Ensimmäisen kodin ostaminen: näytöstä kauppakirjaan

Tämä on toinen osa opasta ensimmäisen kodin ostamiseen Suomessa. Klikkaa tästä siirtyäksesi osaan yksi: ”Ensimmäisen kodin ostaminen: suunnitteluvaihe.

5: Asuntonäytöt

Kun olet löytänyt yhden tai useamman kiinnostavan kohteen, on aika asuntonäytölle. Ota mukaan aina joku toinen, jotta sinulla on varalla toinen mielipide. Saatat itse tuntea välittömästi vahvan mieltymyksen tai vastenmielisyyden asuntoa kohtaan. Älä kuitenkaan anna tunteiden ohjata liikaa. Tarkkaile huoneiden kokoja ja etsi kosteusvaurioita tai halkeamia. Esitä paljon kysymyksiä asunnon omistajalle kaikista näkemistäsi seikoista. On myös hyvä idea tutustua alueeseen, kun olet jo paikan päällä. Jos et ole vielä varma, älä epäröi vaan sovi toinen näyttökerta. Käy katsomassa asuntoa myös illalla. Asunto voi tuntua erilaiselta, mutta voit myös huomata muita mahdollisia ongelmia, kuten meluhaittoja.

Nuori pariskunta allekirjoittaa ensimmäisen kotinsa kauppakirjat kiinteistönvälittäjän kanssa valoisassa asunnossa, josta avautuu näkymät Suomen kaupunkimaisemaan.
Kuva: Bigstock.com

6: Asunnon arvon määrittäminen

On olemassa useita keinoja selvittää, kuinka paljon sinua kiinnostava asunto on arvoinen. On tärkeää, että et anna pyyntihinnan ohjata arviotasi vaan määrität itse asunnon arvon. Miten tämän selvität? Jos käytät ostotoimeksiantajaa, hän voi tehdä arvion puolestasi. Ilman välittäjää toimiessasi sinun täytyy tehdä tutkimus itse. Ensimmäisenä askeleena voit tarkistaa asunnon verotusarvon, joka antaa hyvän viitteen asunnon myyntiarvosta Suomessa. Voit pyytää myyjältä tai välittäjältä nähtäväksi verotusarvon, mutta he eivät ole siihen velvoitettuja. Joissakin tapauksissa verotusarvon voi tiedustella suoraan verotoimistolta.

Toinen tapa arvottaa asuntoa on vertailla internetissä myynnissä olevia, samankaltaisia asuntoja samalla alueella. Analysoi näiden asuntojen pyyntihintoja ja katso, kuinka kauan asunnot ovat olleet myynnissä. Vertaa niiden sijaintia ja kuntoa kohdeasuntoosi. Jos kohdeasuntosi on huonokuntoinen, sen arvo todennäköisesti laskee. Jos taas asunto sijaitsee esimerkiksi vesistön rannalla, sen arvo saattaa olla korkeampi. Näiden tietojen pohjalta voit tehdä alustavan arvion asunnon arvosta. Lisäksi voit maksua vastaan pyytää Maanmittauslaitokselta tiedot kohdeasuntosi aikaisemmasta myyntihinnasta.

Jos olet epävarma asunnon kunnosta tai se on erittäin vanha, kannattaa harkita teknisen kuntotarkastuksen tilaamista. Lisää tästä voit lukea myöhemmin tässä oppaassa.

7: Neuvottelut

Asunnon oston yhteydessä neuvottelet paitsi hinnasta myös muista ehdoista, kuten kaupan purkuehdoista, irtaimiston kaupasta ja kaupan toteutumispäivästä. Neuvottelut sujuvat helpommin välittäjän kanssa, sillä hän hoitaa neuvottelut puolestasi. Hänellä on siihen kokemusta ja hän tuntee neuvottelun niksit. Itse neuvottelemisessa on kuitenkin myös etunsa, sillä kukaan ei ole yhtä motivoitunut neuvottelemaan unelmakotisi hinnasta alaspäin kuin sinä itse. Jos päätät neuvotella itse, muista seuraavat seikat. Ensinnäkin valmistaudu hyvin. Tiedä asunnon arvo ja ole perillä faktoista. Ota mukaan esimerkiksi kuntotarkastusraportti tai arviokirja asunnosta. On tärkeää pysyä objektiivisena. Käytä vain faktoja argumentteina. Pidä pääsi kylmänä ja älä anna tunteiden vaikuttaa. Päätä etukäteen maksimisumma, jonka yli et missään nimessä mene. Neuvottelu on itsessään taitolaji. Internetistä löytyy monia hyviä vinkkilistoja neuvottelutaidoista. Jos haluat todella syventyä neuvottelun saloihin, kannattaa tutustua niihin.

8: Alustava kauppakirja

Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksesi, on aika allekirjoittaa alustava kauppakirja. Alustavan kauppakirjan myötä kauppa vahvistetaan, mutta siinä on tiettyjä ehtoja, jotka voivat vielä purkaa kaupan. Älä anna termin ”alustava” johtaa itseäsi harhaan. Tämä kauppakirja on käytännössä jo sitova. Vain sopimuksessa mainituissa erityistilanteissa voit vielä perua kaupan.

Alustavassa kauppakirjassa tulisi vähintään mainita seuraavat asiat:

  • Mitä tarkalleen ottaen olet ostamassa? Mitkä rakennukset ja maat kuuluvat kauppaan? Mitä nykyinen omistaja jättää asuntoon?
  • Milloin omistusoikeuden siirto tapahtuu?
  • Mikä on kauppahinta?
  • Millä ehdoilla kauppakirja voidaan vielä purkaa? (purkavat ehdot)

Kaikki nämä seikat olet normaalisti jo käynyt läpi neuvotteluissa.

Alustavan kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen sinulla on Suomessa 7 päivän harkinta-aika, jonka aikana voit perua kaupan ilman seuraamuksia. Jos päätät harkinta-ajan jälkeen olla ostamatta asuntoa, se voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen, joka on tyypillisesti 4 % kauppahinnasta. Tämä ei päde, jos kauppa puretaan sopimuksessa mainittujen purkavien ehtojen perusteella. Esimerkkejä purkavista ehdoista voivat olla esimerkiksi rahoituksen järjestymättä jääminen tai kielteinen tulos rakennusteknisessä tarkastuksessa. On tärkeää, että kauppakirjassa on riittävästi aikaa rahoituksen järjestämiseen. Suomessa hyväksi käytännöksi on muodostunut noin kahden kuukauden määräaika.

Alustava kauppakirja on melko vakiomuotoinen, eikä sen laatimiseen välttämättä tarvita kaupanvahvistajaa. Voit laatia sopimuksen itse tai kiinteistönvälittäjä voi laatia sen puolestasi. Esimerkin alustavasta kauppakirjasta löydät vaikkapa Kiinteistömaailman tai Huoneistokeskuksen sivuilta.

Jatka lukemista osaan 3: ”Ensimmäisen kodin ostaminen: asuntolaina ja kaupanvahvistaja”.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)