Yhteiselämän aloittaminen: Vinkkejä talousasioihin

Nyt se tapahtuu! Aloitte yhteiselämän! Ehkä olette jo löytäneet yhteisen kodin ja olette kiireisiä muuttojärjestelyiden kanssa. Mutta yhteisen kodin perustamisessa on kyse muustakin kuin kahden irtaimiston yhdistämisestä ja sisustuksen valitsemisesta. Yhteiselämän aloittamiseen liittyy myös hallinnollisia järjestelyitä. Tässä postauksessa tarjoamme joitakin vinkkejä yhteiseen taloudenpitoon.

Onnellinen pariskunta juhlistaa yhteisen kodin aloittamista muuttolaatikoiden keskellä Suomessa 2023 – kuvaa yhteiselämän ensiaskeleita ja talouden suunnittelua uudessa asunnossa.
Kuva: Bigstock.com

Yhteiselämän vinkki 1: Yhteiset kulut

Kun asutte yhdessä, teillä on monia yhteisiä kuluja kuten vuokra tai asuntolaina, vesi- ja sähkölaskut, ruokaostokset, vakuutukset ja internet. On siis tärkeää, että sinä ja kumppanisi sovitte raha-asiat hyvin. Helpointa on avata yhteinen tili, jolle molemmat siirtävät kiinteän summan kuukausittain. Useimmat kiinteät menot voidaan veloittaa automaattisesti yhteiseltä tililtä. Joissakin tapauksissa parit eivät halua heti avata yhteistä tiliä, esimerkiksi jos he ensin kokeilevat yhteiselämää. Jos tämä koskee teitä, voitte sopia, että toinen siirtää kuukausittain kiinteän summan toiselle.

Voitte jakaa kulut monella eri tavalla. Monet parit jakavat kulut tasan 50/50, eli molemmat tallettavat saman summan yhteiselle tilille. Jos toinen ansaitsee enemmän, voitte löytää toisenlaisen ratkaisun. Esimerkiksi kulut voidaan jakaa niin, että molemmille jää saman verran rahaa käyttöön kuukaudessa. Keskustelkaa tästä perusteellisesti, jotta vältätte erimielisyyksiä ja ärtymystä tulevaisuudessa.

Yhteiselämän vinkki 2: Harkitse verokumppanuutta

Toinen huomionarvoinen seikka on verotus. Verottajalle on tärkeää, oletteko verokumppaneita vai ette. Tällä voi olla vaikutuksia, jos toinen tai molemmat saavat tukia, mutta myös veroilmoituksen ja maksujen suhteen. Tämä voi olla joissakin tapauksissa edullista ja toisissa tapauksissa epäedullista. Voitte päättää tulla verokumppaneiksi tekemällä avoparisopimuksen. Joissakin tapauksissa voitte asua yhdessä olematta verokumppaneita. Lisätietoja verokumppanuuden hyödyistä ja haitoista löydätte Suomessa Verohallinnon verkkosivuilta.

Yhteiselämän vinkki 3: Vakuutusten tärkeys

Lopuksi on tärkeää tarkastella vakuutuksianne. Monet vakuutukset on mahdollista ottaa yhdessä edullisemmin. Ilmeisin muutettava vakuutus on kotivakuutus (tai kiinteistövakuutus, jos ostatte talon). Teidän on nyt hankittava uusi kotivakuutus yhteiselle irtaimistolle. Myös vastuuvakuutuksenne, matkavakuutuksenne ja oikeusturvavakuutuksenne voitte ottaa yhdessä. Usein on edullisempaa ottaa yhteinen vakuutus.

Vertailutyökaluillamme voitte heti etsiä sopivan koti- tai kiinteistövakuutuksen.

Usein on myös mahdollista muuttaa yksi olemassa olevista vakuutuksista molempien nimille. Muistakaa tällöin sopeuttaa vakuutettu summa, jotta olette kattavasti vakuutettu, mikäli jotain tapahtuu. Kysykää lisätietoja omalta vakuutusyhtiöltänne.

Onko sinulla kokemuksia yhteiselämän aloittamisesta? Tai onko sinulla kysymyksiä tai vinkkejä aiheesta? Jätä kommentti tähän postaukseen!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin