Checklist

Receive all the checklists for your move in your inbox for free

Find out how much your move would cost
31-03-2014 - By Admin

Att tänka på vid renovering

Moveria har sammanställt checklistor anpassade efter speciella behov som ska underlätta för din flytt och ditt boende.
I följande checklista har vi samlat tänkvärd information inför renovering.
Visst är det roligt att renovera, men det är viktigt att ha god framförhållning eftersom det är mycket att förbereda och tänka på för att få ett bra slutresultat.
Tillstånd kan behövas, anbud jämföras och eventuell hantverkshjälp bokas upp.

❑ Tillstånd/Bygglov

Hyresbostad
Vad man får göra i sin hyreslägenhet styrs av hyreslagen. Man får som hyresgäst inte genomföra förändringar som inte lätt kan återställas vid utflytt. Mindre förändringar såsom tapetsering och målning av väggar har du rätt att göra men för större ingrepp krävs tillstånd, till exempel flyttning av väggar. Om du t.ex. tar bort/byter ut dörrar eller skåpluckor så måste du spara de gamla, eftersom dessa tillhör värden. Enklast är att prata med hyresvärden oavsett vad du tänkt dig för typ av renovering. Hyresgästföreningen (Vuokralaiset) svarar också gärna på dina frågor om vilka förändringar du får göra i din hyreslägenhet.

Aktiebostad
Även om du äger din lägenhet så kan du vid vissa renoveringsarbeten behöva göra en ansökan om renovering för att få ett godkännande av bostadsaktieföreningen. Vid arbeten som påverkar bärande konstruktioner, ledningar för gas, värme, vatten och avlopp behövs ett sådant skriftligt tillstånd från styrelsen. Detta är mycket viktigt att ha, så att du inte senare blir ålagd att återställa arbetet. Omdragning av elledningar kan däremot göras utan tillstånd eftersom dessa inte nämns i bostadsaktielagen och du har därmed underhållsskyldighet för dessa. Arbetet ska dock utföras av en behörig elektriker. Rådet är att alltid, även innan du påbörjar mindre arbeten, ta kontakt med din bostadsrättsförening.

Egnahemshus
Om du bor i egnahemshus och t ex vill bygga till, glasa in en altan, bygga ett plank eller ändra en del av bostaden till kontor kan du behöva bygglov. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun före du påbörjar ett sådant ingrepp eftersom denne bedömer om det krävs bygglov eller ej.

Läs hela checklistan, bara ladda ner, skriv ut, följ och pricka av.
Vi tar gärna emot idéer på listor som du saknar!