Muutto: kaasun, veden ja sähkön järjestäminen uuteen kotiin

Kun muuttopäivä lähestyy, on aika miettiä energiasopimuksen uusimista. Uudessa kodissasi haluat kaiken olevan valmista heti alusta alkaen – kaasun, veden ja sähkön toimivan. Järjestämme sinulle parhaat vinkit energiasopimuksen uusimiseen ja kerromme, miten solmiminen kannattaa toteuttaa Suomessa.

Valmistaudu muuttoon Suomessa ja varmista, että kaasu, vesi ja sähkö toimivat uudessa kodissasi – Lue vinkkimme energiasopimusten hallintaan ja kodin lämmitysratkaisuihin.
Kuva: Charles Betito Filho / Unsplash.com

Kaasu, vesi ja sähkö -sopimusten tekeminen

Suomessa kaasu ei ole yhtä yleinen lämmitysmuoto kuin joissakin muissa maissa, mutta jos uudessa kodissasi tarvitaan kaasua, voit solmia sopimuksen valitsemasi energiayhtiön kanssa. Voit vertailla eri yhtiöiden tarjoamia energiasopimuksia netissä ja solmia sopimuksen yhtiön verkkosivuilla. Jos haluat henkilökohtaista palvelua, voit myös soittaa yhtiön asiakaspalveluun.

Veden saat aina alueesi vesilaitokselta. Suomessa toimii alueittain vain yksi vesiyhtiö, joten sinulla ei ole mahdollisuutta valita vesiyhtiötä. Lisätietoja veden järjestämisestä uuteen kotiisi saat artikkelistamme, joka käsittelee vesihuollon järjestämistä muuton yhteydessä.

Kaasun järjestäminen uuteen kotiisi

Jos uudessa kodissasi tarvitaan kaasua, on tärkeää selvittää, mitä toimenpiteitä sinun on tehtävä. Jos kaasua ei tarvita, sinun tarvitsee solmia sopimus vain sähkölle. Suurimmassa osassa kotitalouksia Suomessa tarvitaan kuitenkin sekä sähkö- että kaasusopimus.

Voit siirtää nykyisen sopimuksesi uuteen kotiisi tai vaihtaa toiseen energiayhtiöön. Vertailutyökalumme avulla voit helposti vertailla eri energiayhtiöiden tarjouksia ja löytää parhaan diilin uuteen osoitteeseesi.

Tietoa siitä, milloin kannattaa vaihtaa toiseen yhtiöön, löydät artikkelistamme energiayhtiön vaihtamisesta.

Muutto: Energiasopimuksen järjestäminen

Uudessa kodissasi tarvitset aina sähköä. Voit siirtää nykyisen sopimuksesi tai siirtyä uuteen energiayhtiöön. Jos epäröit vaihtamisesta, voit ensin vertailla eri yhtiöiden tarjouksia netissä. Näin näet, onko tarjolla jotain mielenkiintoista, joka kannattaisi hyödyntää. Verkkosivustollamme on kätevä työkalu energiayhtiöiden tarjousten vertailuun.

Kun olet päättänyt pysyä nykyisen energiayhtiösi asiakkaana, sinun tarvitsee vain ilmoittaa muutostasi. Voit tehdä tämän kaikille energiayhtiöille verkossa. Muuton ilmoittamisen määräaika vaihtelee yhtiöittäin, mutta yleensä se on kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Suosittelemme kuitenkin ilmoittamaan muutostasi mahdollisimman aikaisin, jopa kolme kuukautta ennen avainten luovutusta.

Kaasu, vesi ja sähkö kahdessa osoitteessa väliaikaisesti

Joskus voi olla kätevää, että sinulla on kaasu, vesi ja sähkö käytössä sekä vanhassa että uudessa kodissasi, esimerkiksi jos remontoit uutta kotiasi ennen muuttoa. Tämä on aina mahdollista, mutta kerro siitä selkeästi energiayhtiöllesi.

Jos jatkat saman energiayhtiön asiakkaana, ilmoita sekä vanhan että uuden kodin avainten luovutuspäivämäärät. Näin molemmissa osoitteissa on energiaa käytössä näiden päivämäärien välillä.

Jos vaihdat energiayhtiötä, voit antaa uuden sopimuksesi alkaa hieman ennen uuden kodin avainten luovutusta. Sinulla on siis molempien sopimusten yhteydessä päällekkäisyyttä.

Muutto: Veden järjestäminen

Jokaisella alueella Suomessa toimii vain yksi vesiyhtiö, mikä tekee veden järjestämisestä helppoa. Olemme kirjoittaneet erillisen artikkelin muutosta ilmoittamisesta vesiyhtiölle. Siinä kerrotaan tarkalleen, miten järjestät veden muuton yhteydessä.

Mittarilukemien ilmoittaminen

Muuton yhteydessä sinun on aina ilmoitettava kaasu-, vesi- ja sähkömittarien lukemat. Kirjaa ne avainten luovutuspäivänä sekä uudessa että vanhassa kodissasi. Näiden lukemien perusteella toimittajat laativat loppulaskun. Loppulaskun saat yleensä kahden kuukauden kuluessa muuttopäivästä.

Kuinka kauan kestää, että kaasu, vesi ja sähkö liitetään?

Hakemuksestasi voi kestää 2–4 viikkoa, ennen kuin kaasu, vesi ja sähkö on liitetty uuteen kotiisi. Jos vaihdat energiayhtiötä, sinun on otettava huomioon kuukauden irtisanomisaika. Jos pysyt saman energiayhtiön asiakkaana, ilmoita uusi osoitteesi viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa.

Olitpa vaihtamassa toiseen yhtiöön tai et, järjestä muutto mahdollisimman ajoissa energiayhtiösi kanssa. Näin varmistat, että kaasu, vesi ja sähkö on kytketty ajoissa. Voit ilmoittaa uuden osoitteesi tai irtisanomisesi yleensä jo kolme kuukautta etukäteen.

Olen ostanut talon. Milloin minun pitäisi järjestää energia?

Kun olet ostanut talon, haluat tietenkin mahdollisimman pian liittää kaasu, vesi ja sähkö. Onko kyseessä uudisrakennus vai olemassa oleva koti, se vaikuttaa menettelyyn.

Kaasu, vesi ja sähkö uudisrakennuksessa

Uudisrakennuksissa rakennusliike on yleensä jo järjestänyt liitännät sähkö-, kaasu- ja televerkkoihin sekä vesijohtoon. Tarkista tämä rakennusyritykseltä tai urakoitsijalta. Jos he eivät ole vielä järjestäneet liitäntöjä, voit tehdä sen itse esimerkiksi Liittymäpisteen kautta.

Kun liittymäsi on järjestetty, sinun on vielä hankittava sopiva energiasopimus sähköön ja tarvittaessa kaasuun. Varmista, että teet tämän viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää, mieluiten aiemmin. Näin varmistat, että kaikki toimii ensimmäisestä päivästä lähtien uudessa kodissasi. Lisätietoja tästä löydät artikkelistamme muuttamisesta uudisrakennukseen.

Veden osalta ilmoittaudut alueesi vesiyhtiölle. Koska alueellasi toimii vain yksi vesiyhtiö, sinun ei tarvitse valita. Lisätietoja tästä löydät artikkelistamme muuttoilmoituksesta vesiyhtiölle.

Kaasu, vesi ja sähkö järjestäminen olemassa olevassa omakotitalossa

Oletko ostanut olemassa olevan talon? Voit noudattaa tässä artikkelissa alussa kuvattuja vaiheita.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)