Uudiskohteen ostaminen Suomessa: 5 tärkeää huomioitavaa seikkaa

Uudiskohteen ostaminen Suomessa tuo mukanaan monia erityishuomioita vuonna 2023. Muuttovalmistelut, kuten muuttolaatikoiden pakkaaminen ja muuttoavun järjestäminen, ovat vasta alkua, sillä uusi kotisi on valmisteltava huolella asumista varten. Uudisrakennukseen muuttaminen vaatii tarkempaa suunnittelua ja valmistautumista kuin perinteinen muutto. Tässä artikkelissa esittelemme viisi keskeistä vinkkiä, jotka auttavat sinua uudiskohteen ostamisessa ja muuttamisessa.

Uudiskohteen rakentaminen Suomessa: Turvallisuus ja tehokkuus ovat avainasemassa, kun ammattilaiset työskentelevät uuden kodin pystyttämisessä. Tutustu rakennusprosessiin ja löydä parhaat rakennusyritykset Suomessa.
Kuva: Pixabay

Ilmoita puutteista mahdollisimman pian

Harvoin uudiskohteessa kaikki on täydellistä heti luovutuksen jälkeen. Useimmiten luovutushetkellä on havaittavissa useita puutteita.

Yleisiä puutteita ovat esimerkiksi karmien tai ovien vauriot, lämmitysjärjestelmän tekniset ongelmat tai huolimaton maalaustyö. Rakennuttajan tai urakoitsijan on Suomen laissa määrätty korjattava puutteet kolmen kuukauden kuluessa kohteen luovutuksesta.

Puutteet kirjataan ylös tarkastuskierroksella luovutuksen yhteydessä. Jos et itse ole perehtynyt rakennusalalle, on suositeltavaa ottaa mukaan asiantuntija luovutukseen. Suomen Rakentamismääräyskokoelman ohjeistukset ja uudiskohteen luovutusta koskevat tiedot löydät Rakennustieto sivustolta.

Muistathan huomioida kosteuden uudiskohteessa

Uudiskohteessa on paljon kosteutta, jopa 4000 litraa! Tämä johtuu siitä, että rakenteet ovat olleet alttiina sääolosuhteille rakennusaikana. Lisäksi tuore betoni sisältää itsessään paljon vettä. Rakennuksen valmistumisen jälkeen voi kestää jopa kaksi vuotta, ennen kuin kaikki kosteus on poistunut rakennuksesta.

Tämä tieto on tärkeää, kun valitset lattioita ja seinäpäällysteitä uuteen kotiisi. Vapautuva kosteus voi aiheuttaa vahinkoja.

Seinät

Seinät tulevat työstämään ensimmäiset kaksi vuotta, mikä tarkoittaa, että halkeamia voi syntyä. Tämä on otettava huomioon seinäpäällysteitä valittaessa. Et halua esimerkiksi, että vasta rapatut seinät halkeilevat tai lapsen huoneen kaunis tapetti repeilee! Uudiskohteen seinille parhaiten sopivat vaihtoehdot Suomessa ovat:

Lasikuitutapetti

Tämä tapetti muodostaa vahvan suojakerroksen seinillesi. Mikäli halkeamia ilmenee, lasikuitutapetti ottaa ne vastaan. Näin ollen halkeamat eivät näy. Lasikuitutapetti estää myös seinän edelleen halkeilemisen tai murenemisen.

Lasikuitutapettia myydään yleensä vain valkoisena. Tarvittaessa voit maalata lasikuitutapetin päälle tai jopa tapetoida sen päälle toisella tapetilla.

Suora maalaus betonille

Voit hioa betoniseinät, täyttää reiät ja käsitellä ne pohjamaalilla. Tämän jälkeen seinät voidaan maalata. Ajan myötä kosteuden haihtuessa betoniin voi ilmestyä halkeamia. Etuna on kuitenkin se, että nämä on helppo täyttää ja maalata uudelleen.

Rakennustapetti

Tämä on edullinen ja väliaikainen ratkaisu. Rakennustapetti on kosteutta läpäisevää, mikä tarkoittaa, että seinät voivat työskennellä rauhassa muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen. Useimmat ihmiset eivät pidä rakennustapetin ulkonäöstä, mutta se on helppo ja edullinen ratkaisu. Kun seinät ovat päässeet eroon kosteudesta, voit valita minkä tahansa haluamasi lopullisen seinäverhouksen.

Tasoitetyöt

Monet valitsevat uuden rakennuksen kotiinsa suoraan tasoitettavaksi. Tämä on mahdollista, mutta halkeamien riski tasoitteessa ajan kuluessa on suuri. Pätevä tasoittaja voi vähentää halkeamien riskiä ja hallita niitä, jotka kuitenkin ilmaantuvat. Mietityttääkö, paljonko tasoittaja maksaa? Lomakkeellamme voit pyytää tarjouksia tasoittajilta alueellasi heti!

Lattiat

Odota lattian asentamista, kunnes suurin osa kosteudesta on haihtunut lattiasta. Tämä on tärkeää, koska uusi lattia voi vääntyä tai irrota, jos sen alla on liikaa kosteutta. Ammattilaisyrityksen asentama lattia tarkoittaa yleensä, että he suorittavat kosteusmittauksen ennen asennuksen aloittamista. Näin tiedät varmasti, että lattia on tarpeeksi kuiva.

Aiotko asentaa lattian itse? Voit myös itse testata, onko lattia jo riittävästi kuivunut. Tee näin: Aseta muovipala betonilattialle ja sen päälle jotakin painavaa. Odota muutama päivä. Jos muutaman päivän kuluttua näet kosteutta muovin alla ja/tai betoni muovin alla on tummempaa kuin lattian muu osa, sinun on odotettava vielä ennen lattian asentamista.

Jos aiot asentaa puulattian tai laminaatin, aseta ensin kosteudenkestävä aluslattia, jotta puu tai laminaatti ei vääntyisi. Aseta lankut pari päivää ennen asennusta kyseiseen tilaan, jotta puu tai laminaatti voi tottua ympäristöön.

Sopimukset kaasusta, sähköstä ja internetistä

Tietysti haluat, että uudessa kodissasi on heti käytössä kaasu, vesi ja sähkö. Jos muutat uudisrakennukseen, rakennuttaja tai urakoitsija on yleensä jo huolehtinut liittymisestä sähkö-, kaasu- ja teletekniikan verkkoihin. Jos näin ei ole tehty, voit hoitaa liittymisen itse esimerkiksi sivuston kautta, joka palvelee liittymiä Suomessa.

Tämän jälkeen voit solmia sopimukset kaasu/sähkö- ja internet/TV/puhelinpalveluista. Sopimukset tulisi järjestää viimeistään kaksi viikkoa ennen talon valmistumista, jos haluat kaiken toimivan muuttopäivänä.

Jos sinulla on jo nykyisessä asunnossasi sopimukset energian ja telekommunikaation osalta, tarkista ensin niiden irtisanomisaika. Sen perusteella voit vaihtaa toiseen palveluntarjoajaan tai pysyä nykyisissä. Lisätietoa löydät artikkelistamme energia-alan toimittajan vaihtamisesta muuton yhteydessä.

Jos etsit edullista energiasopimusta, voit käyttää vertailutyökaluamme kaasu- ja sähkösopimuksille.

Lisäksi meillä on vertailutyökalu internet-, TV- ja puhelinliittymiä varten.

Järjestä vesihuoltosi

Jos kaikki on mennyt hyvin, urakoitsija on jo huolehtinut, että talosi on liitetty vesijohtoverkkoon. Jos näin ei ole, järjestä liittäminen itse saman sivuston kautta.

Vesihuollosta itse ilmoittaudut alueesi vesiyhtiölle. Lisätietoa tästä löydät artikkelistamme, joka käsittelee muuttoilmoitusta vesiyhtiölle.

Anna vesijohtojen juosta

Uudessa talossa uudet vesijohdot voivat sisältää haitallisia aineita. Siksi on hyvä antaa hanojen juosta päivittäin minuutin ajan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Näin huuhtelet putket puhtaiksi. Tämä koskee vain niitä hanoja, joiden vettä käytetään juomiseen tai ruuanlaittoon. WC:tä ja suihkua ei tarvitse päivittäin huuhdella (vaikka muihin tarkoituksiin niin teetkin ;-))

Etu- ja takapihan kunnostus

Uuden talon pihaa ei ehkä tarvitse kiirehtiä, mutta jotkut asiat kannattaa järjestää nopeasti. Esimerkiksi et halua, että etuoven polku on liian mutainen ja viet jatkuvasti saviruukun sisään. Siksi on järkevää asettaa ainakin tilapäistä kiveystä ovelle ennen muuttopäivää.

Lisäksi voit tiedustella naapureilta. Haluavatko he mahdollisesti yhdessä asentaa ajotien tai aidat? On hyödyllistä tietää tämä mahdollisimman pian. Sitten voitte yhdessä suunnitella ja mahdollisesti ostaa materiaaleja edullisemmin.

Tarkista vakuutuksesi

Kotivakuutus

Varmista, että kotivakuutuksesi ja kiinteistövakuutuksesi ovat ajan tasalla. Sinulla saattaa jo olla kotivakuutus voimassa. Tällöin on tärkeää, että ilmoitat vakuutusyhtiölle muutostasi ja tarkistat, kattaako vakuutuksesi muuttoaikana sekä vanhan että uuden osoitteesi omaisuuden. Useimmat vakuutusyhtiöt vaativat tämän.

Jos sinulla ei vielä ole kotivakuutusta tai haluat tarkistaa, onko saatavilla parempia tai edullisempia vaihtoehtoja uuteen asumistilanteeseesi, vertaa vakuutuksia heti vertailutyökalullamme!

Kiinteistövakuutus

Jos muutat omistusasuntoon, tarvitset myös kiinteistövakuutuksen. Kiinteistövakuutus kattaa vahingot itse rakennukselle ja kaikelle, mikä on kiinteästi rakennukseen liitetty. Esimerkiksi tulipalovahingot, vuotovahingot tai murron aiheuttamat vahingot talossa. Voit heti tarkastaa, mitä kiinteistövakuutus maksaa sinun asumistilanteessasi vertailutyökalumme avulla.

Harkitse turvajärjestelmää vartioimattomaan taloosi

Valitettavasti on yleistä, että juuri valmistuneisiin uudisrakennuksiin murtaudutaan. Lämmityskattilat ja kupariputket ovat suosittuja kohteita varkaille. Olisi tietenkin erittäin harmillista, jos joutuisit tällaisen rikoksen uhriksi. Voit harkita hälytysjärjestelmän asentamista uuteen kotiisi heti. Näin talosi on turvassa myös ensimmäisinä viikkoina valmistumisen jälkeen, kun et vielä itse asu siellä.

Jos harkitset ammattilaisten asentamaa hälytysjärjestelmää, voit pyytää tarjouksia turvallisuusalan yrityksiltä alueellasi ilmaiseksi käyttämällä lomakettamme.

Onko sinulla muita vinkkejä uudisrakennukseen muuttamiseen? Kuulemme ne mielellämme! Jätä kommentti alle tähän artikkeliin!

Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppanilinkkejä (Mitä ne ovat?)

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)