Vuokrasopimuksen irtisanominen vuokralaisena: miten se tapahtuu?

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee ajankohtaiseksi, kun aiot poistua nykyisestä vuokra-asunnostasi. Ehkä muutat toiseen vuokra-asuntoon, tai olet jopa ostanut oman talon? Molemmissa tapauksissa on tärkeää, että irtisanot vuokrasopimuksesi oikealla tavalla. Vuokrasopimuksen irtisanomista suunnitellessasi, huomioi seuraava:

Henkilö irtisanoo vuokrasopimuksensa Suomessa, valmistautuen muuttoon uuteen kotiin – lue ohjeet ja vinkit vuokrasopimuksen päättämiseen oikeaoppisesti Oikotie.fi
Kuva: Unsplash.com

Vuokrasopimuksen irtisanomisen säännöt

Irtisanomisaika

Vuokrasopimuksesi irtisanomisaika vastaa vuokranmaksujaksosi pituutta. Jos maksat vuokran kuukausittain, on irtisanomisaikasi myös kuukausi. Laissa sallittu maksimipituus irtisanomisajalle on kolme kuukautta. Tarkista sopimuksestasi, mikä on tilanteessasi voimassa.

Määräaikainen vuokrasopimus?

Jos sinulla on määräaikainen vuokrasopimus, yleensä sinun tulee suorittaa sovittu vuokra-aika loppuun. Tämän jälkeen voit irtisanoa sopimuksen milloin tahansa. Poikkeuksiakin on. Joskus voit sopia vuokranantajan kanssa, että irtisanot sopimuksen ennen määräaikaa, edellyttäen että löydät esimerkiksi itse uuden vuokralaisen. Jos sopimuksessasi ei mainita tästä, kysy suoraan vuokranantajaltasi tai asuntosäätiöltä.

Kirjallinen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee aina tehdä kirjallisesti, mieluiten kirjatulla kirjeellä. Näin osoitat mustaa valkoisella, että olet irtisanonut vuokran, eikä sinulla ole enää maksuvelvoitetta sovitusta päivästä alkaen. Kirjeen lähettäminen kirjattuna takaa, että voit todistaa vuokranantajan saaneen kirjeen tarkoittamanasi päivänä, jos tarvetta ilmenee.

Ilman perustelua

Vuokrasopimuksen irtisanomisessa ei tarvitse antaa syytä. Riittää, kun ilmoitat, miltä päivältä haluat vuokrasopimuksen päättää.

Vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen…

Yleensä vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen asunnossa tehdään tarkastus. Vuokranantajasi tai asuntosäätiö sopii kanssasi tarkastuksen ajankohdan. Lisätietoja tästä löydät artikkelistamme asunnon luovutuksesta.

Asunnon irtisanomisen yhteydessä muista myös irtisanoa energian ja telekommunikaation sopimukset. Lisätietoja näistä löydät artikkeleistamme kaasu/vesi/valo ja internet/TV. Jos haluat heti järjestää uuden (edullisemman) sopimuksen energialle tai telekommunikaatiolle uuteen kotiisi, tutustu käteviin vertailutyökaluihimme energian ja internetin osalta Oikotie.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)