Osoitteenmuutoksen ilmoittaminen: mikä muuttoservice valitaan?

Muuttaessasi on väistämätöntä: sinun täytyy ilmoittaa osoitteenmuutoksestasi kaikille yhteystiedoillesi ja yrityksille, joiden kanssa asioit. Tässä muuttovinkissä vertailemme tapoja, joilla voit tämän tehdä.

Pino kirjeitä, jotka sisältävät osoitteenmuutoksen, odottavat toimitusta Suomessa. Varmista, että ilmoitat muutostasi ajoissa käyttämällä luotettavaa muuttoservicea.
Kuva: Pixabay.com

Ilmainen muuttoservice osoitteenmuutoksille?

Monet etsivät ilmaista muuttoservicetä: palvelua, joka lähettää osoitteenmuutokset ja välittää postin väliaikaisesti. Valitettavasti täysin ilmaista muuttoservicetä ei markkinoilla tällä hetkellä ole. Sinulla on kuitenkin kaksi muuta vaihtoehtoa, jotka ovat melkein ilmaisia:

Osoitteenmuutosten itse lähettäminen

Jos aloitat osoitteenmuutosten lähettämisen hyvissä ajoin ennen muuttoa, et tarvitse erillistä muuttoservicetä. Voit käyttää apunasi meidän checklistiamme ’Osoitteenmuutosten lähettäminen’, joka on tulostettava lista yleisimmistä tahoista ja kontakteista. Näin saat helposti yleiskatsauksen. Tässä tapauksessa sinun on itse käytävä läpi kaikki tahot ja ilmoitettava osoitteenmuutos joko verkossa tai postitse. Suosittelemme aloittamaan tämän noin 6 viikkoa ennen muuttoasi. Silloin kaiken pitäisi olla käsitelty ajoissa, eikä sinun tarvitse välittää postiasi. Tämä on ainoa täysin ilmainen ratkaisu postiasioiden järjestämiseen muuton yhteydessä.

Postin ilmainen muuttoservice

Posti tarjoaa ilmaisen palvelun, jossa uusi osoitteesi ilmoitetaan kerralla toivomillesi yrityksille ja tahoille. Tähän sisältyvät esimerkiksi internetpalveluntarjoajat, vakuutusyhtiöt, mutta myös lääkärit ja päiväkodit. Voit valita toivomasi yritykset ja tahot heidän online-työkalussaan, ja osoitteenmuutos välitetään automaattisesti puolestasi.

Vaikka palvelu on ilmainen, sitä voi käyttää vain yhdessä postin väliaikaisen edelleenlähettämisen kanssa. Tämän palvelun minimihinta on 5,90 euroa kahden viikon edelleenlähetyksestä. Alla on lisätietoja Postin muuttoservicestä.

Postin edelleenlähettäminen Postin muuttoservicen avulla

Posti tarjoaa kattavan muuttoservicen postillesi. Kuten yllä mainittiin, Postin kautta voit ilmaiseksi ilmoittaa osoitteenmuutoksesi useille yrityksille ja tahoille. Palvelu on saatavilla vain, jos myös tilaat postisi väliaikaisen edelleenlähetyksen uuteen osoitteeseesi. Etuna on, että voit olla varma, ettet menetä yhtään postia.

Paljonko maksaa Postin muuttoservice?

Postin edelleenlähetyksen kestoViikkohintaKokonaishinta
2 viikkoa€2,95€5,90
5 viikkoa€2,80€14,-
14 viikkoa€2,25€31,50
26 viikkoa€1,70€44,20
52 viikkoa€1,45€75,40

Huomioitavaa Postin muuttoservicen käytössä

Jos päätät käyttää Postin muuttoservicea, ota huomioon seuraavat seikat:

  • Yllä olevan hinnaston hinnat ovat per sukunimi taloudessasi. Jos sinulla ja kumppanillasi on eri sukunimet, kustannukset tuplaantuvat.
  • Postilla on neljä päivää aikaa käsitellä hakemuksesi. Hae siis muuttoservicea viimeistään viisi päivää ennen muuttoasi.
  • Kaikkea postia ei voida automaattisesti edelleenlähettää. Seuraavia postilähetyksiä ei voida edelleenlähettää: ulkomailta tuleva posti, toisen sukunimen omaavalle henkilölle osoitettu posti, paketit, oikeudelliset kirjeet, postilokeroihin osoitettu posti ja Postin ulkopuolisten yhtiöiden lähettämä posti.

Postin tietojen käyttö ja asiakkaiden yksityisyys

Vuonna 2018 nousi kohu Postin tavasta käyttää asiakastietoja muuttoservicen yhteydessä. Asiakkaat saivat muuton jälkeen paljon ei-toivottua mainontaa, ja ilmeni, että Posti oli myynyt tietoja kolmansille osapuolille. Kuluttajaliiton valituksen jälkeen Posti muutti käytäntöjään, ja nyt tietojasi jaetaan vain niille yrityksille ja instansseille, joille haluat osoitteenmuutoksen ilmoittaa. Lisää tästä voit lukea Postin tietosuojaselosteesta.

Osoitteenmuutokset voi ilmoittaa myös muun muuttoservicen kautta

Voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesi myös Oikotie kaltaisen palvelun kautta. Oikotien kautta voit ilmoittaa osoitteenmuutoksen laajalle valikoimalle valtakunnallisia ja paikallisia yrityksiä ja tahoja Suomessa. Heidän mukaansa, jos aloitat prosessin hyvissä ajoin (6 viikkoa ennen muuttoa), et tarvitse postin uudelleenlähetyspalvelua. Palvelu saattaa vaatia kertamaksun. Kun maksu on suoritettu, saat pääsyn henkilökohtaiseen verkkopohjaiseen muuttokirjaseesi, jossa voit valita, mitkä yritykset tulee informoida. Kaikki järjestyy sitten verkossa.

Jos jokin yritys vaatii kirjallisen vahvistuksen, Oikotie voi tarjota valmiiksi painetun kirjeen, jonka voit allekirjoittaa ja lähettää.

Käyttäjäkokemusten perusteella on tärkeää arvioida, tuoko palvelu todellista säästöä aikaa ja vaivaa verrattuna osoitteenmuutoksen itsenäiseen ilmoittamiseen.

Mikä on paras tapa ilmoittaa osoitteenmuutos?

Sopivin muuttoservice riippuu erityisesti käytettävissä olevasta ajasta ja budjetista.

Jos haluat ilmoittaa osoitteenmuutoksen täysin ilmaiseksi, käytä hyväksesi meidän osoitteenmuutosten checklistiämme ja ilmoita itse uusi osoitteesi kontakteillesi. Jos teet tämän 6 viikkoa ennen muuttopäivää, postin uudelleenlähetystä ei tarvita.

Jos arvostat mukavuutta ja haluat säästää, voit pienellä budjetilla valita Postin 2 viikon postin edelleenlähetyspalvelun, joka maksaa 5,90 euroa. Voit tällöin käyttää ilmaiseksi osoitteenmuutosilmoituspalvelua. Tee tämä noin kuukausi ennen muuttopäivää, jotta 2 viikon edelleenlähetysjakson jälkeen kaikki osoitteenmuutokset on ehditty käsitellä yrityksissä ja tahoissa.

Onko muuttopäiväsi jo lähellä etkä ole vielä ilmoittanut osoitteenmuutoksia? Valitse viime hetken vaihtoehto! Voit valita Postin pidemmän postin edelleenlähetyspalvelun, esimerkiksi 5 tai 14 viikon jakson. Voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesi samalla kun haet palvelua, ja voit olla varma, että kaikki on käsitelty edelleenlähetysjakson päättyessä.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)