Muutto eron jälkeen: mitä ottaa huomioon?
Oletko muuttamassa, koska suhteesi on päättynyt? Etsitkö uutta kotia avioeron vuoksi? Todennäköisesti koet nyt tunteellisesti ja stressaavan ajanjakson. Oli ero toivottu tai yhteisesti sovittu, erilleen lähteminen ei koskaan ole helppoa. Eron tunnepuolen lisäksi on myös paljon käytännön asioita, jotka teidän on järjesteltävä muuton yhteydessä. Tässä muuttovinkissä käsitellään näitä käytännön seikkoja muuton yhteydessä eron jälkeen.
Etsitkö kätevää toimintalistan, jossa on kaikki, mitä sinun tulee harkita muuttaessasi eron jälkeen? Lataa sitten liitteenä oleva muistilista:
Koti ja asuntolaina eron tai suhteen päättymisen yhteydessä
Ensimmäisiä päätöksiä, jotka teette, on: mitä tapahtuu kodille? Kuka jää asumaan nykyiseen kotiin? Vai muutatteko ehkä molemmat uuteen paikkaan? Tämä on täysin henkilökohtainen päätös, josta teidän tulee neuvotella yhdessä. Ottakaa huomioon sekä käytännölliset että tunteelliset tekijät.
Käytännölliset seikat voivat olla:
- Onko kummallekin kumppanista järkevämpää jäädä nykyiseen kotiin asumaan työn, harrastusten tai muiden velvoitteiden vuoksi?
- Onko teillä lapsia ja onko jo selvää, kumman kumppanin luona he pääasiassa tulevat asumaan? Tällöin on loogista, että kyseinen kumppani lapsineen jää nykyiseen kotiin.
- Pystyykö kumpikin kumppani maksamaan nykyisen kodin kustannukset itse, ja jos ei, voiko tämä vaikuttaa päätökseen? Tämä voi ratketa esimerkiksi elatusavun kautta. Muistakaa myös, että tulonne saattavat muuttua eron jälkeen. Ehkä alat työskennellä enemmän tai vähemmän? Ota tämä huomioon laskelmissasi.
Tunteelliset seikat voivat olla:
- Onko kummallekin kumppanista henkisesti helpompaa vaihtaa ympäristöä? Onko kumpikin kumppani ehkä kiintynyt enemmän tavaroihin ja kotiin? Tämä voi myös vaikuttaa siihen, kuka teistä kahdesta jää nykyiseen asuntoon asumaan.
Jos ette pääse yksimielisyyteen siitä, kuka saa jäädä asuntoon, tuomari voi päättää tästä. Toinen ystävällisempi vaihtoehto on käyttää sovittelijaa. Tämä on riippumaton henkilö, joka voi auttaa teitä päätöksenteossa.
Käytännön näkökohtia vuokra-asunnon kohdalla
Asutteko vuokra-asunnossa, voi olla, että vuokrasopimus täytyy mukauttaa uuteen tilanteeseen. Jos molemmat olette vuokrasopimuksen osapuolia, vuokrasopimus tulee päättää ja tehdä uusi sopimus sen henkilön nimelle, joka asunnossa jää asumaan. Sama pätee, jos asunnosta poistuva henkilö on ainoa vuokrasopimuksessa mainittu vuokralainen. Henkilön, joka asunnossa jää, tulee ottaa vuokrasopimus nimiinsä. Lisätietoja vuokra-asunnosta muuttamisesta eron yhteydessä löydät Suomen Kuluttajaliiton sivuilta.
Suhteen päättyminen ja asuntolaina
Asutteko omistusasunnossa? Silloin ratkaisevaa on, oletteko ostaneet talon yhdessä vai onko se vain toisen kumppanin nimissä. Jos toinen teistä on ostanut talon, on luonnollista, että tämä henkilö jää asuntoon asumaan.
Jos olette ostaneet talon yhdessä tai olette naimisissa avio-oikeuden alaisena, asiat muuttuvat hieman monimutkaisemmiksi. Te olette nimittäin yhdessä vastuussa asuntolainasta, joka tulee maksaa pois. Henkilön, joka haluaa jäädä taloon, tulee varmistaa, että hän pystyy yksin kantamaan asuntolainan kuukausittaiset maksut, mahdollisesti elatusavun turvin. Tämän selvittämiseksi kannattaa mahdollisimman pian varata tapaaminen asuntolainan myöntäneen pankin kanssa, sillä pankki päättää, onko asunnossa asuva henkilö kykenevä hoitamaan asuntolainan yksin.
Lisäksi teidän täytyy selvittää asunnon arvon jako keskenänne. Tätä kutsutaan ’ostamiseksi ulos’.
Jos asunnolla on ylijäämäarvoa (asunto on arvokkaampi kuin lainan määrä), asunnossa asumaan jäävän kumppanin on maksettava ulosostosumma lähtevälle kumppanille. Lähtevä kumppani saa nimittäin osansa ylijäämäarvosta.
Jos asunto on ’veden alla’ (laina on suurempi kuin asunnon arvo), lähtevän kumppanin on maksettava asumaan jäävälle kumppanille. Asunnossa asuva kumppani ottaa nimittäin koko jäljellä olevan velan itselleen.
Lisätietoja ulosostosumman laskemisesta löydät sivustolta Avioero-neuvonta.
Jos kumpikaan teistä ei kykene yksin hoitamaan asuntolainaa, on luonnollista myydä talo ja molempien etsiä uusi asunto.
Yhteisomistuksessa olevan omakotitalon pitäminen eron jälkeen
On useita syitä, miksi voi olla järkevää (väliaikaisesti) pitää yhteinen omakotitalo eron jälkeen. Ehkä asunnon arvo on tällä hetkellä liian alhainen, ja haluatte odottaa vielä muutaman vuoden ennen myymistä. Tai ehkä haluatte, että lapset voivat asua vielä jonkin aikaa vanhassa tutussa kodissaan. Tällöin on mahdollista säilyttää omakotitalo yhteisomistuksessa, vaikka vain toinen kumppaneista asuisi talossa. Toinen kumppani voi vuokrata asunnon. Tässä tapauksessa on tärkeää tehdä selkeät sopimukset kaikista asumiskustannuksista. Nämä eivät ole vain asuntolainaa ja vuokraa, vaan myös ylläpitokustannukset, vakuutukset ja asumismenot, kuten sähkö, vesi ja kaasu, internetliittymä sekä kunnalliset verot ja maksut.
Muutto eron jälkeen: kulut
Luonnollisesti muutto eron jälkeen aiheuttaa kustannuksia. Jos vain toinen teistä muuttaa, kustannukset jakautuvat epätasaisesti. Muuttavalla kumppanilla on kustannuksia itse muutosta (pakkausmateriaali, pakettiauton vuokraus, muuttofirma), mutta myös uuden asunnon sisustamisesta. Vaikka jakaisitte irtaimiston oikeudenmukaisesti, uudessa asunnossa on aina tehtävä jotain ennen kuin siellä on mukava asua: maalaustöitä, verhojen hankkimista jne.
Voitte sopia, että asunnossa jäävä kumppani osallistuu lähtevän kumppanin muuttokustannuksiin. Jos ette pääse yksimielisyyteen, voitte harkita sovittelijan käyttöä.
Haluatko arvioida, paljonko muuttosi suunnilleen maksaa? Lue artikkelimme ”Paljonko muutto maksaa” tai pyydä suuntaa-antavia tarjouksia muuttofirmoilta omalla alueellasi.
Nu offertes opvragenIrtainten jakaminen suhteen päättyessä
Joskus arkaluonteinen aihe: miten jaatte tavarat eronne jälkeen?
On viisasta ensin tarkastella, mitä olette sopineet sopimuksellisesti.
Onko teillä avoparisopimus? Siinä on todennäköisesti sovittu, miten irtaimiston jako hoidetaan.
Jos olette naimisissa, riippuu jaon perusteet siitä, oletteko avioehtosopimuksen piirissä vai naimisissa avio-oikeuden alaisena. Avio-oikeuden alaisena ollessanne omaisuus (ja velat!) jaetaan automaattisesti puoliksi. Avioehtosopimuksella olette sopineet, miten omaisuus jaetaan.
Jotkin esineet eivät välttämättä vaadi tasaista jakoa, vaan ne katsotaan ’henkilökohtaisiksi’ omaisuudeksi. Nämä ovat esineitä, jotka pysyvät sen kumppanin omaisuutena, joka on niiden alkuperäinen omistaja. Näitä ovat esimerkiksi:
- Vaatteet
- Opiskelukirjat
- Korut
- Perintöesineet, jotka on saatu testamentilla, jossa ’ulkopuolinen’ osapuoli on suljettu pois
- Omaisuus, joka avioehtosopimuksen mukaan ei kuulu jaettavaksi
Ota rauhassa aikaa irtaimiston oikeudenmukaiseen jakamiseen. Tämä kannattaa tehdä laatimalla lista. Listalle merkitsette kaikki yhteiset omaisuutenne esineet ja niiden päivän arvon. Sen jälkeen voitte käydä listan läpi ja päättää, kuka mitäkin haluaa pitää. Lopuksi tarkistatte, onko arvo suunnilleen tasaisesti jaettu.
Vinkki: esineiden päivän arvon määrittämiseksi kannattaa käyttää esimerkiksi Tori.fi-sivustoa. Sieltä näet, mihin hintaan vastaavia esineitä myydään.
On myös mahdollista jakaa irtaimisto ilman rahallista arviointia. Tässä tapauksessa teette myös listan, mutta jätätte esineiden arvon huomiotta. Jos molemmat ovat jaon päätteeksi tyytyväisiä, se on ok!
Lisää vinkkejä irtaimiston jakamiseen eron yhteydessä löytyy verkkosivuilta.
Muutto lasten kanssa eron jälkeen
Aihe ’muutto lasten kanssa eron jälkeen’ ansaitsisi itse asiassa oman artikkelinsa. Kun lapset ovat osallisina erossa ja muutossa, on paljon harkittavaa ja järjestettävää. Tässä keskitymme lyhyesti muuton käytännön näkökohtiin.
Kenen luona lapset asuvat eron jälkeen?
Ensimmäisenä haluatte varmasti päättää, kenen luona lapset asuvat eron jälkeen. On tärkeää ottaa lapset mukaan tähän päätökseen. Vaikka te vanhemmat teette lopullisen päätöksen, on lapsille tärkeää tuntea, että heitä kuunnellaan. Käyttäkää siis aikaa keskustellaksenne rauhassa lasten kanssa tästä asiasta.
Kuinka kauas voit/haluat muuttaa lasten kanssa eron jälkeen?
Toinen usein esiin nouseva kysymys eron jälkeisen muuton yhteydessä on: kuinka kauas saan/voinko muuttaa lasten kanssa?
Lasten kannalta on parasta, jos heidän äiti ja isä asuvat eron jälkeen edelleen lähellä toisiaan. Näin lapset voivat tarvittaessa käydä itsenäisesti toisen vanhemman luona ilman, että sitä tarvitsee vanhempien järjestää. Joskus voi kuitenkin olla tilanteita, joissa toinen vanhemmista haluaa muuttaa toiseen kaupunkiin lasten kanssa lähemmäksi perhettä ja ystäviä, tai ehkä uuden kumppanin luo. Jos teillä on yhteishuoltajuus lapsista, toinen vanhemmista ei voi muuttaa lasten kanssa ilman toisen vanhemman suostumusta, vaikka uusi koti olisi vain muutaman kilometrin päässä. Jos siis haluat muuttaa toiseen kuntaan, tee se aina hyvässä yhteisymmärryksessä entisen kumppanisi kanssa. Jos pääsette yhteisymmärrykseen, se on kaikille osapuolille (ja erityisesti lapsille) miellyttävin ratkaisu.
Mitä jos lasten kanssa muuttamisesta syntyy konflikti?
Jos ette pääse yksimielisyyteen? Jos toisen vanhemman on pakko muuttaa ja toinen vanhempi vastustaa tätä hinnalla millä hyvänsä, yrittäkää palkata sovittelija auttamaan kompromissin löytämisessä. Jos ette vieläkään pääse sopuun, tuomari voi päättää, sallitaanko lasten muutto. Käytännössä useimmat tuomarit sallivat lasten muuton eron jälkeen vain, jos muutolle on todellinen tarve. Laajaa tietoa lasten kanssa muuttamisen oikeudellisista näkökohdista eron jälkeen löydät Suomen Asianajajaliiton verkkosivuilta.
Luonnollisesti muutto on lapsille aina merkittävä tapahtuma, ja erityisesti muutto eron jälkeen. Artikkelistamme ’Muutto lasten kanssa’ löydät 20 vinkkiä, kuinka muutto voidaan toteuttaa lapsiystävällisellä tavalla.
Yhteisten sopimusten päivittäminen
On todennäköistä, että sinulla ja (ex-)kumppanillasi on tällä hetkellä voimassa olevia yhteisiä sopimuksia: ajattele esimerkiksi internet-, energia- ja vakuutussopimuksia. On tärkeää, että sopimukset siirretään sen henkilön nimiin, joka asunnossa jää asumaan. Jos maksut suoritetaan tällä hetkellä yhteiseltä tililtä tai muuttavan henkilön tililtä, muista ilmoittaa myös oikea tilinumero.
Energiasopimuksen osalta: kun taloudessa asuu enää yksi henkilö, energian tarve vähenee. Asunnossa asuva kumppani kannattaa ottaa yhteyttä energiayhtiöön ja pyytää muuttamaan ennakkomaksun määrää. Tämä tarkoittaa, että kuukausittainen energialaskusi tulevana vuonna on huomattavasti pienempi.
Haluatko laskea uuden kotitaloutesi kuukausittaiset energiakustannukset etukäteen? Voit tehdä sen helposti energiavertailutyökalussamme. Valitse vasemmalta ”Muuta tietoja”, pop-up -ikkunassa klikkaa ”En tiedä kulutustani” ja voit valita uuden perhekoon.
Verot ja tuet
Kun sinä ja entinen kumppanisi ette enää asu samassa taloudessa, moni asia muuttuu verotukseenne ja tukiinne liittyen.
Verotusyhteistyö
Oletteko nyt verotusyhteistyökumppaneita? Verotusyhteistyönne päättyy automaattisesti, kun täytätte molemmat seuraavat ehdot:
- Asianajaja on jättänyt avioero- tai avoliiton purkuhakemuksen käräjäoikeuteen.
- Ette ole enää kirjoilla samassa osoitteessa.
Voitte päättää pysyä verotusyhteistyökumppaneina vuoden loppuun asti. Tämä yksinkertaistaa merkittävästi veroilmoituksen tekemistä.
Asumistuki
Asutteko yhdessä vuokra-asunnossa ja saatte asumistukea? Ero vaikuttaa tuen määrään, jonka saatte.
Asumistuki perustuu muun muassa talouden kokoonpanoon, vuokran suuruuteen ja yhteiseen tulonne. Nämä tekijät muuttuvat, kun alatte asua eri osoitteissa.
Selvitä ensin, kenen nimissä asumistuki on.
- Onko asumistuki sinun nimissäsi? Ilmoita uusi tilanteesi Verohallinnolle, jotta asumistuki voidaan laskea uudelleen. Tämä pätee sekä jos jatkat asumista asunnossa että jos muutat. Molemmissa tapauksissa asumistilanteesi muuttuu.
- Onko asumistuki entisen kumppanisi nimissä? Silloin voit laskea, oletko oikeutettu asumistukeen yksinäisenä. Tämä pätee sekä muutettaessa että jos sinä jäät vanhaan asuntoon asumaan.
Ilmoita tilinumero Verohallinnolle
Asumistuki saatetaan tällä hetkellä maksaa yhteiselle tilillenne. Älä unohda tässä tapauksessa ilmoittaa Verohallinnolle oikeaa tilinumeroa.
Erossa on monia muita veroteknisiä seikkoja, jotka on otettava huomioon. Lisätietoja löydät Verohallinnon erityiseltä eroa käsittelevältä sivulta.
Lopuksi…
Tässä artikkelissa olemme pyrkineet kokoamaan keskeisimmät tiedot eron jälkeisestä muutosta. Tiedämme kuitenkin, että eron yhteydessä muuttaminen vaatii paljon enemmän kuin voimme yhdellä sivulla kuvata. Verkkosivuilla on kätevä interaktiivinen muistilista, joka sisältää kaikki eron yhteydessä tarvittavat hallinnolliset toimenpiteet.
Etsitkö kätevää to-do-listaa kaikista asioista, joita sinun tulee harkita eron jälkeen muuttaessasi? Lataa sitten meidän eron jälkeisen muuton muistilistamme:
Onko sinulla kysyttävää eron jälkeen muuttamisesta? Tai oletko itse äskettäin muuttanut erosi jälkeen ja haluaisit jakaa vinkkejä tai kokemuksia? Jätä ihmeessä kommentti tämän artikkelin alle. Kuulemme mielellämme sinulta!
Jaa artikkeli / Dela artikeln