Muutto edessä, mutta uusi osoite vielä hukassa? 6 vinkkiä väliaikaiseen muuttoon Suomessa

Onko sinulla väliaikainen muutto edessä? Lue lisää! Onko vanha kotisi jo myyty, mutta uusi talo ei ole vielä valmis? Oletko ison remontin keskellä, eikä kotona asuminen ole mahdollista? Palasitko juuri ulkomailta Suomeen ja etsit pysyvää asuntoa? Kaikissa näissä tapauksissa kohtaat väliaikaisen muuton haasteen. Lyhyeksi aikaa sinun ja tavaroidesi täytyy löytää väliaikainen osoite. Mitä sinun tulee ottaa huomioon? Se selviää näillä vinkeillä!

Kaksi henkilöä lepää muuttolaatikoiden keskellä uudessa kodissaan Suomessa, kuvastaen väliaikaista muuttohetkeä ja muuton tuomaa helpotusta.
Kuva: Pexels.com

Vinkki 1: Ilmoita väliaikainen muuttosi kunnalle

Kunnalliseen rekisteriin tulee aina ilmoittaa nykyinen asuinpaikkasi, ja sinun tulee ilmoittaa muutostasi viiden päivän sisällä. Joten myös väliaikaisesti muuttaessasi sinun on ilmoittauduttava uuteen osoitteeseen kunnan rekisteriin.

Ilmoittautuminen osoitteeseen, jossa et (vielä) asu

Vanhan asuntosi jättäessäsi sinun on kirjauduttava ulos kunnasta. Tällöin kysytään aina uutta osoitetta. Mutta entä jos et vielä tiedä uutta osoitettasi, tai et voi vielä muuttaa uuteen osoitteeseesi? Tällöin sinulla ei ole väliaikaista osoitetta.

Ratkaisuna on ilmoittautuminen kirjeadressiin. Tämä voi olla ystävien tai sukulaisten osoite. Heidän on annettava tähän kirjallinen suostumus. Kirjeadressi varmistaa, että olet tavoitettavissa kyseisestä osoitteesta viranomaispostia varten, mutta että sinua ei katsota talouden osaksi. Näin ilmoittautumisesi ei vaikuta kirjeadressin asukkaiden mahdollisiin veroihin ja etuuksiin.

Kirjeadressin käyttö on kuitenkin sidottu tiettyihin ehtoihin, jotka voivat vaihdella kunnittain. Suomen valtion sivustolta löydät lisätietoja kirjeadressin käytöstä.

Eikö väliaikaiseen osoitteeseesi ole mahdollista rekisteröityä?

Saattaa olla, että asut väliaikaisesti osoitteessa, johon et voi virallisesti rekisteröityä: esimerkiksi lomamökissä, joka ei ole hyväksytty pysyvään asumiseen. Tällöinkin voit käyttää väliaikaisesti ystävien tai sukulaisten kirjeadressia. Mahdollisuudet voit neuvotella kunnan kanssa.

Muutatko väliaikaisesti vanhempiesi luo ja mietitkö, miten rekisteröityminen heidän osoitteeseensa vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseenne? Lue lisää artikkelistamme ‘Väliaikainen asuminen vanhempien luona’.

Talo myyty, mutta uutta osoitetta ei ole?

Jos olet myynyt kotisi eikä sinulla ole uutta osoitetta, sinulla ei ole väliaikaisesti virallista asuinpaikkaa. Tässäkin tapauksessa voit käyttää väliaikaista kirjeadressia.

Vinkki 2: Muuttotavaroiden väliaikainen varastointi

Sinun täytyy miettiä, mitkä tavarat viethän varastoon ja mitkä otat mukaan väliaikaiseen asuntoon. Ensimmäisenä kannattaa selvittää, kuinka paljon väliaikainen asuntosi on kalustettu. Onko se täysin tyhjä, onko siellä vain ’perusvarustus’ vai onko se täydellisesti kalustettu asunto kaikkine huonekaluineen ja tavaroineen? Tämän perusteella voit päättää, mitä otat mukaan ja mitä jätät varastoon.

Mieti myös, kuinka kauan aiot olla väliaikaisessa asunnossa ja mitkä tavarat ovat tarpeen sinulle siellä. Jos vietät esimerkiksi vain kesäkuukaudet väliaikaisessa kodissa, voit laittaa talvivaatteet ja joulukoristeet varastoon. Jos tiedät olevasi väliaikaisessa asunnossa usean vuodenajan, otat enemmän tavaroita mukaasi. Voit myös valita varastotilan, josta voit hakea tavaroitasi tarvittaessa. Ehdot vaihtelevat varastoyrityksittäin, joten varmista tämä etukäteen.

Jos haluat tarkastella vaihtoehtoja ja hintoja varastointipalveluille alueellasi, voit käyttää sivustoa Varastohinnat.

Muuttofirma, jolla on varastointipalvelu

Jos tiedät tarvitsevasi varastointitilaa ja aiot muuttaa muuttofirman avulla, on kätevintä yhdistää nämä kaksi palvelua. Monet muuttofirmat tarjoavat myös varastotilaa. He noutavat tavarasi, varastoivat ne väliaikaisesti ja toimittavat ne lopulta pysyvään osoitteeseesi. Kätevää! Meidän kauttamme voit pyytää tarjouksia muuttofirmoilta, joilla on varastointipalvelu.

Lisätietoja erilaisista varastointipalveluista ja varastoidun omaisuuden vakuuttamisesta löydät artikkelistamme väliaikaisesta varastoinnista muuton yhteydessä.

Vinkki 3: Postin edelleenlähetys väliaikaisen muuton yhteydessä

Haluat luonnollisesti vastaanottaa postia myös väliaikaisessa osoitteessasi tai ainakin pystyä noutamaan sen jostakin. Tähän on useita vaihtoehtoja:

Postin edelleenlähetyspalvelut

Postin edelleenlähetyspalvelun avulla voit tilapäisesti ohjata postisi toiseen osoitteeseen. Tämä on täydellinen ratkaisu, kun olet väliaikaisessa asunnossa. Voit ilmoittaa lopulliset osoitteenmuutoksesi, kun muutat pysyvään osoitteeseesi. Lisätietoja eri postipalveluiden edelleenlähetyspalveluista löydät muuttovinkistämme osoitteenmuutoksista.

Postin vastaanottaminen uudessa osoitteessa etukäteen

Jos sinulla on hyvät välit tulevan kotisi asukkaiden kanssa, voit ehkä sopia heidän kanssaan, että postisi toimitetaan jo etukäteen uuteen osoitteeseesi.

Jos muutat uuteen rakennettavaan asuntoon, voit yleensä asettaa vihreän postilaatikon tontille jo etukäteen. Näin voit vastaanottaa postisi uudessa osoitteessasi jo ennen muuttoa.

Postin vastaanottaminen entisessä osoitteessasi

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vastaanottaa postia uudessa osoitteessasi etukäteen ja et halua tai voi vastaanottaa postia väliaikaisessa osoitteessasi, voit ehkä sopia vanhan asuntosi uusien asukkaiden kanssa, että postisi toimitetaan sinne vielä hetken aikaa, kunnes muutat lopullisesti uuteen kotiisi.

Postilokero

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vastaanottaa postia vanhassa, uudessa tai väliaikaisessa osoitteessasi, voit harkita postilokeron vuokraamista. Posti tarjoaa postilokeron vuokrausta, mutta yleensä vähintään vuoden vuokra-ajalla. On olemassa muita palveluntarjoajia, joilta voit vuokrata postilokeron lyhyemmäksi aikaa.

Vinkki 4: Energiasta ja internetistä väliaikaisesti luopuminen

Väliaikaisessa asunnossasi on todennäköisesti jo sähkö, vesi, lämmitys ja internet valmiina. Haluat varmasti välttää omien sopimustesi turhia kustannuksia, joita et kyseisenä aikana tarvitse. Tässä on muutamia tapoja lähestyä tilannetta:

Energia

Tarkista ensin energiasopimuksesi sopimuskausi. Jos minimisopimuskausi on päättynyt, voit helposti irtisanoa energiasopimuksesi vanhan asuntosi luovutuspäivämäärästä alkaen. Tämän jälkeen voit tehdä uuden energiasopimuksen, joka alkaa päivänä, jolloin muutat pysyvästi uuteen kotiisi. Etuna on, että voit tällöin solmia uuden ja mahdollisesti edullisemman energiasopimuksen. Haluatko heti tarkistaa vaihtoehdot?

Jos minimisopimuskautesi ei ole vielä päättynyt tai jos olet tyytyväinen nykyiseen energiantoimittajaasi, voit ottaa energiasopimuksesi mukaasi uuteen kotiisi. Tällöin sinun tulee kuitenkin huomioida väliaika, jonka aikana et todennäköisesti tarvitse energiasopimusta. Monilla energiantoimittajilla on mahdollisuus keskeyttää sopimus enintään 3 tai 6 kuukaudeksi. Saatat joutua maksamaan irtisanomismaksun, mutta tämä voidaan hyvittää, jos jatkat sopimusta maksimiajan kuluessa. Käytännöt vaihtelevat energiantoimittajittain, joten varmista tämä ehdottomasti!

Internet, TV ja lankapuhelin

On todennäköistä, että muutat väliaikaisesti vuokra-asuntoon tai sukulaisten luo, jossa internet on jo saatavilla. Tällöin et tietenkään halua maksaa tarpeettomista tilausmaksuista.

Valitettavasti internet-, TV- ja lankapuhelinpalveluiden tilausta ei useimmissa tapauksissa voi keskeyttää väliaikaisesti. Kaksi ilmeisintä vaihtoehtoa ovat:

  • Viet sopimuksen uuteen kotiisi ja maksat tilausmaksut ajalta, jolloin et käytä palvelua. Tämä ei tietenkään ole ihanteellista, mutta jos kyse on lyhyestä ajasta, se voi olla edullisin ja helpoin vaihtoehto.
  • Päätät sopimuksen, kun lähdet vanhasta kodistasi. Jos minimisopimuskautesi ei ole vielä päättynyt, sinun on yleensä lunastettava loppuva sopimuskausi. On joitakin poikkeustilanteita, joissa lunastusta ei tarvita: esimerkiksi, jos muutat ulkomaille tai alueelle, jossa nykyinen palveluntarjoajasi ei voi toimittaa palvelua. Jos irtisanot (väliaikaisesti), sinun on palautettava palveluntarjoajallesi lainassa olevat laitteet (modeemi jne.). Uuden sopimuksen solmimisen yhteydessä saat usein tervetuliaisbonuksen, joten saatat ansaita irtisanomismaksun takaisin. Lisätietoja löydät artikkelistamme internet-sopimuksen irtisanomisesta muuton yhteydessä.

Haluatko tarkistaa uuden internet-sopimuksen vaihtoehdot?

Suosittelemme joka tapauksessa ottamaan yhteyttä internet-palveluntarjoajaasi. Säännöt (väliaikaiselle) irtisanomiselle vaihtelevat palveluntarjoajittain, ja joskus erityistilanteessasi voi olla mahdollista löytää ratkaisu.

Vinkki 5: Vakuutukset väliaikaiseen asumiseen ja muuttoon

On hyvin todennäköistä, että olet ottanut nykyiseen asuntoosi joitakin vakuutuksia, kuten kotivakuutuksen, rakennusvakuutuksen, palovakuutuksen tai lasivakuutuksen. Muista irtisanoa nämä vakuutukset ajoissa tai siirtää ne väliaikaiseen osoitteeseesi.

Kotivakuutus

Tavarasi, jotka menevät väliaikaisesti varastoon sekä ne, jotka siirtyvät mukanasi väliaikaiseen osoitteeseen, ovat todennäköisesti vakuutettavissa nykyisen kotivakuutuksesi puitteissa. Monet vakuutusyhtiöt suostuvat vakuuttamaan varastoidut tavarat tietyn maksimiajan tai jopa kahdessa osoitteessa samanaikaisesti. Ehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, joten varmista tämä hyvissä ajoin. Ilmoita myös väliaikainen osoitteesi ja varasto-osoitteesi ajoissa vakuutusyhtiölle.

Rakennusvakuutus

Lähdetkö omistusasunnosta? Silloin voit irtisanoa rakennusvakuutuksen. Vakuutusyhtiö tarvitsee todistuksen siitä, että talo on myyty, esimerkiksi luovutusaktin muodossa. Jos aiot asua omistusasunnossa väliaikaisen asumisesi jälkeen, tarvitset uuden rakennusvakuutuksen luovutuspäivästä alkaen. Sivustollamme voit alkaa vertailla rakennusvakuutuksia.

Vinkki 6: Lemmikit väliaikaisessa muutossa

Onko sinulla lemmikkejä? Silloin on muutama lisäseikka, jotka tulee huomioida. Haluat tietysti varmistaa, että lemmikit ovat tervetulleita väliaikaiseen osoitteeseesi, mutta tämä ei ole aina mahdollista. Aloita siis ajoissa etsimään väliaikaista asuntoa, jossa lemmikit ovat sallittuja.

Jos muutat kissan kanssa, harkitse kuinka paljon annat kissan tottua väliaikaiseen asuntoon. Jos oleskelet väliaikaisessa osoitteessa vain muutaman viikon, on parasta pitää kissa sisätiloissa. Vasta pysyvässä kodissa voit päästää kissan ulos (muutaman viikon totuttamisen jälkeen). Lisätietoja tästä löydät artikkelistamme kissan muutosta.

Onko sinulla muita vinkkejä väliaikaisen muuton järjestämiseen? Mitä muita asioita haluaisit tietää muutosta ilman uutta osoitetta? Kerro meille kommenteissa!

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 20. marraskuuta 2017 ja on päivitetty 1. marraskuuta 2022.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)