Mitä maksaa itsenäinen asuminen Suomessa vuonna 2024?

Itsenäinen asuminen: paljonko se todella maksaa? Tämä kysymys saattaa olla mielessäsi, jos harkitset vanhempien kodista muuttamista ensimmäistä kertaa. Haluat varmasti varmistaa, että sinulla on tarpeeksi tuloja itsenäiseen elämään. Tässä artikkelissa annamme sinulle katsauksen kustannuksiin, jotka liittyvät ensimmäisen oman asuntosi vuokraamiseen. Tarjoamme tietoa sekä opiskelija-asuntojen että itsenäisten asuntojen vuokraamisen lisäkustannuksista. Toivomme antavamme sinulle ensivaikutelman itsenäisen asumisen kustannuksista.

Nuori nainen nauttii itsenäisestä elämästä Suomessa 2023 – viettää aikaa mukavasti omassa kodikkaassa huoneessaan lukien, juoden kahvia ja selaten kannettavaa tietokonetta. Tämä kuva heijastaa modernin suomalaisen opiskelijan tai nuoren aikuisen arkea, joka tasapainottaa opiskelua, vapaa-aikaa ja henkilökohtaisia kustannuksia.
Kuva: Kinga Cichewicz / Unsplash

Vuokra ja muut asumiskulut

Kun muutat ensimmäistä kertaa itsenäisesti, vuokra on suurin kuukausittainen menosi. Keskimääräiset vuokrahinnat vaihtelevat alueittain ja kaupungeittain. Vuokrasi suuruus riippuu myös asuntotyypistä: vuokraatko esimerkiksi opiskelija-asunnon Helsingissä tai asunnon Tampereella?

Annetaan kuitenkin yleiskuva:

 • Opiskelija-asunnon vuokra ylioppilaskunnan kautta on noin 250-500 euroa kuukaudessa. Huomaa, että ylioppilaskunnan tarjoamiin asuntoihin vaaditaan yleensä rekisteröityminen ja opiskelijastatus.
 • Vapaarahoitteisen asunnon vuokra vaihtelee 400-1200 euron välillä kuukaudessa, riippuen asuinpaikasta.
 • Valtion tukeman vuokra-asunnon (ARA-asunto) vuokra on yleensä 400-800 euroa kuukaudessa. Tähän asuntotyyppiin voi myös saada asumistukea.
 • Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat alkavat noin 500 eurosta kuukaudessa ja voivat nousta hyvinkin korkeiksi.

Kuten näet, vuokrahinnat vaihtelevat suuresti asuntotyypin ja sijainnin mukaan. Tarkemman kuvan tulevista vuokrakustannuksistasi saat esimerkiksi selaamalla Vuokraovi (vapaarahoitteiset asunnot) tai Oikotie (kaikki asuntotyypit).

Itsenäinen asuminen: Kaasu, vesi ja sähkö

Vuokrattaessa huonetta, kaasu, vesi ja sähkö sisältyvät yleensä vuokraan. Itsenäisessä asunnossa sinun täytyy itse järjestää ja maksaa nämä.

Kaasua ja sähköä (sähkölämmitys) varten teet sopimuksen energiayhtiön kanssa. Näiden kustannukset ovat noin 150 euroa kuukaudessa*. Voit käyttää vertailutyökaluamme selvittääksesi energian hinnat omassa asuintilanteessasi:

Veden maksat suoraan paikalliselle vesiyhtiölle. Tästä lähetetään lasku kerran vuodessa. Veden normaali kulutus yhdelle henkilölle on noin 15 euroa kuukaudessa.

*Hintatilanne joulukuussa 2023

Itsenäisen asumisen kustannukset: Verot ja tuet Suomessa

Asumistuki

Ikäsi, tulotasosi, vuokran suuruuden ja asumisolosuhteiden perusteella voit olla oikeutettu asumistukeen. Voit tehdä alustavan laskelman Kelan verkkosivustolla nähdäksesi, täytätkö asumistuen saamisen ehdot. Tämä voi merkittävästi vähentää kuukausittaisia kustannuksiasi.

Antaaksemme suuntaviivoja, asumistukea myönnetään vain, jos:

 • Olet 18-vuotias tai vanhempi.
 • Asut itsenäisessä asunnossa (ei opiskelija-asuntolassa).
 • Asut vuokralla yleishyödyllisessä asumisessa.
 • Olet kirjoilla kunnassa, jossa asut.
 • Sinulla on vuokrasopimus ja maksat vuokran itse.
 • Vuokran maksimihinta on enintään 737 euroa kuukaudessa (määrä voi vaihdella).
 • Vuositulosi ovat enintään tietyn rajan alla.

Nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia, ja asumistuen määrä voi vaihdella. Tarkista aina Kelan sivuilta, paljonko asumistukea voit saada.

Sairausvakuutusmaksu

Jos olet 18-vuotias tai vanhempi, voit olla oikeutettu sairausvakuutusmaksuun tulostasi riippuen. Sairausvakuutusmaksu ei riipu asumisolosuhteistasi. Jos et vielä saa sairausvakuutusmaksua, on syytä tarkistaa, oletko siihen oikeutettu. Yksin asuva voi saada korkeintaan noin 100 euroa kuukaudessa sairausvakuutusmaksua. Tarkan summan voit selvittää Kelan verkkosivuilla.

Kunnalliset verot

Joitain veroja, kuten tuloveroa ja arvonlisäveroa (ALV), tunnet varmasti jo. Itsenäisesti asuessasi kohtaat uutta: kunnalliset verot. Nämä ovat maksuja, joita kunta perii asukkailta palveluidensa rahoittamiseksi. Jätehuoltomaksu, vesimaksu ja kiinteistövero ovat veroja, joita todennäköisesti joudut maksamaan. Näistä veroista saat vuosittain laskun tammikuussa tai helmikuussa. Tarkat summat vaihtelevat kunnittain, mutta tässä on arvio yhden henkilön talouden kustannuksista:

 • Jätehuoltomaksu: noin 120-180 euroa vuodessa (10-15 euroa kuukaudessa).
 • Vesimaksu: 100-200 euroa vuodessa (8-16 euroa kuukaudessa).
 • Kiinteistövero: ei yleensä peritä vuokralaiselta, mutta voi olla 70-200 euroa vuodessa (6-17 euroa kuukaudessa).

Huomaa: yllä mainitut kunnalliset verot koskevat vain itsenäisen asunnon vuokraajia. Jos vuokraat huonetta, et yleensä joudu maksamaan näitä veroja erikseen. Vuokranantaja maksaa nämä kulut ja sisällyttää ne vuokraan.

Joissakin tapauksissa kunnalliset verot on jo sisällytetty itsenäisen asunnon vuokraan. Jos näin on, se mainitaan vuokrasopimuksessasi.

Jos tulosi ovat matalat, et ehkä joudu maksamaan kunnallisia veroja. Tätä varten sinun tulee hakea vapautusta kunnaltasi. Tarkista tarkat ehdot kunnan verkkosivustolta.

Itsenäinen asuminen ja vakuutukset Suomessa

Kotivakuutus

Kun asut itsenäisesti, on hyvä idea hankkia kotivakuutus. Tämä vakuutus korvaa kotisi irtaimiston vahingot, kuten tulipalon tai varkauden seuraukset. Kotivakuutuksen hinta on yleensä alle kymmenen euroa kuukaudessa. Voit vertailla kotivakuutusten hintoja meidän vertailutyökalullamme:

Sairausvakuutus

Vaikka sinulla on jo sairausvakuutus, on tärkeää ottaa huomioon sen kuukausittaiset kulut itsenäisesti asuessa. Sairausvakuutuksen kustannukset ovat yleensä 85-120 euroa kuukaudessa.

Jos et ole vielä hakenut sairausvakuutusmaksua, voit hakea sitä. Sairausvakuutusmaksu on enintään noin 100 euroa kuukaudessa. Voit laskea oikeutesi sairausvakuutusmaksuun Kelan verkkosivuilla.

Vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus (tai henkilövakuutus) korvaa vahingot, joita aiheutat vahingossa muille. Tämä voi koskea henkilövahinkoja (joku loukkaantuu) tai esineiden vahinkoja. Jos olet opiskelija ja asut pois kotoa, kuulut vanhempiesi vakuutuksen piiriin 27-vuotiaaksi asti. Tarkista siis, onko vanhemmillasi vastuuvakuutus. Jos et ole opiskelija tai olet yli 27-vuotias, on suositeltavaa ottaa itse vastuuvakuutus. Tämä maksaa noin 4 euroa kuukaudessa.

Itsenäinen asuminen ja internet, TV ja puhelin

Omassa kodissasi haluat todennäköisesti käyttää internettiä ja ehkä hankkia TV-tilauksen. Joissakin tapauksissa nämä kulut sisältyvät vuokraasi, mutta yleensä sinun täytyy järjestää ne itse. Kaikki yhdessä -paketin (internet, TV) kustannukset ovat keskimäärin 45-65 euroa kuukaudessa.

Jos haluat vertailla internetpakettien hintoja uuteen kotiisi, käytä vertailutyökaluamme:

Ruokaostosten kustannukset

Ruokaostokset voivat olla niin kalliita tai halpoja kuin itse haluat. Tässä arvio vähimmäismäärästä, jonka voit käyttää ruokaostoksiin, jos haluat syödä riittävästi ja terveellisesti. Kolmen terveellisen aterian ainekset maksavat kuukaudessa noin 150-200 euroa supermarketeissa.

Opiskelijoille: Opiskelukustannukset

Vuonna 2023 yliopistojen lukukausimaksut Suomessa ovat yleensä ilmaisia EU/ETA-alueen opiskelijoille. Muille opiskelijoille maksut voivat vaihdella. Lisäksi opiskelumateriaalien ja muiden tarvikkeiden kustannukset voivat olla keskimäärin noin 50 euroa kuukaudessa.

Muut kuukausittaiset kulut

Luonnollisesti sinulla on muitakin kuukausittaisia kuluja, joita ei ole tässä artikkelissa mainittu. Saadaksesi hyvän yleiskuvan, voit tehdä listan siitä, mitä tällä hetkellä maksat seuraavista asioista:

 • Puhelinliittymä (keskimäärin 25 euroa)
 • Vapaa-aika, urheilu ja ulkona syöminen (keskimäärin 150 euroa)
 • Online-tilaukset, kuten Netflix, Spotify jne. (keskimäärin 20 euroa)
 • Vaatteet (keskimäärin 60 euroa)
 • Liikenne (keskimäärin 60 euroa)
 • Jne.

Sulkuihin merkityt summat ovat keskimääräisiä määriä, joita opiskelijat käyttävät näihin, Suomen opiskelijoiden taloudellista tilannetta tutkivan Kela-tutkimuksen mukaan. Saatat joutua säästämään joillakin näistä asioista, kun asut itsenäisesti. Siksi on hyvä olla nyt jo tietoinen näistä kustannuksista, jotta voit suhtautua niihin tietoisesti.

Kuinka paljon itsenäinen asuminen maksaa?

Yhteenvetona, selvittääksemme, mitä itsenäinen asuminen maksaa, laskemme yhteen kaikki edellä mainitut kulut.

Opiskelija-asunnossa asumisen kustannukset:

Vuokra300-1000 euroa
Koti- ja vastuuvakuutus10 euroa
Sairausvakuutus0 – 100 euroa
Ruokaostokset150 – 200 euroa
Opiskelukustannuksetn. 50 euroa
Muut kulut320 euroa
Yhteensä830 – 1680 euroa

Opiskelijana, opiskelija-asunnossa asuessasi, keskimääräiset kuukausittaiset kulut ovat 830 – 1680 euroa, riippuen suuresti vuokrasi suuruudesta.

Itsenäisen asunnon kustannukset:

Vuokra450 – 1200 euroa
Sähkö, vesi, lämmitysn. 130 euroa
Kunnalliset verot20 – 40 euroa
Sairausvakuutus0 – 100 euroa
Koti- ja vastuuvakuutus10 euroa
TV/internet50 euroa
Ruokaostokset150 – 200 euroa
Muut kulut320 euroa
Yhteensä1130 – 2030 euroa

Itsenäisessä asunnossa asuessasi kuukausittaiset kulut voivat olla 1130 – 2030 euroa.

Huomio: Nämä laskelmat ovat suuntaa-antavia. Todelliset kulut riippuvat henkilökohtaisesta tilanteestasi. Tee siis lista omista kuluistasi, jotta et unohda mitään! Toivottavasti saat näiden tietojen avulla käsityksen siitä, mitä itsenäinen asuminen sinulle maksaa.

Asutko jo itsenäisesti? Minkälaisia kokemuksia sinulla on kuukausittaisista kustannuksista? Kerro meille kokemuksistasi kommentoimalla tähän postaukseen. Jos sinulla on kysyttävää itsenäisen asumisen kustannuksista, kuulemme mielellämme myös niistä!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)