Remontti vai muutto? 4 askeleessa päätökseen!

Remontti vai muutto, kumpi on parempi vaihtoehto? Tätä saatat pohtia, jos et ole täysin tyytyväinen nykyiseen asuntoosi Suomessa. Onko niin paljon muutettavaa, että muuttaminen olisi järkevintä? Vai voitko luoda unelmakodin suurella remontilla? Sekä remontointi että muuttaminen tuovat mukanaan omat hyvät ja huonot puolensa, eikä aina ole selvää, kumpi vaihtoehto on sinulle paras. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka voit neljässä askeleessa tehdä päätöksen.

Tutki suunnittelun ja remontin maailmaa – kuvassa näkyy työpöytä täynnä suunnitteluvälineitä ja rakennuspiirustuksia, valmiina toteuttamaan seuraavaa kotiprojektia.
Kuva: Picjumbo

Vaihe 1: Mikä nykyisessä asunnossasi ei tyydytä?

On selvää, et ole 100% tyytyväinen kotiisi. Kirjaa ylös, mitä haluaisit muuttaa. Jos olet tyytymätön kodin pohjaratkaisuun tai sen kokoon, voi remontti olla ratkaisu. Jos haaveilet (suuremmasta) puutarhasta tai haluat asua toisella alueella, muutto saattaa olla oikea valinta.

Mieti tarkkaan, mitä haluat muuttaa, jotta saat selkeän kuvan tarpeistasi.

Onko vaikea listata tarkkoja asumistoiveitasi? Käytä apunasi tarkistuslistaa ”Unelmakodin löytäminen”, jonka avulla voit jäsennellä kaikki ihanteellisen kodin ominaisuudet.

Vaihe 2: Mikä on budjettisi?

Budjettisi on erittäin tärkeä tekijä päätöksenteossa. Arvioi, paljonko voit käyttää kertaluontoisesti remonttiin tai muuttoon. Mieti myös, kuinka paljon kuukausikulut saattavat nousta.

Muuton yhteydessä voit ottaa uuden asuntolainan, mutta remonttiin on saatavilla myös muita rahoitusvaihtoehtoja. Voit mahdollisesti korottaa nykyistä asuntolainaasi, ottaa toisen asuntolainan tai käyttää kotisi mahdollista arvonnousua remontin rahoittamiseen. Suomen asunto- ja ympäristöministeriön sivustolta löyd ät tietoa erilaisista remontin rahoitusvaihtoehdoista.

Oman talouden suunnitteluun ja budjetointiin voit käyttää myös Suomen pankkien kuten Nordean tai OP:n tarjoamia verkkopalveluita, jotka auttavat arvioimaan asuntolainan määrää ja kuukausikustannuksia eri skenaarioissa.

Vaihe 3: Arvioi mahdollisen remontin kustannukset

Kun olet laatinut luettelon kodissasi tehtävistä muutoksista, on aika arvioida niiden kustannukset. Voit pyytää maksuttomia ja sitoumuksettomia urakoitsijoiden tarjouksia verkkosivustoltamme. Ilmoita, mitä haluat remontoida, ja sen perusteella saat useita hinta-arvioita sähköpostitse.

Muista, että remontin kustannukset voivat usein olla investointi, joka maksaa itsensä takaisin asunnon arvon noustessa. Tee-se-itse-remontti tai ammattilaisen tekemä remontti voi merkittävästi lisätä kotisi arvoa. Suomen Omakotiliiton verkkosivuilta löydät lisätietoja remontin taloudellisista näkökohdista.

Huomioi kustannusarviossasi myös mahdolliset luvan hakemisen kustannukset. Voit tarkistaa tarvitsetko luvan remontillesi Maankäyttö- ja rakennuslakia noudattaen. Tarkista lupa-asiat suoraan oman kuntasi rakennusvalvontaviraston verkkosivuilta tai käytä valtakunnallista Lupapiste.fi-palvelua.

Jos suunnittelet suuria muutoksia, joihin tarvitset rakennusluvan, on suositeltavaa aloittaa lupaprosessi hyvissä ajoin. Näin saat selville, onko suunnittelemasi muutos lain sallima. Tämä tieto auttaa sinua tekemään lopullisen päätöksen.

Vaihe 4: Arvioi muuton kustannukset

Jotta voisit arvioida muuton kustannuksia, sinun täytyy ensin selvittää, paljonko ihanteellinen kotisi maksaisi. Olet todennäköisesti viettänyt jo tunteja selaten asuntoja Etuovi.comissa, mutta nyt on aika tehdä konkreettinen taloudellinen suunnitelma:

  • Mikä on potentiaalisten kotien ostohinta?
  • Mitä tämä tarkoittaa kuukausikustannuksissasi? Voit laskea tämän suoraan esimerkiksi Hypo-pankin asuntolainalaskurilla.
  • Mitkä ovat nykyisen asuntosi myyntiin ja uuden asuntolainan ottamiseen liittyvät lisäkustannukset?
  • Paljonko itse muutto maksaa? Voit pyytää maksuttomia ja sitoumuksettomia tarjouksia muuttofirmoilta suoraan heidän verkkosivuillaan.

Remontti vai muutto? Listaa kaikki seikat

Nyt on aika asettaa löydöksesi rinnakkain. Tiedät budjettisi. Nyt sinulla on myös suunnilleen tieto haluamasi remontin kustannuksista ja rahoitusvaihtoehdoista. Lopuksi olet tutkinut, mitä kuukausimaksut olisivat uudessa kodissa sekä muuttoon liittyvät kustannukset. Näin ollen sinulla on taloudellinen kuvio selvillä, ja sen pohjalta voit tehdä osittaisen päätöksen.

Mutta päätös ei tietenkään riipu pelkästään raha-asioista. Muuttoon liittyy myös naapureista luopuminen, uuteen naapurustoon tai paikkakuntaan tottuminen ja lapset, jotka saattavat joutua vaihtamaan koulua. Toisaalta remontti tarkoittaa elämistä rakennustelineiden keskellä jonkin aikaa.

Harkitse siis molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia, sekä emotionaalisesti että taloudellisesti, ja tee johtopäätöksesi!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)