Ensimmäisen kodin ostaminen: asuntolaina ja kaupanvahvistaja

Tämä on kolmas osa opasjatkumoa ensimmäisen kodin ostamiseen. Klikkaa tästä siirtyäksesi toiseen osaan: ”Ensimmäisen kodin ostaminen: näytöstä kauppasopimukseen”.

9: Rakennustekninen tarkastus

Jos aiot ostaa hieman vanhemman talon, kannattaa harkita rakennusteknisen tarkastuksen teettämistä. Tämä voidaan tehdä alustavan kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, mutta mahdollisesti myös jo neuvotteluvaiheessa. Rakennusteknisen tarkastuksen avulla voidaan löytää mahdolliset piilevät viat, kuten laho, puukoi tai vuodot, jotka sinä amatöörinä et välttämättä helposti huomaa. Jos tiedät tarkkaan talon teknisen kunnon, voit neuvotella paremmin myyntihinnasta. Jos olet sisällyttänyt rakennusteknisen tarkastuksen tuloksen ehdoksi alustavassa kauppakirjassa, voit vielä perua kaupan, jos talon tekninen kunto ei vastaa odotuksia.

10: Asuntolainan hankkiminen

Kun alustava kauppakirja on allekirjoitettu, on aika ryhtyä etsimään asuntolainaa. Ennen kuin varsinainen laina otetaan, on tietenkin tehtävä tarvittavaa taustatyötä. Internetissä voit vertailla asuntolainoja itse ja tutkia, mitkä lainat tarjoavat edullista korkoa.

Kun sinulla on selkeä kuva saatavilla olevista asuntolainoista, voit kääntyä asuntolainaneuvojan puoleen. Ehkä olet jo tehnyt tämän aiemmin prosessissa, tai ehkä vasta nyt olet valmis siihen vaiheeseen. Asuntolainaneuvoja auttaa sinua valitsemaan parhaan asuntolainan ja järjestää lainahakemuksen sekä lainan saamisen.

Vuodesta 2013 lähtien asuntolainaneuvonnan kustannukset ovat olleet suoraan ostajan maksettavia. Aikaisemmin nämä kulut sisällytettiin kuukausittaisiin lainanhoitokuluihin. Asuntolainaneuvonnasta voit odottaa maksavasi noin 1500–3000 euroa. Kuten näet, asuntolainaneuvonnan kustannukset voivat vaihdella suuresti. Kustannukset riippuvat muun muassa siitä, hankitko neuvontaa täysin riippumattomalta neuvonantajalta (kalliimpi) vai pankista (halvempi). On kuitenkin suuri mahdollisuus, että riippumattoman neuvonantajan kautta saat lopulta edullisemman asuntolainan. Kannattaa siis harkita tätä etukäteen ja olla valitsematta välttämättä halvinta neuvonantajaa. On joka tapauksessa vaivan arvoista käydä useamman neuvonantajan kanssa ilmaisessa alustavassa keskustelussa nähdäksesi, kenen kanssa haluat tehdä yhteistyötä.

Nykyään voit myös itse hakea ja vahvistaa asuntolainasi verkossa Suomessa. Tämä tarkoittaa, että et saa henkilökohtaista neuvontaa ja vastuu lainan ehtojen huolellisesta läpikäynnistä ja vertailusta on sinulla. Luotettava suomalainen palvelu, jossa voit vertailla ja hakea asuntolainaa itsenäisesti, on esimerkiksi Etua.

Mikäli asuntolainat ovat sinulle uusi asia, suosittelemme lukemaan ”Asuntolainat aloittelijoille” -oppaan, joka löytyy Suomen Pankkiin liittyvältä sivustolta tai kuluttajaviraston tarjoamista resursseista.

Tutustu asiantuntevaan muuttoon ja ensimmäisen kodin ostamiseen Suomessa. Kuvassa nuori pari allekirjoittaa tärkeitä asiakirjoja heidän uudessa kodissaan, muuttolaatikot taustallaan, muuttoasiantuntijan avustuksella.
Kuva: Canstockphoto.com

11: Kaupanvahvistajan luona

Kun asuntolainasi on haettu ja hyväksytty, kaikki asiakirjat lähetetään kaupanvahvistajalle. Siellä tapahtuu virallinen omistusoikeuden siirto allekirjoittamalla luovutuskirja ja velkakirja. Ennen virallista osuutta yleensä suoritetaan vielä viimeinen tarkastus asunnossa. Tarkastetaan, että asunto on todella sellainen kuin on sovittu. Tämän teet useimmissa tapauksissa itse, jonka jälkeen menet myyjän kanssa kaupanvahvistajan toimistoon, missä asiakirjat allekirjoitetaan. Samalla luovutetaan myös avaimet. Tässä vaiheessa talo on virallisesti sinun!

Uudiskohteen kohdalla on yleensä jo nimetty projektiin liittyvä kaupanvahvistaja. Jos ostat olemassa olevan asunnon, voit valita kaupanvahvistajan itse. Kaupanvahvistajien hinnat vaihtelevat suuresti. Voit pyytää ilmaisia tarjouksia kaupanvahvistajilta verkkosivustollamme, jotta voit vertailla ennen valintaa.

Lisävinkki: Sinun ei ole pakko valita kaupanvahvistajaa omalta paikkakunnaltasi. Yleensä kaupanvahvistajat ovat edullisempia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kannattaa siis katsoa vertailussa myös oman asuinalueesi ulkopuolelle!

12: Muutto

Kun asuntolaina on vahvistettu ja luovutusasiakirjat allekirjoitettu sekä avaimet luovutettu, on unelmakotisi viimein sinun! Nyt on aika suunnitella muutto. Meillä on juuri parhaat vinkit muuttoon. Tutustu muuttovinkkeihimme, lataa muuttoon tarkistuslistamme tai vertaile muuttoyritysten kustannuksia!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)