotiisi, jotta kalat eivät joudu viettämään liikaa aikaa akvaarion ulkopuolella.

Aseta ensin pohjamateriaali, kasvit ja suodatin takaisin akvaarioon. Kaada sitten varovasti erikseen kuljetettu akvaariovesi takaisin akvaarioon. Jotta pohja ei pöllyä liikaa, voit asettaa lautasen akvaarion pohjalle ja kaataa veden varovasti lautaselle. Näin vesi jakautuu tasaisemmin pohjan yli.

Jos kalat on kuljetettu erillisessä astiassa, voit totuttaa ne uudelleen veteen seuraavasti. Käytä letkua ja pientä pumppua saadaksesi aikaan veden kiertoa akvaarion ja varasäiliön, jossa kalat ovat, välillä. Noin viikon kuluttua voit siirtää kalat takaisin varsinaiseen akvaarioonsa.

Jos kalat on kuljetettu pussissa, niiden on myös totuttava vähitellen akvaarion veteen. Vaikka vesi on samaa kuin vanhassa kodissa, lämpötila on saattanut muuttua kuljetuksen aikana. Aseta pussi akvaarioon ja anna sen olla siinä noin tunnin ajan. Kaada sen jälkeen vähitellen akvaarion vettä pussiin. Siirrä lopulta kalat pussista akvaarioon.

Ole erityisen tarkkana kalojesi kanssa muuttoa seuraavina viikkoina. Ne ovat kokeneet stressiä ennen muuttoa ja muuttopäivän aikana, joten ne ovat alttiimpia sairauksille. Tarkkaile kaloja päivittäin ja seuraa säännöllisesti veden koostumusta ja nitriittipitoisuutta. Harkitse tarvittaessa ylimääräisten kasvien lisäämistä nitraattipiikin välttämiseksi.

Anna kaloillesi muuton jälkeen ensimmäiset 3–4 viikkoa ylimääräistä lepoa. Älä ota uusia kaloja tänä aikana, jotta vältetään tarpeeton stressi.

Onko sinulla muita vinkkejä akvaarion muuttamiseen? Jätä kommentti alle. Kuulemme mielellämme sinulta!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)