Kissan muutto: kaikki mitä tarvitset tietää

Kissan muutto ei ole koskaan miellyttävää, mutta joskus se on välttämätöntä. Tutkimusten mukaan muutto on yksi ihmiselämän stressaavimmista tapahtumista. Voimme vain kuvitella, kuinka paljon stressiä se aiheuttaa kissalle, joka on reviirieläin ja siten hyvin kiintynyt ympäristöönsä. Muutto riistää kissan yhtäkkiä sen tutusta reviiristä, ja lisäksi kissat ovat hyvin stressiherkkiä. Pitkä automatka tai muuttomiehet kotona voivat siis vaikuttaa suuresti lemmikkiin. Ei vain muuttopäivänä itse, vaan myös ennen muuttoa on tärkeää minimoida kissan stressi. Mutta miten se tehdään?

Lähikuva kissan nenästä korostaa lemmikin hienovaraisia aisteja, jotka ovat erityisen tärkeitä 'Kissan muutto' -prosessin aikana. Tässä oppaassa tarjoamme arvokkaita vinkkejä kissan stressittömään muuttoon uuteen kotiin Suomessa.
Kuva: Unsplash.com

Kissan muutto: Ennen muuttoa

Kissat huomaavat nopeasti, kun kotona on muutoksia tulossa. Ihmisten stressi ja tavaroiden siirtely saa kissan aistimaan, että jotain merkittävää on tapahtumassa. Pelkästään tämä voi aiheuttaa stressiä. Tästä syystä onkin parasta viedä kissa viikko ennen muuttoa hoitopaikkaan. Jos et löydä hoitopaikkaa ja kissan täytyy pysyä kotona muuton aikana, varmista, että sillä on oma turvallinen paikka, joka pysyy muuttumattomana ja paikallaan muuttopäivään asti. Jos mahdollista, paras vaihtoehto on varata kissalle oma huone. Varmista siis, että tämä huone on ensimmäinen, joka ”pakataan” ja kaikki kalusteet siirretään toiseen tilaan ajoissa. Näin huone pysyy turvapaikkana kissalle, jossa mikään ei muutu viimeisinä päivinä ennen muuttoa. Aseta ruokakupit, hiekkalaatikko ja peti tähän huoneeseen, jotta kissalla on kaikki tarvittava lähellä. Laita myös joitakin leluja.

Aseta myös kuljetuskoppa valmiiksi tähän huoneeseen. Jätä ovi auki ja aseta sinne peitto tai tyyny, jossa on kissan tuttu tuoksu. Todennäköisesti kissa menee itse ajoittain koppiin nukkumaan. Näin kissa tottuu kuljetuskoppaan luonnollisesti ja muuttopäivän stressi vähenee.

Kissan muutto: Muuttopäivänä

Muuttopäivänä anna kissan olla mahdollisimman kauan omassa huoneessaan. Voit tarvittaessa liimata lapun oveen, jotta muuttajat ja apujoukot tietävät, että tämän huoneen ovea ei saa avata. Kun kaikki muuttolaatikot ja huonekalut on viety pois kodista, voit siirtää kissan rauhassa kuljetuskoppaan ja sen jälkeen autoon yhdessä sen tavaroiden kanssa.

Kuljeta kissa aina omassa autossasi, ei muuttoautossa. Matka on jo tarpeeksi stressaava eläimelle, joten on hyvä, että kissa on lähelläsi.

Järjestä myös uudessa kodissa kissalle turvallinen huone. Päätä etukäteen, missä huoneessa kissa saa ensimmäisenä asettua. Varmista, että kaikki kissan tutut tavarat ovat siellä ja avaa kuljetuskoppa vasta sen jälkeen. Anna kissan tutustua tilaan omaan tahtiinsa. Jos kissa ei heti uskalla poistua kopastaan, anna sille aikaa. Pidä kissa ”kissahuoneessa” kunnes saat järjestettyä kotisi kuntoon. Vasta kun huonekalut ovat paikoillaan, avustajat lähteneet ja kaaos ohi, anna kissan tutustua muuhun taloon. Varmista ennen sitä, että kaikki ovet ja ikkunat ovat kiinni, jotta kissa ei karkaa. Kissa alkaa tutkia uutta kotia omalla tahdillaan.

Kissan muutto: Muuton jälkeen

Muuton jälkeen on tärkeää, että kissa tuntee olonsa kotoisaksi uudessa paikassa. Kissat tuntevat olonsa kotoisaksi, kun niiden omat hajut leviävät uuteen reviiriin. Varmista siis, että kodissa on riittävästi kissan hajulla varustettuja tavaroita. Älä siis missään nimessä pese kissan peittoja ja tyynyjä! Kun kissa lopulta liikkuu ympäriinsä ja nuuhkii uutta kotia, sen haju leviää itsestään ja se alkaa pitää paikkaa omanaan. Älä päästä kissaa ulos ensimmäisten kolmen viikon aikana. Saatat muuten huomata, että kissa ei tunne olonsa vielä tarpeeksi kotoisaksi ja lähtee etsimään edellistä kotiaan. Kun annat kissan ulos, varmista, että sillä on kaulapanta, jossa on puhelinnumerosi. Jos kissasi on mikrosirutettu, muista päivittää uusi osoitteesi tietokantaan. Jos kissasi jatkaa vanhan kotinsa etsimistä, voit lukea lisää Kissan käyttäytymisen asiantuntijan artikkelista, jossa kerrotaan, miten ongelma voidaan ratkaista.

Oletko sinä koskaan muuttanut kissan kanssa? Millainen kokemus sinulla on? Onko sinulla muita vinkkejä, jotka helpottavat kissan muuttoa? Kerro meille kommentissa!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)