Asuntosi luovuttaminen harjattuna puhtaaksi: mitä se tarkoittaa?

”Asunnon tulee olla alkuperäisessä kunnossa ja harjattuna puhtaaksi luovutettaessa” – Vuokrasopimuksessasi on todennäköisesti tämänkaltaisia lauseita. Mutta mitä ’harjattuna puhtaaksi’ luovuttaminen tarkalleen ottaen tarkoittaa? Tästä aiheesta mielipiteet usein eroavat. Vuokralaiset suhtautuvat usein löyhästi käsitteeseen ja siivoavat asunnon mielellään vain ’pikaisesti’. Vuokranantajat (tai ostajat) puolestaan saattavat odottaa liian paljon ja hyväksyvät asunnon vasta, kun se on täysin tahraton.

Välttääksemme väärinkäsityksiä asuntosi luovutuksen yhteydessä, esittelemme tässä artikkelissa, mitä kaikkea harjattuna puhtaaksi luovuttaminen vaatii.

Kuva esittää suomalaiseen tyyliin sisustettua asuntoa, joka on valmisteltu luovutusta varten. Asunto on puhdas ja hyvin ylläpidetty, ja siinä näkyy selvästi äskettäisen siivousprosessin merkkejä, kuten moppi ja siivoustarvikkeet. Huone on tyhjä henkilökohtaisista tavaroista, ja keittiö sekä kylpyhuone loistavat puhtauttaan. Kuva heijastaa asunnon kutsuvaa ja valoisaa tunnelmaa, mikä on tyypillistä suomalaiselle asumisstandardille ja -tyylille, ja se on valmiina uusille asukkaille.
Kuva luotu ChatGPT-tekoälyllä

Harjattuna puhtaaksi luovuttaminen: mitä se tarkoittaa

Yleistä määritelmää termille ’harjattuna puhtaaksi’ ei ole olemassa. Kyselyn jälkeen useilta asuntoyhdistyksiltä saimme kuitenkin koottua seuraavan listan. ’Harjattuna puhtaaksi’ tarkoittaa ainakin seuraavaa:

  • Huonekalut ja henkilökohtaiset tavarat on poistettava asuintilasta.
  • Keittiön ja kylpyhuoneen on oltava puhdistettuja liasta, rasvasta ja kalkista.
  • Kiinteät laitteet on oltava puhtaita ja rasvattomia.
  • Ovissa ja kiintokaapeissa olevat tarrat ja liimanjäämät on poistettava.
  • Suihkujen, pesualtaiden ja WC:n viemärit on oltava puhtaita.
  • Mahdolliset jäteastiat on tyhjennettävä ja puhdistettava, Ilmanvaihtoventtiilit on oltava pölyttömiä.
  • Mahdolliset ryömintätilat, parvekkeet tai hormit on lakaistava.
  • Poista myös mahdolliset hämähäkinseitit.
  • Kaikki lattiat on lakaistava ja tahroista puhdistettava.
  • Ikkunankarmit ja ikkunalaudat on oltava pölyttömiä ja rasvattomia.

Asuntosi harjattuna puhtaaksi tekeminen

Kun jätät vuokra-asunnon, vuokrasopimuksessa on yleensä määritelty, että asunto on luovutettava harjattuna puhtaana. Jättäessäsi omistusasunnon, mitään ei ole määritelty sopimuksessa, mutta on kohteliasta luovuttaa asunto siististi ostajille. Molemmissa tapauksissa on parasta luovuttaa asunto niin, kuin toivoisit sen olevan, jos itse olisit uusi asukas.

Sanottuasi nämä, nyt on tärkeää, miten siivouksen toteutat! Varmista ensin, että sinulla on tarpeeksi siivousvälineitä.

Siivoukseen voit käyttää loppusiivouksen tarkistuslistaamme. Sieltä löydät yksityiskohtaisen yleiskatsauksen kaikista siivoustoimenpiteistä, joita sinun on tehtävä toimittaaksesi asuntosi siistinä ja puhtaana.

Asuntosi harjattuna puhtaaksi luovuttaminen siivousyrityksen avulla

Jos et halua itse ryhtyä harjaan (ja moppiin, puhdistusliinoihin ja sieniin), on olemassa lukuisia siivousyrityksiä, jotka mielellään ottavat tehtävän hoitaakseen. Kertaluontoisesta siivouksesta maksat yleensä 15-20 euroa tunnilta. Asuntosi koosta riippuen voit laskea noin 4-6 siivoustunnin tarpeen.

Onko sinulla kokemuksia asuntosi harjattuna puhtaaksi luovuttamisesta? Miten olet itse hoitanut asian edellisen muuton yhteydessä? Ja kuinka siistinä löysit asuntosi, kun muutit sisään? Kuulemme mielellämme kokemuksistasi kommenttina tähän julkaisuun.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)