Muutto Ruotsiin: kaksi henkilökohtaista kokemusta

Monet haaveilevat siitä: jättää taakseen Suomen kiireisen elämän ja muuttaa maahan, jossa on enemmän rauhaa, tilaa ja luontoa. Vuonna 2014 Tilastokeskuksen mukaan noin 45 000 suomalaista otti suuren askeleen ja muutti ulkomaille.

Yksi suosituimmista muuttokohteista suomalaisille on Ruotsi, maa, joka on meille erityisen rakas. Moveria on loppujen lopuksi syntynyt Ruotsissa! Tällä hetkellä Ruotsissa asuu noin 8 000 suomalaista.

Mutta miltä muutto Ruotsiin todella tuntuu? Keskustelimme kahden henkilön kanssa, jotka ovat tehneet muuton. Sonja muutti vuonna 2014 miehensä Andrén kanssa Ruotsin Gotlantiin. Jo ja hänen perheensä muuttivat samana vuonna Ruotsiin ottaakseen haltuunsa pensionaatin. Vaikka Sonja ja André ovat vielä kiinteästi mukana sopeutumisprosessissa, Jo ja hänen perheensä ovat päättäneet muuttaa takaisin Suomeen. Sonja ja Jo jakoivat kokemuksensa kanssamme.

Unelmoitko muutosta Ruotsiin? Tutustu suomalaisten kokemuksiin ja löydä oma rauhan tyyssijasi Ruotsin luonnon keskeltä. Hae vinkkejä ja neuvoja Suomesta Ruotsiin muuttamiseen ja aloita uusi elämäsi 2023 vuonna.
Kuva: wikimedia.org

Sopeutuminen Ruotsiin osoittautui vaikeammaksi kuin odotettiin

Kun Jo, hänen kumppaninsa ja heidän kaksi lastaan etsivät taloa Ruotsista, he ihastuivat välittömästi pensionaattiin, jossa he majoittuivat. He eivät epäröineet kauan: pian perhe muutti pohjoiseen ja otti pensionaatin hallintaansa.

Paikalliset asukkaat ottivat suomalaisen perheen avosylin vastaan. Heidän pensionaatin otto oli uuden ravintolan avaus kylään ja houkutteli enemmän turisteja. Jo, kumppani ja lapset tunsivat olonsa tervetulleiksi ja olivat jatkuvasti lomafiiliksessä.

Ajan myötä perhe kuitenkin kohtasi Ruotsin asumisen haitat. Lähin suurempi kaupunki on noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä ja kaikki asiointi tai vierailu täytyy tehdä autolla. Kaikki kestää kauemmin ja vaatii enemmän suunnittelua.

Toinen haitta suurista etäisyyksistä: Koska kaikki käyttävät autoa, ihmiset eivät kohtaa toisiaan kadulla. Tämän seurauksena on vaikea luoda ja ylläpitää ystävyyssuhteita. Jon mukaan ruotsalaiset ovat luonnostaan enemmän itsekseen ja kielimuuri tekee uusien kontaktien luomisesta vaikeaa. Vaikka Ruotsin ja Suomen kulttuurit eivät ole kovin kaukana toisistaan, on kuitenkin yksi ratkaiseva ero: ”Suomalaiset ovat paljon suorapuheisempia. Ruotsalaiset sanovat aina ’kyllä’, vaikka tarkoittavat 9 kertaa 10:stä ’mieluummin ei’ tai jopa ’ei’. Myös tapaamisten sopiminen on monimutkaisempaa, kaikki kestää kauemmin ja ihmiset eivät ole yhtä ytimekkäitä kuin suomalaiset”, Jo kertoo.

Vähän yli vuoden emigraation jälkeen Jo ja hänen perheensä joutuivat valitettavasti toteamaan, että Ruotsi on fantastinen, mutta maa ei voi tarjota heille haluamaansa elämää. Jo sanoo: ”Kaupungin kiire ja ystävien kanssa hengailu, vitsien heittäminen on niin ikävöity, että emme (kaikki) tule onnelliseksi täällä.” He ovat siksi päättäneet muuttaa takaisin Suomeen.

Kaipaatko elämäämme luonnon helmassa? Lue, miten muutto Suomesta Ruotsiin vuonna 2023 tarjoaa sinulle mahdollisuuden nauttia Ruotsin maaseudun rauhasta ja tilasta. Tutustu asumisen mahdollisuuksiin ja elämänlaatuun skandinaavisessa idyllissä.

Hevostila unelmasijainnilla

Sonja asuu vuodesta 2014 lähtien Ruotsin Gotlandissa miehensä Andrén ja vastasyntyneen tyttärensä kanssa. Myös Sonja kokee, että sopeutuminen Ruotsiin vie paljon aikaa. Aluksi hänelläkin oli vaikeuksia eristäytyneen elämän kanssa: hänen kumppanillaan oli heti vakituinen työpaikka eikä heillä ollut heti henkilötunnusta, mikä teki toisen auton hankkimisen vaikeaksi. Tämän seurauksena Sonja joutui alussa viettämään paljon aikaa kotona.

Sonja kertoo, että myös kielen oppiminen on suuri haaste: ”Kielen oppiminen on minulle yksi vaikeimmista asioista ja todella tarpeellista hyvään sopeutumiseen. Monet ruotsalaiset puhuvat englantia, mutta eivät kaikki, ja he arvostavat todella, jos puhut ruotsia.” Sonja myös toteaa, että ruotsalaiset ovat hieman varautuneempia, joten uusien kontaktien luominen ei ole aina helppoa.

Tällä hetkellä Sonja ja André ovat vielä keskellä sopeutumisprosessia, mutta he nauttivat jo täysin siemauksin ruotsalaisesta elämästä. Ennen muuttoon päättämistä he etsivät vuosia paikkaa, jossa olisi tilaa, rauhaa, ystävällisiä ihmisiä ja mahdollisuus elämään hevosten kanssa. Aluksi he olivat rakastuneita Uuteen-Seelantiin, mutta Ruotsi osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Maa antaa saman tunteen kuin Uusi-Seelanti, mutta on paljon lähempänä suomalaista perhettä ja ystäviä.

Sonja ja André saivat vihjeen Gotlandista suomalaisilta ystäviltään. Sonja kertoo: ”Päätimme sitten ensin lähteä Gotlandiin lomalle. Vaikka oli vuoden huonoin aika, märkää, jäätyneitä teitä, harmaata ja sumuista, ihastuimme myös me täysin saareen ja pian selvisi, että miehelleni olisi tarjolla hyvä työmahdollisuus, ja niin pallo lähti pyörimään.

Gotland, kuten monet muut ruotsalaiset maaseutukunnat, on käynnistänyt erityisen ohjelman houkutellakseen uusia asukkaita. Monet kunnat kärsivät väestökadosta ja ikääntymisestä ja etsivät siksi nuoria pariskuntia tai perheitä väestön monipuolistamiseksi. Gotlandilla on tällä hetkellä noin 57 000 asukasta ja he haluavat kasvaa 60 000 asukkaaseen.

Tutustu Ruotsin saariston lumoon ja harkitse muuttoa Suomesta Ruotsiin vuonna 2023. Koe skandinaavisen saariston rauha ja kauneus, ja löydä tietoa siitä, miten voit aloittaa uuden elämän Ruotsissa.

Sonja ja André tulivat yhteyteen Provgute-ohjelman työntekijän kanssa. Sonja kertoo: ”Hän auttoi meitä todella paljon! Hän auttoi meitä aluksi löytämään asunnon ja paikan, jossa voimme pitää hevosiamme, projektin kautta André esiteltiin uuteen työpaikkaan ja pian selvisi, että minulle olisi mielenkiintoista jatkaa työtäni hevosten kanssa Gotlandilla.

Sittemmin Sonja ja André ovat ostaneet pienen hevostilan. Sonjan äitiys- ja vanhempainloman jälkeen hän on alkanut käynnistää uudelleen yritystään valmennukseen ja valmennukseen Ruotsissa. He huomaavat, että heidän suomalainen työmentaliteettinsa, suorapuheisuutensa ja luovuutensa tuovat positiivisen panoksen paikalliseen yhteisöön.

Sonja ja André ovat jo hyvin sopeutuneita, aika näyttää, onko Ruotsi todella heidän unelmiensa sijainti. Toistaiseksi on selvää, että he asuvat upealla paikalla eläintensä ja tyttärensä kanssa. Katso itse Sonjan verkkosivuilla olevia kuvia!

Haluatko myös muuttaa Ruotsiin?

Oletko innostunut ja harkitsetko muuttoa Ruotsiin? Silloin etsit varmasti käytännön tietoa. Tämä artikkeli on keskittynyt pääasiassa henkilökohtaisiin kokemuksiin, mutta haluamme ohjata sinut paikkoihin, joista löydät lisää hyödyllistä tietoa.

Paljonko muutto Ruotsiin maksaa?

Karkeasti arvioituna muuton kustannukset Ruotsiin voivat olla 2000–8000 euroa. Hinta riippuu irtaimiston määrästä ja kokonaismatkasta, joka on kuljettava. Haluatko saada paremman käsityksen muuttokustannuksista juuri sinun tilanteeseesi? Paras tapa on pyytää tarjouksia kansainvälisiltä muuttoyrityksiltä. Voit tehdä sen suoraan alla olevasta painikkeesta:

Muita sivustoja muutosta Ruotsiin

Verkosta löytyy runsaasti apua ja tietoa. ”Uusi Ruotsalainen” -sivusto tarjoaa hauskoja ja kiinnostavia artikkeleita asumisesta ja työskentelystä Ruotsissa. ”RuotsiNeuvonta” -sivustolla voit saada henkilökohtaista muuttoapua. ”Muutto Ruotsiin” -sivusto on kerännyt käytännön tietoa ja kustannuksia muutosta Ruotsiin. Haluatko lukea mieluummin offline-tilassa? Silloin on olemassa useita hyviä muuttoaiheisia kirjoja, jotka voit tilata verkosta, kuten ”Muutto Ruotsiin 2023”.

Tällä sivulla olevat kuvat ovat Tommie Hansenin Flickr-sivustolta CC2.0-lisenssillä, ja sivu sisältää yhteistyökumppanilinkkejä.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)