Kestävä muutto: 6 vinkkiä ympäristöystävällisempään muuttoon

Onko ’kestävä muutto’ termi, joka resonoi sinulle Suomessa? Sen pitäisi, sillä me kaikki olemme vastuussa liiallisen muovijätteen tuottamisesta ja on korkea aika vähentää hiilidioksidipäästöjämme. Kestävä muutto ei tarkoita pelkästään ympäristöhaittojen minimointia – se vaatii myös pakkausmateriaalien, puhdistusaineiden ja kuljetusmatkojen tarkastelua uudesta perspektiivistä. Vaikka kestävyys voi tuntua haastavalta saavuttaa, näytämme, että se on täysin mahdollista! Tässä blogikirjoituksessa esittelemme kuusi vinkkiä, joiden avulla voit tehdä muutostasi mahdollisimman ympäristöystävällisen ja kestävän.

A conceptual image depicting sustainable living, with hands cradling a small model house and a young plant sprouting from the soil, symbolizing eco-friendly housing and green growth.
Kuva: Canstockphoto.com

Kestävä muutto, vinkki 1: Valitse muuttolaatikkosi viisaasti

Useimmat muuttolaatikot on tehty pahvista, kestävät vain muutaman muuton ja heitetään sen jälkeen pois: ei siis kovin kestävää. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja:

  • Vuokraa muoviset muuttolaatikot. Ne toimitetaan sinulle muuttoa varten ja noudetaan uudesta kodistasi muuton jälkeen. Muoviset muuttolaatikot voivat kestää jopa 400 muuttoa ja ovat täysin kierrätettävissä.
  • Vuokraa pahviset muuttolaatikot. Pahviset muuttolaatikot heitetään kyllä lopulta pois, mutta muuttoyritysten vuokraamat laatikot ovat vankempaa tekoa. Ne kestävät pidempään kuin keskiverto laatikot rautakaupasta, mikä tarkoittaa vähemmän jätettä.
  • Osta käytetyt muuttolaatikot. Jos et halua vuokrata, paras vaihtoehto on ostaa käytetyt muuttolaatikot. Käyttämällä olemassa olevia tuotteita, vältät uusien tuotteiden ostamisen. Sillä vähemmän uusia tuotteita = vähemmän jätettä.

Kestävä muutto, vinkki 2: Ole valikoiva pakkausmateriaalien kanssa

Jos haluat muuttaa kestävästi, pyri välttämään muovin käyttöä herkkien esineidesi pakkaamisessa. Kuplamuovi ja venytyskalvo kannattaa siis jättää käyttämättä.

Sen sijaan voit käyttää pyyhkeitä, tyynyjä, pehmoleluja ja vanhoja sanomalehtiä herkkien tavaroidesi suojana. Katso myös artikkelimme ”Fiksu pakkaaminen muuttoa varten” lisää pakkausvinkkejä varten.

Voit myös hankkia paperista pakkausmateriaalia. Se on toki edelleen kertakäyttöistä, mutta biologisesti hajoavaa. Esimerkiksi aaltopahvia rullalla ja pakkauspaperia on saatavilla. Näitä voit käyttää kuplamuovin sijaan astioiden pakkaamiseen.

Kalusteiden laatikoiden ja ovien avautumisen estämiseksi kuljetuksen aikana voit käyttää kuormaliinoja. Tämä on kestävämpi vaihtoehto venytyskalvolle.

Kestävä muutto, vinkki 3: Älä heitä pois, vaan kierrätä

Muuttoa edeltävässä vaiheessa löydät epäilemättä tavaroita, joita et halua ottaa mukaasi. (Katso myös artikkelimme ‘Karsi tavaroita ennen muuttoa’). Älä heitä näitä esineitä roskalavalle, vaan tee tietoinen päätös siitä, miten kukin esine voidaan uudelleenkäyttää tai kierrättää. Voit myydä tavarat kirpputorilla tai Tori.fi-sivustolla, tai jopa antaa niitä ilmaiseksi pois sivustoilla kuten Kierrätyskeskus.fi tai Facebook-ryhmissä ilmaistavaroille. Näin vähennät jätettä ja siten saastumista.

Kestävä muutto, vinkki 4: Käytä sähköistä muuttoautoa

Etenkin suurkaupunkialueilla on jo muuttoyrityksiä, jotka käyttävät yksinomaan sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. Lisätietoja ja tarjouksia varten voit tutustua esimerkiksi Pakukuljetus.fi-sivustoon.

Jos asut suurkaupunkialueen ulkopuolella, sähkökäyttöisten muuttoajoneuvojen vaihtoehdot ovat valitettavasti vielä harvassa. Jos olet todella päättänyt pitää muuttojalanjälkesi pienenä, voit aina muuttaa sähkökäyttöisellä (tai tavallisella) tavarapyörällä!

Kestävä muutto, vinkki 5: Puhdista puhtaasti

Muuttoon kuuluu aina suursiivous: sinun on jätettävä vanha asuntosi siistiin kuntoon ja haluat antaa uudelle kodillesi kunnon pesun ennen muuttoa. Jos haluat toimia ympäristöystävällisesti, taidonlaji on välttää liiallisten myrkyllisten puhdistusaineiden ja pakkausten tuottamista maailmaan.

Vältä ensisijaisesti tarpeettoman uusien siivoustuotteiden ostamista. Käytä siis mahdollisimman paljon sitä, mitä sinulla jo on, vaikka nykyiset siivousaineet eivät olisikaan 100 % ekologisia. On aina parempi ostaa mahdollisimman vähän uusia tuotteita niiden muovipakkausten kanssa.

Jos tarvitset uusia siivoustarvikkeita, valitse luonnollisia siivousaineita kuten etikkaa, mäntysuopaa ja soodaa. Nämä perusaineet vievät jo pitkälle.

Jos haluat käyttää erityisiä siivousaineita, valitse ekologisia merkkejä kuten Ecover. Kiinnitä myös huomiota pakkauksiin uusia siivousaineita ostaessasi: valitse täyttöpakkauksia ja tiivistettyjä siivousaineita; ne käyttävät vähemmän pakkausmateriaalia ja kemikaaleja.

Älä valitse perinteisiä muovisia sieniä ja liinoja, vaan biologisesti hajoavia vaihtoehtoja.

Lisää vinkkejä ympäristöystävälliseen siivoukseen löydät esimerkiksi Ympäristöministeriön tai Motiva-sivustolta.

Kestävä muutto, vinkki 6: Tarjoile muuttoavustajillesi vastuullisesti

Jos haluat pitää muuttosi vihreänä, (muovi)kertakäyttömukit ja -lautaset ovat todellinen ei-ei. Varaa muuttoa varten osa omista lautasistasi, kupeistasi ja aterimistasi, jotta voit käyttää niitä muuttopäivänä.

Jos et kuitenkaan halua tiskata, voit tarvittaessa hankkia biohajoavaa kertakäyttöastiaa. Saatavilla on esimerkiksi palmunlehdistä valmistettuja lautasia ja puisia aterimia. Kahvia varten sinun tulee silti käyttää omia kupejasi, sillä täysin biohajoavia kuppeja ei ole olemassa. On kyllä olemassa bioplastista valmistettuja kuppeja, mutta bioplasti on silti hankalasti hajoavaa eikä hyvä ympäristölle.

Ruuan osalta pidä tarjoilut mahdollisimman kasvispohjaisina, tai vielä paremmin: vegaanisina. Kiinnitä myös huomiota pakkauksiin: vältä muovipakattuja tuotteita. Meidän ehdotuksemme: hae sämpylät leipurilta ja tarjoa niiden kanssa maukasta salaattia tai itse tehtyä kasviskeittoa. Osta juomat ainoastaan pantillisissa pulloissa tai lasipulloissa. Näin sinä ja muuttoavustajasi syötte paitsi kestävästi, myös terveellisesti! Ja PS, kasvispizzaa voi toki tilata myös

😉

Onko sinulla muita vinkkejä kestävään muuttoon? Jätä ne kommenttina tämän postauksen alle. Kuulemme mielellämme sinulta!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 21-02-2024 |
Kommentit (0)