Muuttovakuutus

Mikä on muuttovakuutus ja onko se tarpeellinen? Muuttaessasi sinulla on paljon pohdittavaa: pakkaaminen, osoitteenmuutoksen ilmoittaminen ja ehkä uuden koulun tai päiväkodin etsiminen lapsillesi. Et halua lisähuolia rikkoutuneista tavaroista ja vakuutusasioista. Siksi on tärkeää, että olet hyvin perillä nykyisestä vakuutustilanteestasi ja tutustut muihin mahdollisuuksiin. Tässä artikkelissa autamme sinua alkuun.

Turvalliset työkengät ovat välttämättömyys muuton yhteydessä Suomessa – suojaavat jalkineet estävät vahinkoja lasinsiruilta ja muilta roskilta. Harkitse vahvistettuja turvajalkineita muuttoon liittyvien riskien minimoimiseksi.
Kuva: Veeterzy via Unsplash.com

Muuttovakuutus: mikä se tarkkaan ottaen on?

Muuttovakuutus on erityinen vakuutus, joka kattaa muuton aikana syntyneet vahingot. Tällainen vakuutus on olemassa, koska kotivakuutukset eivät aina kata muuton aikana syntyneitä vahinkoja. Käsittelemme tässä artikkelissa useita vakuutuksia, joita voit muuton yhteydessä hyödyntää:

  • Hyväksytyn Muuttajan Takuusertifikaatti
  • Perusmuuttovakuutus
  • Kaiken kattava vakuutus
  • Peruskotivakuutus

Hyväksytyn Muuttajan Takuusertifikaatti

Tämä erityinen muuttovakuutus on tarjolla vain Hyväksytyiltä Muuttajilta. 50 euron maksulla kaikki tavarasi ovat vakuutettuja enintään 100 000 euron arvoon asti. Tämän muuttovakuutuksen tärkein etu on, että kaikki tavarasi ovat vakuutettu niiden uusarvolla. Hyväksymättömien muuttajien kanssa usein korvataan vain päivänarvo. Lisäksi tässä muuttovakuutuksessa on kaikki muuton aikana syntyneet vahingot vakuutettu. Sinun ei tarvitse osoittaa, että vahinko oli muuttajan syy, mikä on usein vaatimus muissa vakuutuksissa.

Tämä muuttovakuutus on turvallisin vaihtoehto, mutta se on mahdollinen vain, jos annat muuton suorittaa Hyväksytyltä Muuttajalta.

Perusmuuttovakuutus

Myös sellaiset muuttoyritykset, jotka eivät ole Hyväksyttyjä Muuttajia, tarjoavat muuttovakuutusta. Näiden vakuutusten ehdot eivät kuitenkaan ole yhtenäisesti määriteltyjä, kuten Hyväksytyillä Muuttajilla. Siksi ehdot voivat vaihdella. Esimerkiksi omavastuu voi olla korkeampi, tai korvausta voi saada vain sellaisista vahingoista, jotka on todistettavasti aiheuttanut muuttaja. Monissa tapauksissa korvataan vain tavaroiden päivänarvo. Jos aiot palkata ei-hyväksytyn muuttoyrityksen, on tärkeää selvittää heidän muuttovakuutuksensa ehdot.

Kaiken kattava vakuutus

Kansainväliseen muuttoon tavallinen vakuutus tai takuusertifikaatti eivät riitä. Jos muutat ulkomaille tai ulkomailta Suomeen, on suositeltavaa ottaa Kaiken kattava vakuutus. Kaiken kattavalla muuttovakuutuksella olet vakuutettu varkauden, vahingoittumisen ja tavaroiden katoamisen varalta muuton aikana.

On myös muuttoyrityksiä, jotka tarjoavat Kaiken kattavaa vakuutusta kotimaan muutoille. Tällöin on vakuutettu myös itse tai esimerkiksi naapurin aiheuttamat vahingot. Kaiken kattava vakuutus kattaa myös omalla autolla kuljetettavat tavarat. Esimerkiksi Suomessa toimiva MuuttoMestarit on yksi yrityksistä, jotka tarjoavat Kaiken kattavaa muuttovakuutusta.

Kotivakuutus muuton yhteydessä

Nykyinen kotivakuutuksesi korvaa omaisuutesi menetyksen tai vahingot. Muuton aikana voi kuitenkin olla, ettei kaikki ole korvattavaa. Ensinnäkin tavarasi eivät ole enää vain vanhassa osoitteessasi. Muuton aikana tavarasi ovat hajallaan kahdessa talossa ja muuttoautossa. Jos tavaroihisi tulee vahinkoja, ne eivät välttämättä ole kotivakuutuksen kattamia. Keskustele vakuutusyhtiösi kanssa ennen muuttopäivää. Monissa tapauksissa voit järjestää, että tavarasi ovat tilapäisesti vakuutettuja sekä vanhassa että uudessa osoitteessasi.

Vahingot, jotka aiheuttaa muuttoyritys, eivät koskaan kuulu kotivakuutuksesi vastuulle. Tällöin vastuussa on muuttoyrityksen vakuutus. Tästä syystä on aina tärkeää selvittää muuttoyrityksen muuttovakuutuksen ehdot huolellisesti.

Vakuutus, jos muutat ilman muuttoyritystä

Jos teet muuton itse, mahdollisesti perheen ja ystävien avulla, et voi tietenkään pitää muuttoyritystä vastuullisena vahingoista. Silloin on suositeltavaa tehdä tiedusteluja nykyisestä kotivakuutuksestasi muuton aikana voimassa olevasta vakuutusturvasta. Useimmissa tapauksissa seuraavat tilanteet kuuluvat kotivakuutuksesi kattamaan:

  • Vahingot, jotka johtuvat muuttoauton törmäyksestä
  • Vahingot tulipalon, salamaniskun tai räjähdyksen seurauksena
  • Vahingot, jotka johtuvat irtaimiston irtoamisesta nostettaessa
  • Vahingot varkauden tai muuttolaatikoiden tai muun sellaisen katoamisen seurauksena, jossa irtaimistoa muutetaan
  • Vahingot, jotka johtuvat apuvälineiden rikkoutumisesta lastaamisen ja purkamisen aikana

Jos yksi muuttoavustajistasi (perheenjäsen, naapuri, ystävä jne.) aiheuttaa vahinkoa muuttonne aikana, hän tai hän voi saada vahingon korvattua omasta vastuuvakuutuksestaan.

Muuttovakuutus: mikä on paras valinta?

Jos haluat parhaan mahdollisen vakuutusturvan muuton aikana, paras vaihtoehto on palkata hyväksytty muuttoyritys ja ottaa heidän kauttaan takuusertifikaatti tai Kaiken kattava vakuutus.

Jos muutat ei-hyväksytyn muuttoyrityksen kanssa, tutki heidän tarjoamiensa vakuutusten ehdot etukäteen.

Jos muutat itse, tiedustele hyvin kotivakuutuksestasi muuton aikaisia ehtoja.

Varmista kaikissa tapauksissa, että kotivakuutuksesi antaja on tietoinen muutostasi, jotta tavarasi ovat vakuutettuja sekä uudessa että vanhassa osoitteessasi.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 27-11-2023 |
Kommentit (0)