Muutto lasten kanssa: 20 vinkkiä tehdäkseen siitä hieman helpompaa

Oletko muuttamassa pian ja sinulla on lapsia mukana? Tällöin muutto lasten kanssa ei ole pelkästään jännittävää aikuisille, vaan se voi olla vielä suurempi kokemus lapsille! On tärkeää suunnitella ja kiinnittää huomiota muuton erityispiirteisiin, kun mukana on lapsia.

Onneksi lapset mukautuvat uusiin tilanteisiin usein helpommin kuin aikuiset kuvittelevat. Avainasemassa on varata aikaa heidän valmistelulle uuteen ympäristöön ja kohdata muutto myönteisenä seikkailuna.

Näiden 20 vinkin avulla muutto lasten kanssa sujuu sujuvasti ja tekee kokemuksesta miellyttävän koko perheelle.

Vinkki 1: Suunnittele muutto järkevästi

Muuttopäivän päivämäärä riippuu tietenkin monista olosuhteista. Yritä kuitenkin valita muuttopäivä mahdollisimman paljon lapsia ajatellen. Parasta on muuttaa lapsien kanssa suhteellisen rauhallisena aikana.

Voitko muuttaa kesäloman aikana? Täydellistä! Yritä lisäksi välttää muuttoa aikoina, jolloin lapsesi kokee jo paljon muutoksia, kuten vaippojen jättämisen aikana tai juuri sen jälkeen, kun hän on aloittanut uudessa koulussa.

Vinkki 2: Valmistele lapsesi oikealla hetkellä

Oikea hetki tulevan muuton esille tuomiseen riippuu lapsesi iästä.

Jos sinulla on taapero, ei ole järkeä kertoa kuukausia etukäteen, että olette muuttamassa. Muutto on pienelle lapselle hyvin abstrakti käsite, ja ilman konkreettisia tapahtumia taapero ei ymmärrä siitä paljoa. Odota siis kertomasta muutosta, kunnes voit todella näyttää taaperollesi uuden kodin, uuden päiväkodin ja uuden leikkipaikan. Silloin hän tai hän ymmärtää, mitä on tapahtumassa. Neljä viikkoa etukäteen riittää.

Jos lapsesi on vanhempi, voit kertoa hänelle muutosta pidemmällä aikavälillä. Paras hetki on heti, kun suunnitelmat ovat konkreettisia. Näin voit ottaa lapsen varhain mukaan prosessiin. Tämä tekee lapsellesi helpommaksi tottua ajatukseen muuttamisesta.

Kuva lapsesta rentoutumassa sohvalla: "Muutto lasten kanssa vaatii lepohetkiä – varmista, että uudessa kodissa on paikka, jossa lapsi voi rauhoittua ja palautua muuton tuomasta hälinästä.
Kuva: Danielle Truckenmiller (Pexelsin kautta)

Vinkki 3: Suhtaudu muuttoon positiivisesti

Kuvaile muutto aina lapsellesi positiivisena asiana. Korosta, että muutatte suurempaan tai mukavampaan kotiin tai kuinka kiva uusi naapurusto tulee olemaan. Jos suhtaudut itse positiivisesti ja innokkaasti muuttoon, lapsesi todennäköisesti omaksuu suuren osan tästä innostuksesta.

Joissakin tapauksissa muutto voi johtua ikävästä tapahtumasta, kuten avioerosta tai työpaikan menettämisestä. Yritä silloin antaa lapsellesi positiivinen näkökulma tilanteeseen. Korosta esimerkiksi, että kotona on mukavampaa muuton jälkeen tai että lapsesi saa valita jotain uutta uuteen huoneeseensa.

Vinkki 4: Lukekaa yhdessä kirjoja ja katsokaa videoita muuttamisesta

Tarinoilla muuttamisesta voi olla suuri merkitys lapsille muuton aikana. Kun luet lapsesi kanssa yhdessä tarinoita muuttamisesta, lapsellesi tarjoutuu lisäviitekehys, jonka avulla hän ymmärtää muuton paremmin.

Olemme koonneet listan hauskimmista lastenkirjoista muuttamisesta. Internetistä löytyy myös paljon lasten videoita muuttamisesta: erityisesti vanhemmille lapsille tämä voi olla keino valmistautua henkisesti muuttoon. Blogissamme olemme koonneet joitakin videoita sinulle.

Vinkki 5: Valitse uusi koulu tai päiväkoti hyvissä ajoin

Jos muutatte toiselle paikkakunnalle, lapsesi joutuu todennäköisesti vaihtamaan koulua tai päiväkotia. Aloita sopivan päivähoidon tai koulun etsiminen hyvissä ajoin. Koulut tarvitsevat noin 10 viikkoa aikaa käsitellä ilmoittautumisen. Lisäksi on hyväksi lapsillesi, jos he voivat käydä tutustumassa uuteen paikkaan jo ennen muuttoa esimerkiksi viettämällä siellä tutustumispäivän. Näin he voivat solmia uusia ystävyyssuhteita ja tutustua opettajiin. Uusi päiväkoti tai koulu tuntuu tällöin paljon vähemmän pelottavalta.

Lisätietoja uuden koulun tai päivähoidon etsimisestä löydät erillisistä muuttovinkeistämme.

Vinkki 6: Anna lapsesi itse pakata

Jotta lapsesi ymmärtäisi paremmin, mitä on tapahtumassa, on hyvä antaa hänen osallistua mahdollisimman paljon muuttotöihin. Tietysti lapsen ikä vaikuttaa siihen, mitä hän voi tehdä. Olipa lapsi kuinka pieni tahansa, hän voi aina laittaa itse leluja laatikoihin. Näin muuton abstrakti käsite muuttuu heti paljon konkreettisemmaksi.

Voit ostaa erityisiä lasten muuttolaatikoita, jotta pakkaaminen olisi lapsellesi entistä hauskempaa. On myös kiva idea antaa lapsen piirtää omiin muuttolaatikoihinsa. Näin hän tai hän tunnistaa heti omat laatikkonsa uudessa kodissa.

Kuva lapsesta pakkaamassa leluja muuttolaatikkoon: "Ota lapset mukaan muuttoprosessiin – muutto lasten kanssa sujuu sujuvammin, kun he saavat itse pakata omat lempilelunsa."
Kuva: Canstockphoto.com

Vinkki 7: Mieti uuden lastenhuoneen suunnittelua

Kuusivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille voi olla hyvin jännittävää suunnitella yhdessä, miltä uusi lastenhuone tulee näyttämään. Uusi huone voi olla yksi muuton positiivisista puolista lapsellesi: uusi huone! Anna lapsesi vaikuttaa joissakin pienissä asioissa, kuten tapetin valinnassa tai seinien maalivärissä. Tämä voi olla hyvin innostavaa ja saa lapsesi odottamaan innolla uutta huonettaan.

Taaperoille tai leikki-ikäisille on parempi pitää uusi lastenhuone mahdollisimman samanlaisena kuin vanhassa kodissa. Tällaisille lapsille muutto voi olla erityisen merkittävä kokemus. Heidän oma huoneensa tutuilla väreillä ja esineillä on silloin tärkeä turvallisuuden lähde.

Vinkki 8: Käykää tutustumassa uuteen kotiin etukäteen

Jotta lapsesi tottuisi etukäteen uuteen kotiin, voitte käydä siellä muutaman kerran ennen muuttoa. Näytä, miltä talon sisällä näyttää ja missä uusi lastenhuone on. Ottakaa myös aikaa tutustua yhdessä uuteen naapurustoon. Katso, onko lähistöllä leikkipaikka ja leikkikää siellä lapsesi kanssa. Näin luot lapsellesi positiivisia assosiaatioita uuteen kotiin ja lapsesi suhtautuu vähemmän vastahakoisesti muuttoon.

Vinkki 9: Anna lapsesi osallistua remontointiin

Muuttoa edeltävät kotiremontit tarjoavat loistavan tilaisuuden lapsellesi olla mukana ja tuntea antaneensa panoksensa uuteen kotiinne. Lisäksi tämä on luonteva tapa totuttaa lapsi uuteen kotiin.

Lapsen tehtävät eivät tarvitse olla suuria: anna esimerkiksi lapsellesi sivellin ja anna hänen maalata pieni seinän kohta.

Vinkki 10: Hyödynnä lapsesi apua muutossa

Muuttopäivänä lapsesi ei välttämättä tarvitse mennä hoitoon. Sen sijaan hoitaja voi tulla teidän luoksenne. Näin lapsesi näkee omin silmin, kuinka tavarat siirtyvät vanhasta kodista uuteen. Hoitajan läsnäollessa sinun ei tarvitse keskittyä liikaa lapseesi ja voit keskittyä muuttotehtäviin.

Lapsesi voi tietenkin myös auttaa muutossa, vaikkapa symbolisesti. Hän voi esimerkiksi kantaa joitakin kevyitä tavaroita muuttoautoon. Muutto lasten kanssa kannattaa kuitenkin sopia etukäteen muuttajien ja/tai avustavien henkilöiden kanssa. Lapsi voi myös olla läsnä vain osan muuttopäivästä.

Kuva muuttolaatikoista ja huonekaluista lastenhuoneessa: "Järjestä muutto lasten kanssa huolellisesti – pidä huolta, että lasten tavarat ovat ensimmäisten joukossa järjestelyssä uudessa kodissa."
Kuva: Canstockphoto.com

Vinkki 11: Anna tilaa tunteille ja surulle

Muutto ei ole vain jännittävää ja hauskaa. Ei olisi oikein esittää lapselle, että kaikki on vain positiivista. Lasten kanssa muuttaessa kuuluu myös ystävien jättäminen, tutun ympäristön kaipuu ja uuteen paikkaan tottuminen. On tärkeää varata aikaa näille tunteille.

Puhu lapsesi kanssa muuton vaikeista puolista ja ota hänen pelkonsa vakavasti. On tärkeää, että lapsesi tietää saavansa ilmaista negatiivisia tunteitaan muutosta kohtaan.

Vinkki 12: Järjestä jäähyväishetki

Olipa lapsesi sitten päiväkoti-iässä tai teini-ikäinen tiiviine ystäväpiireineen, on tärkeää mahdollistaa hänelle jäähyväishetki.

Kerro koulun opettajalle hyvissä ajoin muutosta, jotta luokka voi mahdollisesti askarrella jäähyväislahjan. Sovi opettajan kanssa jäähyväishetkestä viimeisenä koulupäivänä.

On myös mukava järjestää kotona jäähyväisjuhla lapsellesi kaikkine koulukavereineen ja naapuruston ystävineen.

Vinkki 13: Pidä kiinni rutiineista muuton ympärillä

Muuttojakso on kaikille kiireistä aikaa. Pyri kuitenkin säilyttämään lapsellesi mahdollisimman paljon rutiineja. Jatka päivittäisiä toimianne, kuten iltasatua nukkumaanmennessä tai koiran kanssa kävelylenkkiä, kuten olette aina tehneet. Tämä tekee siirtymisen uuteen ympäristöön hieman sujuvammaksi lapsellesi, koska päivittäinen rutiini pysyy samana.

Vinkki 14: Luo lapsellesi oma turvallinen tila

Sekä ennen muuttoa että sen jälkeen on tärkeää, että lapsellasi on oma turvallinen paikkansa kotona, jossa hän voi vetäytyä muuttohässäkästä. Pidä siis lapsen huone vanhassa kodissa käytössä niin kauan kuin mahdollista. Uudessa kodissa on tärkeää sisustaa lapsen huone ensimmäisten joukossa. Näin lapsellasi on heti oma, tuttu paikka, jossa hän voi rauhassa alkaa totutella uuteen kotiin.

Kuva suuresta pehmolelusta lastenhuoneessa: "Turvaa muutto lasten kanssa – pidä lapsen lempipehmolelu aina lähellä, jotta uusi koti tuntuu tutummalta ja turvallisemmalta."
Kuva: Caroline Oporto/Pexels.com

Vinkki 15: Turvallisuus muuton aikana

Muista huolehtia lapsen turvallisuudesta muuton ja remontoinnin aikana sekä kotona että sen ympäristössä. Älä jätä työkaluja lojumaan ja laita puhdistusaineet laatikoihin, joihin lapsi ei pääse käsiksi. Huolehdi myös, etteivät muuttolaatikot ole liian korkealla pinossa, jotta ne eivät kaadu vahingossa. Lapsiturvallisuuden tarkistuslistaltamme voit lukea lisää vinkkejä lapsiturvallisuudesta muuton aikana ja uudessa kodissasi.

Vinkki 16: Älä unohda vanhaa ympäristöä

Erityisesti uudessa ympäristössä ensimmäisinä aikoina voi olla lapsellesi vaikeaa olla kaukana vanhoista ystävistä ja tutuista paikoista. Voit tukea lastasi kutsumalla silloin tällöin vanhoja ystäviä vanhasta naapurustosta tai asuinpaikasta kylään leikkimään tai yöpymään. Toinen idea on tehdä lapsesi kanssa ennen muuttoa kollaasi kaikista ihanista muistoista vanhasta kodista. Tee (digitaalinen) kollaasi valokuvista ystävistä, vanhasta huoneesta ja lempipaikoista naapurustossa taululle. Tulosta tämä ja ripusta se uuteen kotiin.

Kuva lapsesta hyppimässä vesilätäkössä: "Muutto lasten kanssa tuo elämään uusia leikkejä – anna lapsen nauttia uusista sadekuuroista ja lätäköistä uudessa kodin ympäristössä."
Kuva: Matthias Zomer / Pexels.com

Vinkki 17: Pakkaa lapsille oma laukku

Pakkaa lastesi tärkeimmät tavarat erilliseen laukkuun, jonka he voivat pitää mukanaan muuton aikana. Laukkuun kuuluu heidän lempilelunsa, kirjansa ja rakas pehmolelu, jotta heillä on jotakin tekemistä hiljaisina hetkinä tai matkan aikana.

Vinkki 18: Tee tarkkoja merkintöjä

Voit välttää sen päivän, kun joudut kaivelemaan avaamattomia muuttolaatikoita etsiessäsi sitä yhtä pehmolelua, jolla on PAKKO leikkiä juuri nyt. Älä kirjoita laatikoihin vain ”lelut”. Ole sen sijaan spesifinen ja kirjoita mahdollisimman tarkasti, mitä leluja missäkin laatikossa on. Kiität itseäsi myöhemmin.

Vinkki 19: Älä heitä muuttolaatikoita vielä pois

Säilytä muuttolaatikoita jonkin aikaa niiden purkamisen jälkeen. Lapset voivat rakentaa niistä upeita majoja ja tunneleita. Tämä tekee muuttoseikkailusta vielä hauskemman! Tässä on linkki 31 askarteluprojektiin pahvilaatikoista. Siitä saa varmasti inspiraatiota.

Kuva pahvisesta avaruusraketista pihalla, jossa lapsi leikkii astronauttia: "Muutto lasten kanssa voi olla seikkailu – rakentakaa yhdessä pahvilaatikoista oma avaruusalus ja lähettäkää mielikuvitusmatkalle uuteen universumiin!"
Kuva: Canstockphoto.com

Vinkki 20: Käsittele muutto seikkailuna

Muutto aiheuttaa paljon muutoksia sinun ja lastesi elämässä, eikä sille voi mitään. Siksi voit hyödyntää tilaisuutta antamalla lasten tehdä kerrankin asioita, joita he yleensä eivät saa tehdä. Anna heidän valvoa myöhään, osta herkkuja, joita he eivät yleensä saa, tai menkää yhdessä ravintolaan. Näin muuttaminen lasten kanssa muuttuu jännittäväksi ja positiiviseksi seikkailuksi!

Oletko sinä muuttamassa lasten kanssa pian? Mitä ongelmia kohtaat? Tai onko sinulla jo kokemusta lasten kanssa muuttamisesta ja haluaisitko jakaa vinkkejäsi? Kuulisimme mielellämme sinulta kommenttina tähän postaukseen!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 15-02-2024 |
Kommentit (0)