Muutto Ruotsiin: Yleisimmät Kysymykset (ja Niiden Vastaukset)

Harkitsetko muuttoa Ruotsiin? Sinulla on varmasti monia kysymyksiä: mitä askeleita sinun tulee ottaa, paljonko muutto Ruotsiin maksaa ja miltä elämä Ruotsissa näyttää. Tässä muuttovinkissä vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.

Koska Moverian pääkonttori sijaitsee Ruotsissa, meidän ei tarvinnut etsiä vastauksia kaukaa! Jatka siis lukemista ja opi kaikki muuton yksityiskohdista Ruotsiin!

Haluatko vain tietää, paljonko muutto Ruotsiin maksaa? Pyydä heti ilmaisia tarjouksia eri kansainvälisiltä muuttoyrityksiltä!

Miksi monet suomalaiset muuttavat Ruotsiin?

Joka vuosi noin 700–800 suomalaista muuttaa Ruotsiin (Lähde: Tilastokeskus). Mikä tekee Ruotsista niin houkuttelevan suomalaisille? Usein mainittuja syitä muuttoon ovat: tila ja luonto, edulliset asuntojen hinnat ja ruotsalaisten rauhallisempi elämäntyyli.

Suomalaisten viihtyminen Ruotsissa näkyy myös paluumuuttajien määrässä. Kaikista Ruotsiin muuttaneista suomalaisista 42 % palaa lopulta takaisin. Tämä on alhaisin paluumuuttoprosentti kaikista Euroopan maista.

Vuonna 2015 haastattelimme kahta suomalaista, jotka ovat muuttaneet Ruotsiin. Haluatko kuulla heidän kokemuksistaan? Lue tuo artikkeli!

Missä Ruotsissa asuu eniten suomalaisia?

Absoluuttisesti eniten suomalaisia asuu Tukholman seudulla (noin 2000 suomalaista). Mutta jos tarkastelet suomalaisten osuutta koko asukaslukuun nähden kunnittain, löydät suurimman tiheyden suomalaisia maaseutumaisissa lääneissä, kuten Värmlandissa ja Dalarnassa.

Mitä ruotsalaiset ajattelevat suomalaisista?

Yleisesti ottaen suomalaiset otetaan Ruotsissa lämpimästi vastaan. Suomalaisia pidetään yritteliäinä, ahkerina ja hyvin sopeutuvina ruotsalaiseen kulttuuriin. Tästä syystä jotkut ruotsalaiset kunnat ovat jopa aktiivisesti houkutelleet suomalaisia perheitä ostamaan talon ja rakentamaan elämänsä Ruotsissa.

Koe Ruotsin kaunis maaseutumaisema – harkitse muuttoa Ruotsiin ja nauti alhaisemmasta elinkustannustasosta, ilmaisesta koulutuksesta ja sairausvakuutuksesta. Lue lisää asumisoikeudesta ja elämästä Ruotsissa muuttovinkkiemme avulla.
Kuva: Unsplash.com

Voiko Suomesta Vain Muuttaa Ruotsiin?

Suomalaisena, ja siis EU-kansalaisena, sinulla on oikeus oleskella Ruotsissa 3 kuukautta lomalla, työssä tai opiskellessa. Jos etsit työtä Ruotsissa, saat oleskella 6 kuukautta ilman rekisteröitymistä. Jos aiot jäädä Ruotsiin yli vuodeksi, sinun tulee ilmoittautua veroviranomaisille (Skatteverket). Voit saada oleskeluoikeuden, jos pystyt osoittamaan, että kykenet elättämään itsesi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sinun on täytettävä vähintään yksi seuraavista ehdoista:

  • Sinulla on työsopimus
  • Sinulla on oma yritys (rekisteröity Ruotsissa)
  • Sinulla on eläke/KELA-tuki/etuus
  • Sinulla on riittävästi omaa varallisuutta

Muuttaessasi Ruotsiin perheesi kanssa, vain yhden perheenjäsenen tarvitsee täyttää ehdot.

Skatteverketin verkkosivuilla (Ruotsin verovirasto) löydät kaikki tiedot oleskeluoikeuden ehdoista Ruotsissa.

Kuinka Paljon Omaa Varallisuutta Tarvitaan Ruotsiin Muuttamiseen?

Jos haluat muuttaa Ruotsiin, mutta sinulla ei ole todennettavia vakituisia tuloja, voit saada oleskeluoikeuden myös omalla varallisuudellasi. Sinun on pystyttävä osoittamaan, että sinulla on riittävästi rahaa elääksesi Ruotsissa yhden vuoden. Tarkkoja summia ei ole määritelty, mutta kokemusasiantuntijoiden mukaan useimmat kunnat edellyttävät 100 000–150 000 Ruotsin kruunua aikuista kohden ja 50 000 SEK lasta kohden.

Mitä Tarvitsen Muuttaakseni Ruotsiin?

Kuten yllä mainittiin, Ruotsiin muuttamiseen tarvitaan tuloja tai omaa varallisuutta. Lisäksi, kunnes sinulla on ruotsalainen henkilötunnus, sinun on oltava sairausvakuutettu Ruotsissa. Ruotsiin muuttamiseen tarvitset myös asuinpaikan. Joten yhteenvetona, tärkeimmät asiat, joita tarvitset muuttaaksesi Ruotsiin ovat seuraavat:

  • Tulot Ruotsissa tai riittävä oma varallisuus
  • Sairausvakuutus, joka kattaa Ruotsissa
  • Asuinpaikka Ruotsissa

Muuton Vaiheittainen Suunnitelma Ruotsiin

Olet päättänyt muuttaa Ruotsiin. Mitkä ovat nyt askeleet, jotka sinun on otettava? Alla annamme sinulle luettelon asioista, jotka sinun on ehdottomasti järjestettävä:

  • Järjestä (väliaikainen) asunto
  • Hanki kattava sairausvakuutus Ruotsissa
  • Hanki tulonlähde Ruotsissa kuuden kuukauden kuluessa saapumisesta: löydä työpaikka, perusta oma yritys tai varmista, että sinulla on riittävästi omaa pääomaa ensimmäisen vuoden ajaksi
  • Rekisteröidy Ruotsissa Skatteverketiin ja hanki henkilötunnus
  • Henkilötunnuksellasi voit nyt järjestää kaiken Ruotsissa: pankkitilin, vakuutukset jne.

Kuten näet, tämä on hyvin ytimekäs vaiheittainen suunnitelma. Haluatko vielä tarkempaa tietoa? Sivustolta Quietnovember löydät kahden kokemusasiantuntijan erittäin yksityiskohtaisen vaiheittaisen suunnitelman.

Suomen valtion verkkosivuilta löydät yleiskatsauksen asioista, jotka sinun on järjestettävä Suomessa, jos aiot muuttaa ulkomaille.

Muutto Ruotsiin ilman työtä

On mahdollista muuttaa Ruotsiin, vaikka sinulla ei olisi siellä vielä työtä. Voit lähestyä tätä monella tavalla:

  • EU-kansalaisena sinulla on oikeus oleskella Ruotsissa työnhakijana kuuden kuukauden ajan. Voit siis lähteä Ruotsiin ilman työtä ja etsiä paikan päällä työpaikkaa. On kuitenkin suositeltavaa, että opiskelet ruotsin kieltä etukäteen. Tämä lisää huomattavasti työmahdollisuuksiasi.
  • Monet suomalaiset perustavat Ruotsissa oman yrityksen. Ehkä sinulla on jo oma yrityksesi Suomessa, ja voit harjoittaa samaa liiketoimintaa myös Ruotsista käsin. Tai ehkä haluat aloittaa Ruotsissa aivan uuden uran, esimerkiksi perustamalla leirintäalueen tai hotellin. Joka tapauksessa sinun on perustettava yrityksesi Ruotsissa. Voit tehdä tämän ensimmäisten kuukausien aikana oleskelusi aikana. Blogista Backtobasicsweden löydät suomalaisen pariskunnan henkilökohtaisen tarinan, joka on tehnyt näin.
  • Kolmas vaihtoehto on olla työskentelemättä Ruotsissa. Tässä tapauksessa sinun on osoitettava, että sinulla on riittävästi omaa pääomaa ainakin ensimmäisen vuoden ajaksi, tai että sinulla on suomalainen etuus tai eläke, jonka voit saada Ruotsissa.

Paljonko Muutto Ruotsiin Maksaa?

Muuton kustannukset Ruotsiin voivat vaihdella noin 500 eurosta 7000 euroon, riippuen muuton tyypistä. Jos haluat muuttaa vain muutaman huonekalun ja laatikon, kustannukset ovat alhaisemmat. Jos taas muutat koko irtaimiston kanssa, kustannukset voivat nousta useisiin tuhansiin euroihin. Alla olevassa taulukossa on karkea arvio muuttokustannuksista Ruotsiin muuton tyypin mukaan.

Muuton tyyppiArvioidut kustannukset
Muutama huonekalu/laatikko400-800 euroa
Yhden huoneen asunnon muutto1400-2000 euroa
Pienen perheasunnon muutto (2-3 huonetta)2000-4000 euroa
Suuren perheasunnon muutto (4 tai enemmän huonetta)4000-6000 euroa

Haluatko tietää tarkalleen, paljonko muuttosi Ruotsiin tulisi maksamaan? Pyydä jo nyt ilmaista ja sitoumuksetonta tarjousta. Kun täytät lomakkeen sivustollamme, saat muutamassa päivässä hinta-arvion neljältä eri muuttoyritykseltä.

Paljonko Keskimääräinen Talo Maksaa Ruotsissa?

Kun katselet Ruotsin ’Hemnet’ -sivustolla, huomaat nopeasti, että asunnot Ruotsissa ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Kuten aina asuntojen kohdalla, hinnat vaihtelevat suuresti asunnon tyypin ja sijainnin mukaan.

Yleisesti ottaen maaseudulla sijaitsevat talot ovat edullisempia kuin kaupunkialueilla. Lisäksi, mitä pohjoisemmaksi menet, sitä edullisemmiksi asunnot muuttuvat.

Ruotsissa on paljon erittäin edullisia taloja alle 100 000 euron hintaan. Usein nämä talot vaativat remonttia ja/tai niissä ei ole keskuslämmitystä eikä joskus edes juoksevaa vettä, sähköä tai mobiilikattavuutta. Silti saat paljon taloa rahallasi! Varsinkin verrattuna Suomen hintoihin. Joten jos olet kätevä ja/tai seikkailunhaluinen, voit ostaa Ruotsissa talon jo 15 000 eurolla! On kuitenkin huomattava, että monet erittäin edulliset talot ovat äärimmäisen syrjässä ja/tai niissä ei ole talvivarusteita. Varsinkin Pohjois-Ruotsissa tällaiset talot eivät ole mukavia talvisin, kun esimerkiksi vesilähde on jäässä tai tie lumen peitossa. Älä siis tuijota sokeasti matalia asuntojen hintoja, vaan tarkastele tarkasti talon sijaintia ja varusteita.

Alla on yleiskatsaus Ruotsin keskimääräisistä asuntojen hinnoista:

Asunnon tyyppiHinta
Maaseudulla sijaitseva kunnostusta vaativa omakotitaloAlkaen 15 000 euroa
Maaseudulla sijaitseva hyväkuntoinen omakotitaloAlkaen 50 000 euroa
KaupunkitaloAlkaen 100 000 euroa

Mikä on Bostadsrätt (asumisoikeus)?

Asuntoja Ruotsissa ei yleensä myydä, mutta voit ostaa niille ’asumisoikeuden’. Tämä tarkoittaa, että maksat summan asunto-osuuskunnalle ja sen jälkeen vielä kuukausittaisen vuokran. Tätä rakennetta kutsutaan ’Bostadsrättiksi’. Joten kiinnitä huomiota tähän termiin, kun etsit verkosta asuntoja (ja joskus myös (loma)taloja). Jos ilmoituksessa mainitaan ’Bostadsrätt’, et ole löytänyt halpaa ostettavaa asuntoa.

Miksi Ruotsin talot ovat niin halpoja?

Ruotsin talot ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Mutta miten tämä on mahdollista? Syyt ovat seuraavat:

  • Ruotsi on valtavan suuri maa suhteellisen vähän asukkaiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että maata on tarjolla paljon ja kysyntä on suhteellisen matala, mikä laskee maan hintaa.
  • Monet talot Ruotsin maaseudulla on tehty puusta. Tämä on halvempi materiaali kuin tiili, josta suurin osa Suomen taloista on tehty.
  • Monet halvat talot Ruotsissa sijaitsevat äärimmäisen syrjäisillä alueilla, pienissä kylissä ilman työmahdollisuuksia. Monet näistä kylistä ovat autioituneet ja niissä on paljon tyhjillään olevia taloja. Tämän seurauksena näiden kylien talojen hinnat ovat laskeneet merkittävästi.

Onko Ruotsissa vastine Suomen Oikotie?

Kyllä on. Ruotsin vastine Oikotie on Hemnet.

Onko Ruotsissa halpaa asua?

Ruotsilla on maine kalliina maana. Todellisuudessa tämä ei ole niin paha: keskimäärin ottaen Suomi ja Ruotsi ovat samalla hintatasolla, ja Ruotsissa eläminen on jopa halvempaa kuin Suomessa.

Tietyt asiat Ruotsissa ovat kalliimpia kuin Suomessa: tunnetuin esimerkki on alkoholi. Se on Ruotsissa raskaammin verotettua ja siten paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Mutta myös useimmat ruokatarvikkeet ja palvelut ovat Ruotsissa hieman kalliimpia kuin Suomessa.

Toisaalta Ruotsissa maksat vähemmän kiinteistä kuluista, kuten asuntolainasta/vuokrasta, energiasta ja vakuutuksista.

Numbeo.com-sivustolta löydät kätevän yleiskatsauksen elinkustannuksista Ruotsissa ja Suomessa.

Kuinka Korkea on Verotus Ruotsissa?

Ruotsissa maksat sekä tuloveroa alueellisella että paikallisella tasolla. Paikallisen tuloveron suuruus vaihtelee kunnittain, mutta se on noin 29–35 % tuloistasi.

Jos tienaat enemmän kuin 540 700 Ruotsin kruunua nettona vuodessa, joudut maksamaan myös valtionveroa. Tämä vero on 20 % netotuloistasi (paikallisen veron vähennyksen jälkeen).

On tärkeää mainita, että Ruotsissa saat paljon vastinetta veroillesi. Esimerkiksi saat valtion sairausvakuutuksen, ja lastenhoito sekä koulutus ovat ilmaisia.

Toivomme, että tärkeimmät kysymyksesi Ruotsiin muuttamisesta on vastattu. Haluatko tietää lisää? Voit aina lähettää meille viestin tai jättää kommentin tämän muuttovinkin alle. Autamme mielellämme!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)