Bostadslån
Om bostadslån
Om du inte har ansökt om ett bostadslån tidigare finns det säkert många frågor du skulle vilja ha svar på. Hör du till dem som överhuvudtaget har möjlighet att få ett lån? Vad innebär det att ta ett lån? Hur mycket lån lönar det sig att ta? Var hittar du lånet med bästa villkoren?
Här får du några användbara tips!
I princip kan vem som helst ansöka och få ett bostadslån bara inkomsterna är tillräckligt höga och det inte finns några betalningsanmärkningar. Du behöver inte nödvändigtvis ens ha en fast anställning, huvudsaken är att du kan bevisa att du har realistiska möjligheter att betala på lånet. Som egen företagare får du visa upp bokslut och bokföringsrapporter, papperskriget är en aning större än hos en anställd, men har du fasta inkomster ska det inte bli något problem att få lån om du sedan bara har en liten firma eller större aktiebolag. Innan du bokar tid hos banken för ett bostadslånmöte kan du göra/tänka på följande saker:
Gör en utredning över alla dina lån, sök upp dina senaste lönebevis (eller bokslut som företagare).
Kalkylera ihop dina månatliga utgifter och skaffa fram bevis på din egendom som tex fastigheter, värdepapper, besparingar osv.
När du har samlat ihop alla papper är det dags för mötet på banken där du får uträknat en personlig budjet över dina inkomster och utgifter. Det lönar sig att fråga vid detta skede hur mycket pengar banken är färdig att låna ut åt dig och om hur stor räntemarginal det är frågan om. Kom ihåg att det finns inga ”dumma” frågor. Om du inte förstår vad som sägs (bankstermerna kan vara jättekrångliga), fråga, fråga, fråga tills du får ett svar som klargjort saken.
Det lönar sig att jämföra olika banker och deras villkor, en sak som många inte heller tänker på är den att man kan pruta på räntorna. Räntemarginalen är inte det enda sättet att få ner lånekostnaderna: även ett billigare räntetak och amorteringsfria år tar ner på priset.
Kom ihåg att inte bli allt för ivrig när du skaffar dig ett bostadslån. När man pratar om ett bostadslån blir summorna lätt så höga att man inte kanske förstår hur mycket pengar det faktiskt handlar om. En etta inne i en medelstor stad kostar runt 90 000 euro, om du tänker bygga ett egnahemshus i huvudstadsregionen blir summan minst fem gånger så stor. Tänk på proportionerna!
Fundera även på hur din personliga ekonomi kommer att se ut i framtiden. Kommer dina inkomster att sjunka om du skaffar barn? Om den andra halvan i familjen blir långtidssjukskriven, klarar ni då att leva på bara den enas inkomster? Hinner du betala bort bostadslånet innan du blir pensionär då inkomstera vanligtvis sjunker dramatiskt?
Långarantin är en slags pant till banken på det att du tänker betala ditt lån tillbaka. Garantivillkoren varierar mellan olika banker men låntagaren skall ge garanti för hela summan man lånat.
Använd dina besparingar i bostadsköpet. Om du tex använder 60 00 euro av egna besparingar till en bostad som kostar 240 000 euro behöver du inga andra garantier. Om du inte råkar ha egna besparingar är det andra alternativet ofta att man tar sina släktingar eller vänner som borgenärer. Mycket vanligt är det att ens egna föräldrar garanterar barnens bostadslån genom att pantsätta tex sina fastigheter. Om du inte har några borgenärer är det tredje alternativet att staten borgar. Staten borgar bostaden enda upp till 85 %. Du kan endast få staten som borgenär när du köper ett hem åt dig själv inte tex om du skaffar en insatslägenhet.
Ännu en sak som har att göra med bostadslån och bostadsköp är överlåtelseskatten.
Det är skatten som tas i sambandet med bostadköpet. År 2014 är överlåtelseskatten 2,0% av bostadspriset.
Vid köp av egnahemshus är skatten 4,0% .
Skatten betalas i samband med bostadsköpet.
Ifall du köper din första bostad (=hem) och är mellan 18 och 39 år är du befriad från att betala överförelseskatten.
Jaa artikkeli / Dela artikeln