Muuttovinkki: Muuton ilmoittaminen kunnalle

Muutto tulee ilmoittaa kunnallesi viiden päivän kuluessa. On tärkeää tehdä tämä ajallaan, sillä Suomessa kunnilla on oikeus määrätä sakkoja, jos tärkeitä tietoja ei ilmoiteta ajoissa. Lisäksi muuton myöhäinen ilmoittaminen voi vaikuttaa asumistukeesi, opintotukeesi tai pysäköintilupaan. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit ilmoittaa muutostasi kunnalle Oikotie.

Muuttoilmoitus on tärkeä osa muutosprosessia Suomessa – kuinka ilmoittaa muutosta kunnalle joko sähköisesti, kirjeitse tai käymällä henkilökohtaisesti palvelutiskillä.
Kuva: Rene Mensen / Flickr.com

Muuttoilmoitus saman kunnan sisällä

Jos pysyt saman kunnan alueella, voit yleensä ilmoittaa uuden osoitteesi jo 30 päivää ennen muuttopäivää. Tämän voi usein tehdä kirjallisesti, palvelutiskillä tai kunnan verkkosivujen kautta. Jos ilmoitat muuton verkossa, tarvitset siihen suomalaisen henkilötunnistautumisvälineen, kuten pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Joissakin tapauksissa voidaan pyytää myös vuokrasopimuksen lataamista. Jos ilmoitat muuton verkossa tai palvelutiskillä, tarvitset yleensä seuraavat asiakirjat:

  • Voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen (passi, ajokortti, henkilökortti tai oleskelulupakortti)
  • Todistuksen asumisesta (vuokrasopimus, kauppakirja tai pääasukkaan suostumus)

Muutto toiseen kuntaan

Toiseen kuntaan muuttaessa pätevät samat ohjeet kuin saman kunnan sisällä muuttaessa. Ilmoitat uuden osoitteesi uudelle kunnallesi. Poismuutto vanhasta asuinpaikasta tapahtuu automaattisesti. Sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä.

Hyödyllisiä verkkosivustoja

Koska ohjeet voivat vaihdella kunnittain, on suositeltavaa tarkistaa uuden asuinkuntasi verkkosivu. Lähes jokainen kunta antaa verkkosivuillaan selkeät ohjeet muuttoilmoituksen tekemisestä. Suomen suurimpien kaupunkien verkkosivut löydät alla.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 06-12-2023 |
Kommentit (0)