Omassa asunnossa asuminen: 7 tärkeää järjestelyä

Olet siis aloittamassa omassa asunnossa asumisen! Viimeinkin voit itse päättää sisustuksesta, ruoanlaitosta ja aikataulustasi; ihanaa! Omassa asunnossa asuminen tarkoittaa tietenkin myös suurempaa vastuuta. Ja se voi olla jännittävää. Siksi olemme koonneet sinulle 7 asiaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon, kun aloitat asumisen ensimmäistä kertaa omassa asunnossasi.

Nainen nauttii aamukahviaan valoisassa ja viihtyisässä kaupunkiasunnossa, joka on sisustettu persoonallisesti ja kodikkaasti. Omassa asunnossa asuminen tuo mukanaan itsenäisyyden ilon ja mahdollisuuden luoda tila omien mieltymysten mukaan.
Kuva: Unsplash.com

1. Kokoa tarpeistosi

Ensimmäisessä omassa kodissasi tarvitset tietenkin ensimmäiset omat tavarasi. Et tarvitse heti täydellistä taloutta kaikkine varusteineen, mutta toimiaksesi tarvitset tiettyjä välttämättömiä tavaroita. Varmista siis, että sinulla on tarvittava koti-irtaimisto heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Muut esineet voit hankkia myöhemmin. Kaiken ei tarvitse olla uutta. Jos kysyt ympäriltäsi perheeltäsi ja ystäviltäsi, saatat saada monia tavaroita ilmaiseksi. Voit myös etsiä ilmaisia tavaroita verkkosivustoilta, kuten Tori tai Facebook-ryhmistä. Etkö ole varma, mitä tarvitset? Olemme koonneet listan tärkeimmistä tarvikkeista uuteen kotiisi.

2. Järjestä sopimukset energiaan ja TV/internet/puhelimeen

Kun muutat omaan taloon tai asuntoon, sinun on itse tehtävä sopimus energiantoimittajan kanssa. Markkinoilla on useita energiayhtiöitä, jotka tarjoavat sähköä ja kaasua. Kannattaa vertailla energiayhtiöitä verkossa etukäteen, jotta näet, mikä yhtiö tarjoaa parhaat tarjoukset uudella asuinalueellasi. Lisäksi haluat todennäköisesti internetin ja mahdollisesti television ja puhelimen uuteen kotiisi. Myös näiden osalta kannattaa tehdä hyviä vertailuja verkossa löytääksesi parhaan tarjoajan. Tee tämä vähintään 4 viikkoa ennen muuttoa, jotta kaikki on kytketty heti kun muutat sisään.

3. Hanki oikeat vakuutukset

Omassa asunnossa asuminen tarkoittaa, että sinun tulee järjestää omat vakuutuksesi. Uuden kotisi tai huoneesi tavaroiden varten tarvitset ainakin kotivakuutuksen. Tämä vakuutus korvaa vahingot, jos tavarasi vahingoittuvat esimerkiksi tulipalon tai veden vuoksi, tai jos ne varastetaan. Lisäksi on viisasta ottaa vastuuvakuutus. Tämä vakuutus korvaa vahingot, jotka aiheutat vahingossa toisille henkilöille tai heidän tavaroilleen. Jos olet opiskelija, voit pysyä vanhempiesi vastuuvakuutuksen piirissä 27-vuotiaaksi asti, kunhan opiskelet. Muussa tapauksessa on järkevää hankkia itse vakuutus. Vakuutusvertailutyökalussamme voit heti verrata kotivakuutuksia ja näin näet, mikä sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja budjettiisi.

4. Selvitä, oikeutatko asumistukeen

Muuttaessasi itsenäiseen asuntoon, saatat olla oikeutettu asumistukeen. Asumistuki voi olla hyödyllinen, jos tulot eivät ole (vielä) kovin korkeat. Se auttaa sinua maksamaan vuokraasi. Sama pätee sairausvakuutusmaksuihin. Kun täytät 18 vuotta, sinun tulee hankkia oma sairausvakuutus. Jos tulot eivät ole riittävän korkeat, voit hakea siihen liittyvää tukia. Tietoa asumis- ja sairausvakuutustuista löydät valtion erilliseltä tukisivustolta.

5. Laadi budjetti

Ensimmäisessä omassa asunnossasi kohtaat kustannuksia, joita sinulla ei aiemmin ollut: laskut on maksettava joka kuukausi ja viikoittaiset ruokaostokset on tehtävä. Varmistaaksesi, että budjettisi riittää kuun loppuun, voit laatia budjetin. Kirjaa ylös kiinteät kulut: huomioi vuokra, vakuutukset ja sopimukset. Mieti myös, kuinka paljon käytät kuukausittain ruokaan, liikenteeseen ja kotitaloustavaroihin. Näin tiedät automaattisesti, kuinka paljon sinulla on kuun lopussa jäljellä muihin menoihin tai säästöön. Lisätietoja kuukausittaisista menoistasi löydät artikkelistamme ’Paljonko omassa asunnossa asuminen maksaa’.

6. Ilmoita osoitteenmuutos

Kun lähdet vanhempien kodista, vanhempasi voivat aluksi säilyttää tai lähettää postisi eteenpäin. Todennäköisesti haluat kuitenkin lopulta saada postisi uuteen osoitteeseesi. Ensimmäinen asia, jonka sinun tulee tehdä, on ilmoittaa uusi osoitteesi kunnalle. Tämän tulee tapahtua viimeistään 5 päivän sisällä muutostasi. Kunta välittää uuden osoitteesi automaattisesti verottajalle. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa osoitteenmuutoksestasi yrityksille ja laitoksille, joita asiasi koskee. Selvittääksesi, keille kaikille sinun tulee ilmoittaa uusi osoitteesi, voit tarkastella postia, jonka saat vanhempien kotiosoitteeseen. Näin saat asteittain kaiken postisi uuteen osoitteeseesi.

7. Tarkista vuokrasopimuksesi

Tutustu huolellisesti vuokrasopimuksesi ehtoihin. Selvitä, mitkä kulut sisältyvät vuokraan. Ajattele esimerkiksi sähköä, vettä tai internettiä. Kirjaa ylös vuokran lisäksi tulevat kustannukset ja ota ne mukaan budjettiisi. Tarkista myös sopimuksen kesto ja irtisanomisaika. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Jos pidät nämä 7 vinkkiä mielessäsi, omassa asunnossa asuminen ei ole monimutkaista. Omassa asunnossa asuminen on ennen kaikkea hauskaa ja uuden elämänvaiheen alku. Toivotamme sinulle siis paljon iloa! Ja jos tarvitset käytännön vinkkejä muuttopäivääsi, tutustu muuttochecklistiimme.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)