Muutto koiran kanssa: Näin onnistut

Muutto koiran kanssa vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista, jotta sekä sinä että koirasi voitte kokea muuttopäivän mahdollisimman vaivattomasti. Koirat ovat tottuneet rutiineihinsa, ja ympäristön muutos voi olla niille hämmentävä kokemus. Siksi onkin tärkeää aloittaa valmistelut hyvissä ajoin ja toteuttaa muutto koirasi tarpeet huomioiden, jotta uuteen kotiin asettuminen sujuisi mahdollisimman pehmeästi.

Tee muutto koiran kanssa sujuvaksi ja turvalliseksi kokemukseksi. Lue vinkkimme koiraystävälliseen muuttoon Suomessa, jotta nelijalkainen perheenjäsenesi voi tuntea olonsa kotoisaksi uudessa ympäristössä heti ensimmäisestä päivästä lähtien.
Kuva: Bigstock.com

Muuttoa edeltävä valmistelu: anna koiran tottua uuteen kotiin

Koirat kiintyvät eniten omistajiinsa, mutta älä aliarvioi koirasi kiintymystä ympäristöönsä. Muuton myötä koiran tuttu ympäristö katoaa yhtäkkiä, mikä voi saada sen tuntemaan olonsa peloissaan ja epävarmaksi. Pahimmillaan tästä voi seurata käytösongelmia.

Välttääksesi tämän, on tärkeää että totutat koiran uuteen kotiin etukäteen. Pääsetkö muutama viikko ennen muuttoa jo uuteen kotiin? Hyödynnä sitä. Voit viedä joitakin tavaroita uuteen kotiin ja käydä koiran kanssa siellä silloin tällöin. Näin koira voi tutustua tiloihin ja talon ympäristöön. Ehkä se löytää jo suosikkipaikan, johon voit myöhemmin asettaa sen pedin. Käytä myös aikaa uudessa naapurustossa koiran kanssa kävelyyn.

Muuttopäivänä: mahdollisimman vähän stressiä koiralle

On tärkeää, että koira ei aisti muuttopäivän stressiä. Siksi on järkevää, että koira majoitetaan muutamaksi päiväksi tutun henkilön luo. Jos et löydä hoitopaikkaa ja sinun täytyy muuttaa koiran kanssa, tee rauhallinen nurkkaus sille, missä on sen peti, ruoka, vesi ja lelut käden ulottuvilla. Varaa aikaa pitkään kävelyyn koiran kanssa. Jos sinulla ei itselläsi ole aikaa, pyydä sitä tekemään joku, joka tuntee koiran hyvin.

Jos teillä on pitkä matka uuteen kotiin, kiinnitä matkan aikana huomiota lemmikkiisi. Pidä säännöllisiä taukoja jaloitteluun ja vedenjuontiin. Älä jätä koiraa yksin autoon.

Päästä koira uuteen kotiin vasta, kun kaikki laatikot ja huonekalut ovat paikoillaan. Näytä sille heti sen peti, jotta se tietää oman paikkansa. Jos koira on hermostunut, pidä sitä hihnassa ja tutki kotia yhdessä rauhallisesti. Sinun läsnäolosi saa koiran tuntemaan olonsa pian mukavaksi.

Jos koirasi on erityisen herkkä stressille, voit antaa sille erityisruokaa stressin lievittämiseksi muuttopäivien ympärillä.

Muuton jälkeen koiran kanssa: takaisin vanhoihin tapoihin

Koirasi on nyt aivan uudessa ympäristössä. On siis luonnollista, että se on utelias ja haluaa tutkia ympäristöään. Älä kuitenkaan päästä sitä irti hihnasta vielä. Varmuuden vuoksi voit myös kiinnittää koiran kaulapantaan nimilapun uudella osoitteella ja puhelinnumerolla, siltä varalta, että se eksyy.

Tärkeintä kuitenkin on: palaa mahdollisimman pian vanhoihin rutiineihinne muuton jälkeen. Saatat olla kiireinen purkamisen, järjestämisen ja säätämisen kanssa, mutta älä unohda koiraa. Pidä kiinni tutuista ruoka-, kävely- ja leikkihetkistä. Voit jopa ottaa koiran mukaan purkamiseen. Tiesitkö, että ne rakastavat leikkiä pahvilaatikoilla?

Käytännön asiat, jotka sinun tulee järjestää muuttaessasi koiran kanssa

  • Jos koirasi on mikrosirutettu, muista ilmoittaa uusi osoite rekisteritietokantaan. Tämän voit järjestää eläinlääkärin kautta. Useimmissa tapauksissa voit myös itse päivittää uuden osoitteen suoraan tietokantaan, johon koirasi on rekisteröity.
  • Jos muutat toiseen kuntaan, älä unohda perua koirasi rekisteröintiä vanhassa kunnassasi ja rekisteröi se uuteen. Näin varmistat, että maksat koiraveroa oikealle kunnalle.
  • Etsi uusi eläinlääkäri uudelta asuinalueeltasi mahdollisimman pian muuton jälkeen. Näin tiedät hätätapauksessa, minne voit mennä.

Onko sinulla muita vinkkejä onnistuneeseen muuttoon koiran kanssa? Jätä kommentti tähän postaukseen!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)