Muutto toiseen kuntaan vuonna 2024: 9 asiaa, jotka sinun tulee järjestää

Muutto toiseen kuntaan Suomessa tuo mukanaan erilaisia lisäadministratiivisia tehtäviä, jotka on tärkeä hoitaa huolella. Tässä artikkelissa tarjoamme kattavan tietopaketin kaikista niistä välttämättömistä toimenpiteistä, joita muutto toiseen kuntaan edellyttää.

1. Rekisteröidy uuteen kuntaasi

Kun olet muuttanut, sinun on ilmoittauduttava uuden kuntasi asukkaaksi viiden päivän kuluessa muutostasi. Ilmoittautumisesi myötä sinut poistetaan automaattisesti vanhan kuntasi asukasrekisteristä. Suomessa kuntaan ilmoittautumisesta löydät lisätietoa artikkelistamme ”muuttoilmoitus ja kuntaan rekisteröityminen”.

Ihastuttava rivitalo sinisen taivaan alla kuvastaa asuntojen arkkitehtuuria ja asumista Suomessa. Tämä kuva ilmentää suomalaista kaupunkimaisemaa ja kiinteistöjen markkinoita.
Kuva: Pixabay.com

2. Tarkista kunnalliset verosi

Kunta, jossa olet kirjoilla, kerää sinulta kunnalliset verot, kuten kiinteistövero, viemäröintimaksu, jätteenkäsittelymaksu ja mahdollinen koiravero. Muutto toiseen kuntaan vaikuttaa näihin veroihin.

Useimmissa kunnissa saat takaisin osan viemäröinti- ja jätteenkäsittelymaksusta, sekä koiraverosta, jos olet maksanut ne koko vuodelle etukäteen. Jokainen kunta hoitaa tämän omalla tavallaan: joskus tämä tapahtuu automaattisesti, joskus sinun on haettava palautusta tai uudelleenlaskentaa. Katso (vanhan) kuntasi verkkosivuilta, miten tämä on järjestetty.

Kiinteistöveroa ei koskaan palauteta. Se määritetään aina 1. tammikuuta ja on voimassa koko vuoden. Seuraavan vuoden 1. tammikuuta alkaen maksat kiinteistöveroa uudelle talollesi uudessa kunnassasi.

Lisätietoja tästä aiheesta löydät muuttoon liittyvästä vinkistämme ”kunnallisten verojen palautus muuton yhteydessä”.

3. Tarkista vesilaskusi

Suomi on jaettu useisiin vesiyhtiöihin. Jos muutat toisen kunnan alueelle, saatat siirtyä toisen vesiyhtiön piiriin. Vesiyhtiö vastaa muun muassa vedenpuhdistuksesta ja patojen ylläpidosta, joista maksat vesimaksua. Jos muutat toisen vesiyhtiön alueelle, saat automaattisesti laskun loppuvuoden kuukausille. Joskus voit olla maksanut etukäteen vanhalle vesiyhtiöllesi, jolloin maksat kaksinkertaisesti. Voit pyytää osan maksamastasi summasta takaisin vanhalta vesiyhtiöltäsi.

4. Arvioi uudelleen energiasopimuksesi

Uudessa kunnassa voi olla aktiivisia eri energiayhtiöitä tai voimassa olevia erilaisia tarjouksia. Kannattaa vertailla energiasopimuksia selvittääksesi, onko uudessa asuinpaikassasi tarjolla sinulle sopiva energiasopimus. Tähän voit käyttää meidän riippumatonta energiavertailutyökaluamme. Tai tarkista alta heti tarjoukset uuteen osoitteeseesi:

Lisätietoja energiasopimusten järjestämisestä löydät artikkelistamme ”Sähkön, veden ja lämmön järjestäminen muuton yhteydessä”.

5. Vertaile internet-, TV- ja puhelinliittymien sopimuksia

Uudessa asuinpaikassasi saattaa olla toiminnassa eri internet-, puhelin- ja televisiopalveluiden tarjoajia kuin nykyisessä. Siksi kannattaa jo 6–8 viikkoa ennen muuttoasi selvittää, mitä palveluntarjoajia alueellasi on. Esimerkiksi uudessa asuinpaikassasi voi olla saatavilla kuituinternet. Myös houkuttelevat tervetuliaistarjoukset voivat tehdä palveluntarjoajan vaihdosta kannattavan. Meillä on kattava ja riippumaton vertailutyökalu, jolla näet internet-, TV- ja puhelintarjonnan uudessa asuinpaikassasi.

Taloudellinen suunnittelu ja budjetointi ovat tärkeitä taitoja henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa Suomessa. Kuva näppäimistöstä ja kolikoista edustaa budjetin laatimista ja kustannusten hallintaa.
Kuva: Pexels.com

6. Muutto toiseen kuntaan: Tarkista vesiyhtiösi

Muuttaessasi toiseen kuntaan, voi olla tarpeen vaihtaa vesiyhtiötä. Suomessa vesihuollosta vastaavat paikalliset vesilaitokset, ja uudessa asuinpaikassasi voi olla toinen vesilaitos. Tässä tapauksessa sinun tulee perua palvelu vanhasta vesilaitoksesta ja liittyä uuden kunnan vesilaitokseen. Lisää tästä aiheesta voit lukea artikkelistamme ”Muutto ja vesilaitoksen vaihto”.

7. Tarkista kotivakuutuksesi

On hyvä tarkistaa kotivakuutuksesi ja selvittää, miten tavarasi ovat vakuutettuja muuton aikana. Lisää aiheesta voit lukea artikkelistamme ”Muuttovakuutukset”. Voit käyttää muuttoa myös syynä tarkistaa, onko uuteen osoitteeseesi tarjolla parempi tai edullisempi kotivakuutus. Voit tarkastella tätä heti vertailumoduulissamme.

8. Koulu ja päivähoito

Jos sinulla on lapsia, sinun tulee etsiä uusi koulu ja/tai päivähoitopaikka uudessa kunnassasi Suomessa. Aloita koulujen ja päivähoitopaikkojen etsiminen uudelta asuinalueeltasi heti, kun tiedätte muuttavanne. Käy paikan päällä tutustumassa ja järjestä tarvittaessa tapaaminen rehtorin kanssa. Kun olet tehnyt valintasi, voit hoitaa ilmoittautumisen ja tiedottaa vanhalle koululle/päivähoitopaikalle muutostanne.

Lisätietoja aiheesta löydät muuttovinkeistämme: ”Uuden koulun etsiminen muuton yhteydessä” ja ”Uuden päivähoitopaikan etsiminen muuton yhteydessä”.

9. Hae uudelleen etuutesi

Jos saat etuutta, se lakkaa voimasta, kun muutat uuteen kuntaan. Sinun tulee hakea etuutta uudelleen uudessa kunnassasi. Useimmat kunnat selittävät verkkosivuillaan, miten tämä tehdään. Sivusto ”Kela” tarjoaa yleistä tietoa etuuksien hakemisesta muutettaessa toiseen kuntaan.

Mitä tehdä muuttaessasi toiseen kuntaan?

Muuttaessasi toiseen kuntaan sinun tulee ainakin järjestää seuraavat asiat: ilmoittautuminen kuntaan, kunnallisten verojen ja vesimaksujen tarkistaminen, energian ja internetin siirtäminen mukana, ilmoittautuminen vesilaitokseen, uuden koulun, päivähoidon ja lääkärin etsiminen, kotivakuutuksen päivittäminen ja tarvittaessa etuuksien uudelleen hakeminen.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin