Ensimmäisen kodin ostaminen: suunnitteluvaihe
Ensimmäisen kodin ostaminen on nykyisin erittäin järkevää. Asuntolainojen korot ovat historiallisen alhaiset ja markkinoilla on runsaasti kohteita. Kun astut ensimmäistä kertaa asuntomarkkinoille, sinulle vyöryy valtava määrä tietoa. Miten asuntolainat toimivat, paljonko voit käyttää rahaa asuntoon ja mitkä askeleet sinun tulee käydä läpi tullaksesi ensiasunnon ylpeäksi omistajaksi?
Jotta tiedon tulvasta saisi selkeämmän kuvan, olemme koonneet sinulle asunnonoston askelmerkit: 12 vaihetta ensimmäisen oman kodin ostoon. Jokaisessa vaiheessa annamme lyhyen selityksen ja linkkejä, joista löydät lisätietoa aiheesta. Toivomme, että nämä ohjeet helpottavat matkaasi kohti asuntokaupan avainten luovutusta!
1. Vaatimusten ja toiveiden asettaminen
Kun aloitat etsinnän ensimmäiselle omalle kodillesi, on tärkeää tietää, mitä oikein etsit. Haluatko pienen asunnon kaupungin sykkeessä vai mieluummin talon puutarhalla? Onko toiveissasi uudisrakennus vai viehättääkö vanha talo? Selventääksesi toiveitasi, laadi lista kaikista asumistoiveistasi. Ajattele asuinpaikkaa, naapurustoa, talon kuntoa, koon, etäisyyttä palveluihin ja niin edelleen.
Tietyt toiveet voivat nostaa ihanteellisen kodin hintaa. Mieti esimerkiksi parveketta, kaunista näkymää, puutarhaa, julkisen liikenteen läheisyyttä, huonekorkeutta, talon rakennusvuotta ja niin edelleen. Siksi on tärkeää pohtia, mitkä ominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä uudessa kodissasi ja mitkä ovat toivottuja, mutta eivät välttämättömiä. Voit käyttää apunasi ”löydä unelmiesi koti” -tarkistuslistaamme.
2. Budjetin määrittäminen
Ennen unelmakodin etsimisen aloittamista on tärkeää määrittää, kuinka paljon asunto saa maksimissaan maksaa. On järkevää laskea tämä summa kuukausittaisen budjetin perusteella sen sijaan, että miettisit, kuinka paljon voit maksimissaan lainata. Internetissä on saatavilla erilaisia laskureita, jotka auttavat laskemaan, millainen asuntolaina sopii kuukausibudjettiisi.
Muista, että asuntolainan lyhennyksen lisäksi sinulla on muita kuukausittaisia kuluja. Näitä ovat esimerkiksi vakuutusmaksut ja kiinteistövero. Omistajana olet vastuussa asunnon ylläpidosta, joten mahdolliset viat on korjattava itse, ja näistä aiheutuvat kulut maksettava. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ylläpitokustannukset ovat vuodessa noin 1% asunnon ostohinnasta.
Jos itse on vaikea arvioida budjettiasi, voit jo tässä vaiheessa hankkia ammattilaisten asuntolainaneuvontaa. Lisätietoa asuntolainaneuvonnasta löydät myöhemmin tästä artikkelista.
Selvitä myös, oletko oikeutettu ensiasunnon ostajan tukilainaan. Se on erityisen edullinen rahoitusmuoto, jonka jotkut kunnat tarjoavat ensiasunnon ostajille. Jos haluat tietää lisää ensiasunnon ostajan tukilainasta, lue artikkelimme aiheesta.
3. Ostotoimeksiantajan palkkaaminen vai ei?
Tässä vaiheessa on viisasta harkita, haluatko käyttää ostotoimeksiantajan palveluita. Päätöksen tekemiseksi on ensin ymmärrettävä, mitä ostotoimeksiantaja tekee. Yksinkertaistaen, välittäjä avustaa sinua seuraavissa asioissa:
- Toiveiden kartoittaminen asunnon suhteen
- Sopivien asuntojen etsintä
- Näyttöjen järjestäminen
- Arvon arviointi
- Neuvottelut
- Kaupanteon valmistelu
- Rahoituksen järjestäminen
Periaatteessa nämä ovat asioita, jotka voit tehdä myös itse. Huomioi kuitenkin, että itse tekeminen vaatii paljon aikaa ja perehtymistä. Jotkut asunnonostoprosessin osa-alueet sujuvat kätevämmin välittäjän avulla. Jos esimerkiksi neuvottelutaidot eivät ole vahvuutesi, välittäjä voi hoitaa ne puolestasi. Eikö sinulla ole aikaa etsiä asuntoja netistä? Välittäjä voi etsiä sopivia kohteita puolestasi. Välittäjän palkkiot ovat yleensä noin 1-2% ostohinnasta. Voit palkata välittäjän myös vain tietyille asunnonoston osa-alueille.
4. Asuntotarjonnan kartoitus
Kun tiedät asumistoiveesi, maksimissaan käytettävissä olevan ostohinnan ja sen, aiotko käyttää välittäjää vai et, voit syventyä asuntotarjontaan. Selkein paikka etsiä asuntoja on tietysti asunnonvälityspalvelu. Täältä löydät suurimman osan Suomen asuntotarjonnasta. Vaikka netin asuntotarjonta on laaja, älä unohda myös perinteisiä tapoja. Kysy ystäviltä ja tuttavilta, tietävätkö he myytäviä asuntoja. Lisäksi voit ajella ympäri suosikkialuettasi tai -kaupunkiasi. Uskomatonta kyllä, on vielä ihmisiä, jotka eivät laita asuntoaan heti nettiin myyntiin. Voit myös tutkia asuntoilmoituksia sanomalehdistä.
Jatka lukemista kohdista 5-8: ”Näytöstä kauppasopimukseen”.
Jaa artikkeli / Dela artikeln