Muutto vuokra-asuntoon: mitä tulee huomioida?
Kun suunnittelet muutto vuokra-asuntoon, on tärkeää varmistaa, että kaikki tarpeellinen tulee huolellisesti hoidettua. Vuokrasopimuksen yksityiskohdat, asunnon tarkastus, vakuutusten järjestelyt ja monet muut seikat vaativat huomiotasi, jotta muutto sujuisi ongelmitta. Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki ne keskeiset toimenpiteet, jotka sinun tulee ottaa huomioon muuttaessasi vuokra-asuntoon, tarjoten samalla arvokkaita vinkkejä ja neuvoja muuttoprosessiin liittyen.
Vuokrasopimuksen tarkistaminen
Hyvä vuokrasopimus voi estää erimielisyydet. On siis tärkeää kiinnittää siihen huomiota. Tarkista, että kaikki täytetyt tiedot ovat oikein. On tärkeää tietää, mitä vuokraan kuuluu ja mitä ei. Näin et joudu kohtaamaan odottamattomia kuluja. Tee myös selkeät sopimukset vakuudesta, jonka saat takaisin vuokra-ajan päättyessä, jos kaikki on jätetty sovitulla tavalla.
Yleensä sovitaan vähimmäisvuokra-ajasta. Et voi poistua asunnosta tämän ajan kuluessa. Tämän jälkeen voit irtisanoa asunnon noudattaen irtisanomisaikaa, joka vastaa maksukautta. Sopimus enimmäisvuokra-ajasta voidaan tehdä vain tietyissä tilanteissa, esimerkiksi jos vuokranantaja asuu ulkomailla tai asunto vuokrataan tyhjillään olevan asunnon lain (Tyhjänä olevan asunnon laki) kautta. Huomioi, että vuokranantaja voi korottaa vuokraa vähintään 12 kuukauden jälkeen.
Vuokra-asunnon tarkastus
Kun otat asunnon käyttöön, on suositeltavaa käydä asunto yhdessä vuokranantajan kanssa läpi ja kirjata ylös kaikki puutteet. Ota tarvittaessa valokuvia, jotta ei synny erimielisyyksiä vikojen tarkasta laadusta. Näin varmistat, ettei sinun tarvitse vastata jo asunnossa olevista vioista.
Jos ikkuna kuitenkin rikkoutuu, pesuallas täyttyy naarmuista tai keittiössä ilmenee puutteita, on tärkeää, että sinulla ja vuokranantajalla on vuokrasopimuksessa kirjattuna, kuka on näistä vastuussa. Lisätietoja vuokra-asunnon luovutuksesta löydät yhteyteen liittyvästä muuttovinkistämme.
Muutto vuokra-asuntoon: Asioiden järjestely
Kaasu, vesi ja sähkö
Joissakin vuokra-asunnoissa kaasu, vesi ja sähkö sisältyvät vuokran hintaan, mutta yleensä nämä joudut järjestämään itse. Varmista, että kaasu, vesi ja sähkö ovat käytössäsi avaimia vastaanotettaessa.
Energiasopimuksen tekeminen on siksi viimeisteltävä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Haluatko tietää, paljonko kaasu, vesi ja sähkö tulevat maksamaan uudessa vuokra-asunnossasi? Käytä työkaluamme eri tarjoajien vertailuun.
Veden osalta sinun tarvitsee vain rekisteröityä alueesi vesilaitokselle. Lisätietoja tästä löydät artikkelistamme kaasu, vesi ja sähkö muutossa.
Ilmoittautuminen kunnalle
On tärkeää ilmoittaa uusi osoitetietosi kunnalle, vaikka muuttaisitkin saman kunnan sisällä. Tämä tulee tehdä 5 päivän kuluessa muuttopäivästä. Usein tämän voi tehdä kunnan verkkosivujen kautta sähköisesti. Muutaman päivän kuluttua saat kirjeen uuteen osoitteeseesi, jossa vahvistetaan uusi rekisteröity osoitteesi. Lisää tietoa muuttoilmoituksesta kunnalle löydät liittyvästä muuttovinkistämme.
Tarkista asumistukesi
Jos asut vuokralla, saattaa olla, että olet oikeutettu asumistukeen. Asumistuen saaminen riippuu useista tekijöistä, kuten kuukausittaisesta vuokrasta, tuloistasi ja asumistilanteestasi. Voit helposti laskea verkossa, onko sinulla oikeus asumistukeen ja kuinka paljon saat sitä.
Jos sait asumistukea edellisessä vuokra-asunnossasi, sinun tulee ilmoittaa uusi tilanteesi verottajalle. Saatat saada uudessa vuokra-asunnossasi enemmän tai vähemmän asumistukea. Voit ilmoittaa uuden tilanteesi verkossa ”OmaVero”-palvelussa. Tee tämä 2-3 päivää sen jälkeen, kun olet ilmoittanut muutosta kunnalle. Näin uusi osoitteesi on jo verottajan tiedossa.
Vakuutukset
Voit harkita kotivakuutuksen ottamista. Se ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Voit vakuuttaa tavarasi muun muassa murto-, palo-, vesivahinko- ja vandaalivahinkojen varalta. Vertailutyökalumme avulla voit vertailla kotivakuutusten hintoja Suomessa.
Muista myös sairausvakuutuksesi. Suomessa alle 18-vuotiaat kuuluvat yleensä vanhempien vakuutuksen piiriin eivätkä maksa itse vakuutusmaksuja.
Osoitteenmuutoksen ilmoittaminen
Älä unohda ilmoittaa uuden vuokra-asuntosi osoitetta tärkeille tahoille. Voit ilmoittaa muutoksen itse helposti esimerkiksi käyttämällä osoitteenmuutos-checklistiamme tai voit valita muuttajan palvelun, joka siirtää postisi automaattisesti uuteen osoitteeseesi. Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös ystäville ja sukulaisille sekä jäsenyyksillesi, kuten lempilehtesi tilaus.
Televisio, internet ja puhelin
Hoida tilauksesi hyvissä ajoin, jos haluat katsoa televisiota heti uudessa vuokra-asunnossasi. Mieti jo etukäteen, missä katsot televisiota ja minne tietokone tulee. Tyhjässä asunnossa on helpompi vetää kaapelit, jos se on tarpeen. Jos sinulla on jo sopimus näistä palveluista, voit yleensä siirtää ne uuteen osoitteeseesi. Jos sinulla ei vielä ole sopimusta TV:stä, internetistä ja puhelimesta, voit valita sopivan vaihtoehdon helposti vertailutyökalustamme:
Oletko muuttamassa vuokra-asuntoon ja sinulla on kysymyksiä? Tai oletko kokenut asiantuntija ja sinulla on vinkkejä, joita ei ole vielä tässä artikkelissa? Jätä kommentti tämän postauksen alle. Kuulemme mielellämme sinulta!
Jaa artikkeli / Dela artikeln