Energiasopimuksen siirtäminen tai irtisanominen muuton yhteydessä?

Oletko muuttamassa ja pohdit energiasopimuksen siirtäminen? Mietitkö, tulisiko nykyinen energiasopimuksesi siirtää mukanasi uuteen kotiin, vai onko parempi vaihtoehto irtisanoa sopimus ja valita uusi energian toimittaja? Tässä artikkelissa käymme läpi vaihtoehdot energiasopimuksen siirtämiseen muuton yhteydessä.

Voit siirtää nykyisen energiasopimuksesi melko helposti uuteen osoitteeseesi. Mutta muutto voi olla myös hyvä hetki vaihtaa energiayhtiötä. Muutosta on joka tapauksessa ilmoitettava energiayhtiölle, joten vaihto ei ole paljon lisätyötä. Uuden energiayhtiön valitseminen voi säästää sinulle paljon rahaa.

Tässä artikkelissa selitämme, miten päätät, haluatko vaihtaa energiayhtiötä, miten vertailet eri yhtiöiden tarjouksia ja miten irtisanot energiasopimuksen muuton yhteydessä. Kerromme myös, miten toimia, jos haluat pysyä nykyisen energiayhtiösi asiakkaana.

Ripustetut hehkulamput valaisevat tilaa, symboloiden energiasopimuksen siirtämisen tärkeyttä muuttaessasi uuteen kotiin Suomessa.
Kuva: Diz Play/unsplash.com

Energiasopimuksen siirtäminen tai irtisanominen muuton yhteydessä?

Muuttaessasi voit siirtää nykyisen energiasopimuksesi uuteen osoitteeseesi. Voit myös päättää irtisanoa sopimuksesi ja tehdä uuden sopimuksen. Miten päätät, pitäisikö sinun vaihtaa?

Tarkista irtisanomisaikasi ja mahdollinen irtisanomismaksu

Tarkista ensin nykyisen energiasopimuksesi irtisanomisehtoja. Useimmissa sopimuksissa on kiinteä kestoaika, esimerkiksi 1 tai 3 vuotta. Kiinteän kestoajan päätyttyä sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi.

Jos sinulla on kiinteän kestoajan sopimus, saatat joutua maksamaan sakkomaksun, jos irtisanot sopimuksen ennenaikaisesti. Tätä sakkomaksua kutsutaan myös irtisanomismaksuksi. Alla olevassa taulukossa on lueteltu energiasopimuksen jäljellä olevan keston perusteella määräytyvät enimmäisirtisanomismaksut Suomessa:

Energiasopimuksen jäljellä oleva kestoEnimmäisirtisanomismaksu
1,5 vuotta tai vähemmän50 euroa sähkölle ja kaasulle
1,5–2 vuotta75 euroa sähkölle ja kaasulle
2–2,5 vuotta100 euroa sähkölle ja kaasulle
Yli 2,5 vuotta125 euroa sähkölle ja kaasulle

Huomio: enimmäisirtisanomismaksu koskee sekä sähköä että kaasua. Jos sinulla on molemmat palvelut, maksat summan kahdesti.

Huomio: jotkut energiayhtiöt saattavat olla valmiita maksamaan irtisanomismaksusi vanhalle energiayhtiöllesi, jos teet heidän kanssaan sopimuksen. Lisäksi useimmat energiayhtiöt tarjoavat alennuksia uusille asiakkaille. On siis todennäköistä, että irtisanomismaksusi kompensoidaan jollain tavalla uuden energiayhtiösi toimesta.

Tarkista nykyiset energiakustannuksesi

Katso seuraavaksi, paljonko maksat tällä hetkellä kuukaudessa kaasusta ja sähköstä. Selvitä myös keskimääräinen kuukausikulutuksesi.

Tutustu tarjouksiin uudessa osoitteessasi

Kun olet selvittänyt nykyisen kuukausimaksusi, kulutuksesi ja irtisanomisajan, ja tarkistanut, onko sinun maksettava irtisanomismaksua, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Tutustu energiayhtiöiden tarjouksiin uudessa osoitteessasi.

Energiasopimusten vertailu muuton yhteydessä

Löydät vertailutyökalun verkkosivuiltamme, jolla voit helposti vertailla energiasopimuksia.

Tämän työkalun avulla voit nopeasti selvittää, paljonko voit säästää vaihtamalla toiseen energiayhtiöön. Laskurin avulla täytät tietoja kuten kotitalouden henkilömäärä, uusi postinumerosi ja nykyinen energiayhtiösi. Tarkempaa laskelmaa varten voit syöttää kuukausittaisen sähkön- ja kaasunkulutuksesi, mutta se ei ole välttämätöntä.

Tietojesi perusteella näet suoraan, paljonko säästät vaihtamalla toiseen energiayhtiöön. Vuosittainen säästö voi nousta yli 300 euroon vuodessa. Siksi vertailu kannattaa aina.

Energianmyyjän vaihtaminen muuton yhteydessä: kuinka järjestää siirto?

Oletko löytänyt hyvän tarjouksen ja päättänyt vaihtaa energiasopimustasi muuton yhteydessä? Järjestä tämä mieluiten viimeistään kuukautta ennen muuttoasi. Näin järjestät siirron:

  1. Tee sopimus uuden energianmyyjän kanssa valitsemastasi yhtiöstä, ja aloituspäiväksi merkitään avainten luovutuspäivä.
  2. Saat ehdotuksen uudesta sopimuksesta. Sinulla on tästä hetkestä 14 päivän harkinta-aika.
  3. Irtisano vanha energiasopimuksesi itse. Huomioi irtisanomisaika.
  4. Ilmoita vanhan ja uuden asunnon mittarilukemat viiden päivän sisällä muutosta vanhalle ja uudelle energianmyyjälle.
  5. Muutama viikko muuton jälkeen saat loppulaskun vanhasta osoitteesta.
  6. Uusi energianmyyjä on tehnyt arvion kulutuksestasi. Tarkista ensimmäisinä kuukausina uudessa kodissasi, pitääkö arvio paikkansa.

Tiesitkö, että meillä on kätevä työkalu energiasopimuksen ja muiden sopimusten irtisanomiseen? Syötä tietosi ja 3,95 euron hintaan lähetämme irtisanomiskirjeen postitse energianmyyjällesi. Löydät työkalun alla olevasta painikkeesta:

Pitääkö minun itse irtisanoa energiasopimukseni muuton yhteydessä?

Yllä olevasta toimintasuunnitelmasta näet, että sinun on itse irtisanottava energiasopimuksesi, jos muutat. Tämä on poikkeustilanne. Yleensä energianmyyjät hoitavat siirron keskenään. Muutto on poikkeus. Jos muutat ja samalla vaihdat energianmyyjää, sinun on itse irtisanottava vanha energiasopimuksesi.

Kuinka irtisanominen tapahtuu?

  • Ota yhteyttä energianmyyjäsi asiakaspalveluun. Tämä voi tapahtua puhelimitse tai verkossa.
  • Huomioi laillinen irtisanomisaika, joka on 30 päivää.
  • Irtisanottuasi sinua pyydetään ilmoittamaan mittarilukemat. Mittarilukemat otetaan avainten luovutuspäivänä. Ilmoitat ne postitse tai sähköpostitse.
  • Muutaman viikon kuluttua saat loppulaskun.

Et halua vaihtaa? Näin siirrät energiasopimuksesi

Oletko täysin tyytyväinen nykyiseen energianmyyjääsi ja haluat siirtää sopimuksesi uuteen kotiisi?

Ilmoita muutostasi viimeistään kaksi viikkoa, mieluiten kuukausi ennen muuttoa energianmyyjällesi.

Kirjaa mittarilukemat sekä vanhasta että uudesta kodistasi avainten luovutuspäivänä. Lähetät nämä tiedot sähköisesti tai postitse energianmyyjällesi.

Useimmat energiayhtiöt tarjoavat mahdollisuuden järjestää muutto verkossa. Alla on luettelo suurimpien suomalaisten energiayhtiöiden muuttosivuista:

Energiaa tarvitaan muuton aikana kahdessa paikassa? Se on mahdollista

Muuton aikana saatat tarvita energiaa väliaikaisesti kahdessa osoitteessa. Tämä on melkein aina mahdollista.

Jatkatko saman energianmyyjän asiakkaana? Ilmoitat vain avainten luovutuspäivät sekä vanhasta että uudesta osoitteestasi. Tällöin energiaa toimitetaan molempiin osoitteisiin väliaikaisesti.

Aiotko vaihtaa energiasopimusta? Aloita uusi sopimus uuden kodin avainten luovutuspäivänä. Vanhan sopimuksen irtisanot vanhasta kodistasi poismuuttopäivänä. Näillä kahdella sopimuksella on tällöin päällekkäisyyttä.

Toivottavasti olemme pystyneet helpottamaan päätöksentekoprosessiasi energiasopimuksen suhteen muutossa. Haluatko lukea lisää? Tutustu myös artikkeliimme kaasu-, vesi- ja sähköasioista muuton yhteydessä. Onko sinulla muita kysymyksiä energiasopimuksen siirtämisestä? Kysy niitä kommenttiosiossa. Autamme mielellämme!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 27-12-2023 |
Kommentit (0)