Muutto vanhuksille: 6 muuttovinkkiä ikäihmisille

Oletko vanhus ja edessäsi on muutto? Muutto vanhuksille voi tuntua ylivoimaiselta, mutta älä huoli – olemme koonneet sinulle helppokäyttöisen oppaan, joka tekee muutostasi mahdollisimman vaivatonta. Tässä oppaassa esittelemme kuusi tärkeää vinkkiä, jotka on räätälöity erityisesti vanhuksille, jotta muutostasi uuteen kotiin tulee turvallinen ja sujuva.

Iäkäs pariskunta nauttii teetä uudessa asunnossaan muuton jälkeen, kuvastaa muutto vanhuksille Suomessa ja uuden elämänvaiheen aloittamista.
Kuva: Freepik.com

Vinkki 1: Oletko muuttamassa pienempään asuntoon? Mieti, mitä teet tavaroidesi kanssa

Oletko muuttamassa omakotitalosta rivitaloasuntoon, kerrostalohuoneistoon tai hoivakotiin? Silloin on todennäköistä, että kaikki tavarasi eivät mahdu mukaan muuttoon. Siksi on tärkeää, että aloitat tavaroidesi lajittelun hyvissä ajoin ennen muuttoa: mitkä tavarat voivat seurata sinua uuteen kotiin? Ja mitä et enää tarvitse?

Iloista perheenjäseniä

Tavarat, joita et enää tarvitse, voivat olla erittäin hyödyllisiä lapsillesi ja lastenlapsillesi. Ehkä sinulla on (lasten)lapsia, jotka aikovat muuttaa pian omilleen tai suurempaan asuntoon. Voisit kutsua heidät koolle ja tarjota heille mahdollisuuden valita tavaroita, joita he voisivat tarvita.

Tavarat, joita et voi antaa (lasten)lapsillesi, voit myydä, lahjoittaa tai kierrättää. Lisää vinkkejä ’karsimiseen ennen muuttoa’ löydät artikkelistamme.

Pyydä apua muuttoon

Jos sinua huolettaa tavaroidesi läpikäyminen, voit ehkä pyytää perheenjäsentä ottamaan tästä vastuun.

Jos et halua tai voi pyytää tätä perheeltäsi, voit harkita erikoistuneen muuttopalvelun käyttöä vanhuksille. Lisää tästä voit lukea alla.

Vinkki 2: Erikoistuneet muuttopalvelut ikäihmisille

Suomessa on tarjolla erikoistuneita muuttopalveluita vanhuksille. Nämä palvelut huolehtivat ei ainoastaan irtaimiston siirtämisestä paikasta A paikkaan B, vaan ne tarjoavat apua kaikissa muuttoon liittyvissä asioissa, kuten:

  • Tavaroiden lajittelu ja pakkaus
  • Tavaroiden vieminen varastotilaan
  • Huonekalujen kokoaminen ja purkaminen
  • Sopimusten siirto
  • Osoitteenmuutoksen ilmoittaminen
  • Mattojen asettaminen
  • Maalaus
  • ym.

Tällaiset muuttopalvelut tarjoavat yleensä ’muuttokoordinaattorin’, joka toimii yhteyshenkilönänne ja vastaa kaikkiin muuttoon liittyviin kysymyksiin. Tämän henkilön puoleen voit kääntyä esimerkiksi hallinnollisissa tehtävissä, kuten sopimusten päivittämisessä ja osoitteenmuutoksissa, mutta myös pienissä askareissa, kuten lamppujen asennuksessa, vanhan ja uuden kodin siivouksessa tai jopa uuden asunnon sisustamisessa kokonaisuudessaan.

Vinkki 3: Vanhuksen muutto perinteisen muuttofirman kanssa

Jos et valitse erikoistunutta ikäihmisten muuttopalvelua, voit luonnollisesti turvautua perinteiseen muuttofirmaan. Lähes kaikki muuttofirmat tarjoavat lisäpalveluita, kuten pakkaamista, huonekalujen kokoamista ja purkamista sekä varastointia.

Perinteiseltä muuttofirmalta ei voi odottaa yhtä laajaa palveluvalikoimaa kuin seniorimuuttopalvelulta, mutta hinnat ovat yleensä edullisemmat. Jos pystyt vielä suoriutumaan monesta asiasta itse tai sinulla on perheenjäseniä ja ystäviä avustamassa, perinteinen muuttofirma voi olla hyvä vaihtoehto. Sopikaa tarkasti muuttofirman kanssa, mitä lisäpalveluita he tarjoavat ja mitkä tehtävät haluatte hoitaa itse perheen ja ystävien avulla.

Haluatko tietää, paljonko muuttofirman palkkaaminen maksaa? Pyydä sitten ilmaisia tarjouksia alueesi muuttajilta.

Vinkki 4: Mukautukset uudessa kodissasi

Halutessasi viihtyä uudessa kodissasi mahdollisimman pitkään, erityiset mukautukset voivat auttaa tässä. Mieti jo ennen muuttoa, mitä mukautuksia haluat (teettää) uudessa asunnossasi. Voit esimerkiksi harkita seuraavia:

  • Portaikon hissin asentaminen
  • Kylpyammeen korvaaminen (kävely)suihkulla
  • Korotettu WC-istuin
  • Kylpyhuoneen asentaminen alakertaan
  • Tukikahvat suihkuun ja WC-tiloihin
  • Kynnysten poistaminen
  • Ovien leventäminen

Korvaukset asunnon mukauttamiseen

Monissa tapauksissa voit saada kunnaltasi korvausta asuntoosi tekemistäsi mukautuksista. Tämä järjestetään tilanteestasi riippuen joko Sosiaali- ja terveydenhuollon tukipalvelujen (SOTE) tai Pitkäaikaishoidon tukipalvelujen (PITKA) kautta. Selvitä uudessa kunnassasi, mitä mahdollisuuksia on saatavilla.

Vinkki 5: Palvelut ja mukavuudet uudella asuinalueellasi

On tärkeää, että voit viihtyä uudessa kodissasi, mutta myös asuinympäristö on olennainen!

Tutustu etukäteen, missä on hyvä lääkäri, järjestetäänkö alueella ikäihmisille suunnattuja aktiviteetteja ja mistä saat tietoa hoito- ja kotiapupalveluista.

Vinkki 6: Muuttokustannusten korvaus vanhuksille

Tietyissä tapauksissa voit saada kunnaltasi korvausta muuttokustannuksiin. Tämä pätee vain, jos et fyysisen rajoituksesi vuoksi voi enää jäädä vanhaan kotiisi. Tällöin kunta arvioi, onko edullisempaa mukauttaa vanhaa kotiasi vai muuttaa sopivaan asuntoon. Jälkimmäisessä tapauksessa voit saada korvausta muuttokustannuksista.

Jos luulet, että sinulla voi olla oikeus muuttokorvaukseen, ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen muuton suunnittelua SOTE-palvelupisteeseen kunnassasi.

Onko sinulla muita vinkkejä vanhuksen muuttoon liittyen? Tai onko sinulla kysyttävää muuton järjestämiseen? Kuulisimme mielellämme sinusta artikkelin kommentteihin!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)