Uuden koulun etsiminen muuton yhteydessä

Uuden koulun etsiminen lapsillesi on asia, joka todennäköisesti tulee eteen, kun muutat lasten kanssa. Tässä muuttovinkissä käsittelemme, onko uuden koulun etsiminen lapsillesi todella tarpeen ja mitä sinun tulee järjestää, jos todella aloitat uuden koulun etsinnän.

Uuden koulun etsiminen muuton yhteydessä on nyt helpompaa. Löydä parhaat vinkit ja ohjeet lapsesi uuden koulupaikan löytämiseen Suomessa moveria.fi:stä ja tee koulun vaihdosta vaivatonta.

Onko uuden koulun etsiminen välttämätöntä?

Se, onko lapsesi todella vaihdettava koulua muuton yhteydessä, riippuu useista tekijöistä. Se ei nimittäin ole aina tarpeellista. Jos muutat toiseen kaupunginosaan tai toiselle paikkakunnalle, joka ei ole kovin kaukana, harkitse lapsesi pitämistä samassa koulussa.

Selvitä tarkka lisämatkan pituus uuteen kouluun ja mieti, miten suurempi etäisyys on mahdollista kattaa. Jos sinun täytyy esimerkiksi joka tapauksessa ajaa autolla töihin vanhaan asuinpaikkaasi, voit helposti hoitaa lasten koulukyydit. Tai ovatko lapsesi tarpeeksi vanhoja kulkemaan itse koulumatkan pyörällä ja eivät pidä muutamaa kilometriä lisää haittana? Silloinkin he voivat hyvin jatkaa entisessä koulussaan.

Lapsesi ikä vaikuttaa myös päätökseen. Jos lapsesi on jo esimerkiksi 6. tai 7. luokalla, voi olla järkevää antaa hänen viettää viimeiset yksi tai kaksi vuotta vanhassa koulussa. Jos taas lapsesi on nuorempi, voi olla kannattavaa harkita koulun vaihtoa.

Vain sinä voit tehdä tämän harkinnan, mahdollisesti yhdessä lastesi kanssa. Keskustele asiasta heidän kanssaan ja kysy myös heidän mielipidettään. Pelkäävätkö he uuden koulun aloittamista, vai ovatko he siitä pikemminkin innoissaan ja pitävät sitä jännittävänä? Muista myös, että lapset sopeutuvat yleensä nopeasti ja ovat erittäin joustavia. Uusi koulu saattaa jännittää sinua vanhempana enemmän kuin lapsiasi itseään.

Uuden alakoulun etsiminen muuton yhteydessä

Jos päätät etsiä lapsillesi uuden alakoulun muuton yhteydessä, sinun tulee aloittaa koulun etsintä hyvissä ajoin. Asianmukaisen käsittelyn varmistamiseksi sinun tulee ilmoittaa lapsesi uuteen kouluun noin 10 viikkoa ennen muuttoa. Uusi ja vanha koulu ottavat yhteyttä toisiinsa käydäkseen läpi lapsesi oppimista koskevan raportin. Lisäksi tarvitaan riittävästi aikaa tutustumiskeskustelulle ja tutustumispäivälle. Tähän mennessä sinulla tulisi siis jo olla sopiva koulu tiedossa! Aloita etsintä mahdollisimman aikaisin, viimeistään 3 kuukautta ennen muuttoa.

Voit aloittaa etsintäsi esimerkiksi Opetushallituksen koulutietopalvelusta tai kunnan omilta sivuilta. Nämä palvelut tarjoavat hakutoiminnon, jonka avulla voit etsiä kouluja uudella postinumerollasi. On hyödyllistä käyttää useampaa palvelua, sillä ne tarjoavat erilaista tietoa kouluista. Tarkista myös Opetus- ja kulttuuriministeriön sivustolta koulujen laatuindikaattorit, jotta näet uuden alueesi koulujen laadun.

Kun tiedät, mitkä koulut ovat uuden kotinne lähellä, voit aloittaa valinnan. Mutta mihin kiinnittää huomiota uutta koulua etsiessä? Opetushallituksen sivuilta löydät hyödyllisen tarkistuslistan alakoulun valintaan. Tarkista heti koulujen valinnan yhteydessä, onko niillä jonotuslista. Tämä on yleistä erityisesti suurissa kaupungeissa.

Kun olet löytänyt yhden tai kaksi potentiaalista koulua, käy niissä hyvissä ajoin tutustumiskeskustelussa ja järjestä lapsellesi tutustumispäivä. Näin varmistat, että sekä sinä että lapsesi viihdytte koulussa ennen ilmoittautumista. Voit myös viedä lapsesi uuteen kouluun vierailulle muuttoa edeltävinä viikkoina. Näin hän tai hän ehtii tutustua opettajiin ja muihin lapsiin ennen varsinaista muuttoa ja koulun vaihtoa, mikä tekee kokemuksesta vähemmän jännittävän.

Klikkaa tästä saadaksesi lisää vinkkejä muuttoon lasten kanssa!

Muutto ja uuden yläkoulun etsiminen

Kun lapsesi ovat isompia ja siirtyvät yläkouluun, tulee myös miettiä, onko uuden koulun etsiminen tarpeen. Yläkouluikäiset lapset voivat yleensä kulkea pidemmänkin matkan kouluun, jolloin he ovat paljon joustavampia. Ehkä he voivatkin jatkaa kulkemista vanhaan kouluunsa pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Jos tämä ei ole mahdollista, voit aloittaa uusien yläkoulujen etsimisen esimerkiksi Opetushallituksen tai kunnan verkkosivuilta, jotka tarjoavat tietoa eri koulujen vaihtoehdoista. Tässä iässä lapsilla on paljon enemmän sananvaltaa koulun valinnassa, joten tee haku yhdessä lapsesi kanssa ja anna hänen tutustua kouluun ennen päätöstä. Yläkoulua valittaessa on myös tärkeää muistaa ilmoittautua ajoissa, mieluiten 10 viikkoa ennen muuttoa, ja ottaa huomioon mahdolliset jonotuslistat.

Onko sinulla muita vinkkejä uuden koulun etsimiseen muuton yhteydessä? Jätä kommenttisi tähän viestiin!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 16-02-2024 |
Kommentit (0)