Onko minulla oikeus muuttokulujen korvaukseen? 4 yleistä järjestelyä lyhyesti

Apua! Sinun on äkillisesti (pakosta) muutettava, mutta oma budjettisi ei anna myöten. On ymmärrettävää, että mietit: onko minulla oikeus muuttokulujen korvaukseen?

Onneksi on olemassa useita tilanteita, joissa voit saada Suomessa korvauksen muuttokuluistasi. Tässä artikkelissa käsittelemme neljää yleisintä muuttokulujen korvausmuotoa. Kerromme lyhyesti kunkin muodon ehdot. Useimmissa tapauksissa sinun on tehtävä hieman lisätutkimusta selvittääksesi, oikeutatko korvaukseen erityisessä tilanteessasi. Muuttokulukorvaukset tulevat aina monien pienten ehtojen kanssa. Toivottavasti tämä auttaa sinua oikeaan suuntaan!

Suunnitteletko muuttoa Suomesta Ruotsiin? Opi, miten voit hallinnoida muuttokuluja ja mahdollisesti saada korvauksia muuttoon liittyen. Lue lisää muuttokulujen korvauksista ja hyödynnä Suomen 2023 ajankohtaiset muuttosäännökset ja -edut.
Kuva: Freepik.com

Onko minulla oikeus muuttokulujen korvaukseen?

Lyhyesti sanottuna on neljä tilannetta, joissa voit olla oikeutettu muuttokulujen korvaukseen:

  • Muutat työnantajasi pyynnöstä.
  • Sinun on (väliaikaisesti) muutettava, koska vuokra-asuntosi puretaan tai remontoidaan.
  • Et voi terveydellisistä syistä enää asua nykyisessä asunnossasi.
  • Olet toimeentulotuen piirissä ja sinun on muutettava hätätilanteen vuoksi.

Järjestely 1: Työnantajan muuttokulukorvaus

Oletko muuttamassa lähemmäs työpaikkaasi? Tällöin voit olla oikeutettu työnantajasi korvaukseen. Tämä voi päteä myös, jos muutat ulkomailta Suomeen. Huomaa: työnantajasi ei ole tämän velvoitteen alainen.

Voit tarkistaa oikeutesi työnantajasi muuttokulukorvaukseen työehtosopimuksestasi tai työsopimuksestasi. Kysyminen on kuitenkin aina sallittua, sillä kysymättä jättäminen on aina epäonnistuminen!

Yleensä työnantaja voi korvata seuraavat muuttokulut:

  • Muuttoyrityksen kulut
  • Kaksoisvuokra/-asumiskulut muuton johdosta
  • Lisäkustannukset, kuten uudelleen sisustamiskulut, verhoilukulut jne.

Onko muuttokulukorvaus verovapaa?

Työnantajasi muuttokorvaus on verovapaa, jos se täyttää seuraavat ehdot:

  • Lisäksi todellisten muuttokulujen (muuttoyrityksen kulut) lisäksi korvaus on enintään 7 750 euroa.
  • Muutto tapahtuu kahden vuoden kuluessa työsuhteen aloittamisesta tai siirrosta.
  • Vanha asuinpaikkasi oli vähintään 25 kilometrin päässä työstä, ja muuton myötä etäisyys on vähentynyt vähintään 60%.
  • Joissakin tapauksissa voit saada myös verovapaan muuttokorvauksen, jos joudut jättämään virka-asunnon.

Järjestely 2: Korvaus vuokra-asunnon purkamisen tai remontoinnin aiheuttamista muuttokuluista

Jos joudut (väliaikaisesti) jättämään vuokra-asuntosi sen purkamisen tai remontoinnin vuoksi, sinulla on oikeus muuttokulujen korvaukseen vuokranantajaltasi. Vuodesta 2023 alkaen tämän korvauksen vähimmäismäärä on vahvistettu 7 156 euroksi.

Joitakin ehtoja tästä muuttokorvauksesta:

  • Joudutko jättämään vuokra-asuntosi väliaikaisesti ja siis muuttamaan kahdesti? Tällöin sinulla on oikeus vain yhteen korvaukseen.
  • Tämä järjestely koskee vain itsenäisiä asuintiloja, asuntovaunuja ja niiden paikkoja. Jos vuokraat huoneen, sinulla ei ole oikeutta muuttokorvaukseen. Voit silti kysyä vuokranantajaltasi.
  • Vuokranantaja voi tarjota muuttokulukorvauksen myös luontoisetuna järjestämällä muuton puolestasi. Voit kuitenkin kieltäytyä tästä ja pyytää rahallista korvausta.

Rikosrekisteristä löydät tarkat ehdot muuttokorvaukselle.

Luuletko olevasi oikeutettu vuokranantajasi muuttokorvaukseen, mutta sitä ei ole vielä tarjottu sinulle? Voit hakea sitä kirjallisesti. Oikeusaputoimiston sivustolta löydät mallikirjeen muuttokulukorvauksen hakemiseen.

Järjestely 3: Muuttokulukorvaus terveydellisistä syistä

Oletetaan, että et voi terveydellisistä syistä asua nykyisessä asunnossasi. Esimerkiksi et voi enää kävellä (portaita) hyvin ja et pysty itsenäisesti käyttämään asuintilojasi. Tällöin saatat olla oikeutettu muuttokulukorvaukseen Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaan. Tämän voit hakea kunnan rakennusvalvonnasta. Joissakin kunnissa tällä palvelulla on toinen nimi, kuten sosiaalitoimisto, terveysasema, hyvinvointitoimisto tai tukipiste.

Vinkki: Suomi -sivustolta löydät kätevän työkalun löytääksesi nopeasti yhteystiedot kunnan rakennusvalvontaan.

Miten tämä toimii? Kun jätät avunpyynnön kunnan rakennusvalvontaan, he tarkastelevat kanssasi parasta ratkaisua tilanteeseesi. Kunta tekee myös taloudellisia harkintoja. He selvittävät, voitko jäädä nykyiseen asuntoosi tietyin muutoksin. Jos tämä ei ole mahdollista tai muutokset ovat kalliita, voit saada muuttoindikaation.

Muuttoindikaatiolla saat etusijan sopeutettuihin vuokra-asuntoihin ja oikeuden muuttokulujesi korvaukseen. Korvauksen suuruus vaihtelee tilanteen ja kunnan mukaan. Kaikissa tapauksissa on tärkeää, että otat yhteyttä rakennusvalvontaan hyvissä ajoin ennen toivottua muuttopäivääsi.

Järjestely 4: Erityinen toimeentulotuki muuttoon (hätätilanteissa)

Joskus voit saada muuttokulukorvauksen kunnalta, jos sinun on muutettava hätätilanteessa etkä pysty maksamaan sitä itse. Esimerkiksi eron, liian pienen tai kalliin vanhan asunnon tai sairauden takia.

Tarkat ehdot erityiselle toimeentulotuelle muuttoon vaihtelevat kunnittain, mutta yleisesti pätee:

  • Oikeus korvaukseen on olemassa vain, jos muutat Suomen sisällä. Ei siis päde, jos muutat ulkomaille.
  • Haet korvauksen muutolle kunnasta, josta olet muuttamassa pois (vanhan osoitteen kunnasta).
  • Jotkut kunnat antavat myös korvauksen lisäkuluista, kuten kaksoisvuokrasta tai sisustuskuluista.
  • Sinulla on oikeus korvaukseen vain, jos tulosi ovat tietyn rajan alapuolella. Yleisesti voit olettaa, että tämä raja on toimeentulotuen tasolla. Nykyisen toimeentulotuen määrät löydät täältä. Tarkastelussa huomioidaan myös varallisuutesi (säästösi ja arvokkaat tavarasi).
  • Ansaitsetko enemmän kuin toimeentulotuen taso, mutta et silti pysty maksamaan muuttoa? Joissakin tapauksissa muuttokulujasi korvataan silti osittain tai saat korvauksen lainana.

Koska erityisen toimeentulotuen säännöt muuttoon vaihtelevat kunnittain, on järkevää selvittää hyvissä ajoin, oikeutatko sinä erityiseen toimeentulotukeen tietyssä tilanteessasi.

Onko sinulla kokemuksia muuttokulukorvauksista, joita haluaisit jakaa? Tai onko sinulla kysymyksiä, joihin tämä muuttovinkki ei vastannut? Jätä kommenttisi alle!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)