Muuttostressi: 5 syytä (ratkaisuineen!)

Me kaikki tiedämme, että muutto on yksi elämän stressaavimmista tapahtumista. On niin paljon järjesteltävää, siirrettävää ja pakattavaa. Ja sitten tavalliset arkipäivän huolenaiheet kuten koulu, työ ja perhe jatkuvat myös samanaikaisesti. Tämä aiheuttaa usein muuttostressiä…

Meillä Morevia on päivittäin yhteyksiä ihmisiin, jotka ovat keskellä muuttoprosessiaan. Saamme säännöllisesti kysymyksiä tiettyihin muuton osa-alueisiin liittyen. Tarpeeksi syytä selvittää, missä suurimmat ongelmat piilevät. Kysyimme kävijöiltämme: ”Mikä muuton osa-alue aiheutti sinulle eniten päänvaivaa?”. Tuloksena on top 5 lista asioista, jotka aiheuttavat eniten muuttostressiä. Ja emmehän me olisi oikeita muuttoasiantuntijoita, jos emme tarjoaisi myös ratkaisuja, eikö niin?

Tässä siis: 5 suurinta muuttostressi aiheuttajaa ja niiden ratkaisut!

A humorous image of a person buried under an avalanche of cardboard moving boxes, with only their lower half and bare feet sticking out, suggesting a comical mishap during packing or unpacking in a home setting
Kuva: Bigstock.com

Muuttostressin aiheuttaja numero 1: Sopimusten ja tilausten siirto

Energiat, internet- ja puhelinsopimukset kaikki on siirrettävä uuteen kotiin. Entä mitä tehdä vesilaitoksen kanssa? Lähes neljännes vastaajista ilmoitti, että sopimusten ja tilausten siirto aiheutti heille eniten päänvaivaa.

Ratkaisu:

Aloita sopimusten, kuten energian ja teleoperaattoreiden vertailu hyvissä ajoin. Parasta on aloittaa tämä prosessi noin kolme kuukautta ennen muuttoa. Sen jälkeen päätä, haluatko vaihtaa toiseen sopimukseen vai viedä nykyisen sopimuksesi mukanasi. Lisätietoja muuton yhteydessä tarvittavien sopimusten järjestämisestä löydät artikkelistamme: ”Sähkö, vesi ja lämpö kuntoon muuton yhteydessä”. Tai siirry suoraan vertailutyökaluihimme:

Muuttostressin syy numero kaksi: Pakkaaminen

Pakkaaminen on aikaa vievin muuttotehtävä. Kaikki tavarasi on laitettava laatikoihin, ja on todennäköistä, että löydät esineitä, joista et edes muistanut omistavasi niitä. 18 % vastaajista ilmoitti, että pakkaaminen muuttoa varten oli heidän ykkösstressitekijänsä.

Ratkaisu:

Tässäkin ratkaisu liittyy ennen kaikkea aikataulutukseen. Paras tapa on aloittaa tavaroidesi lajittelu jo muutama kuukausi ennen muuttoa. Uskokaa meitä: et tarvitse kaikkea mitä omistat uudessa kodissasi. Artikkelissamme ”Tavaroiden karsiminen ja hävittäminen” kerromme lisää siitä, miten voit karsia ja vähentää tavaroitasi ennen muuttoa.

Muutama viikko ennen muuttoa voit aloittaa tavaroiden pakkaamisen laatikoihin. Artikkelissamme ”Fiksu pakkaaminen muuttoa varten” annamme 12 vinkkiä ja niksiä, joiden avulla voit tehdä pakkaamisesta älykkäämpää.

Stressitekijä numero 3: Yleiskuvan säilyttäminen muuttopäivänä

15 % vastaajista piti itse muuttopäivää stressaavimpana: varmistaminen, että kaikki on ajoissa valmista, että kaikki avustajat tietävät mitä tehdä ja että kaikki tavarat saapuvat ehjinä uuteen kotiin. On ymmärrettävää, että muuttopäivä koettelee hermojasi!

Ratkaisu:

Varmista, että olet hyvin valmistautunut ennen muuttopäivää. Kaikki tavarat tulee olla pakattuina ja sinun on suunniteltava, miten koordinoit työtä niin, että jokainen avustaja tietää tehtävänsä. Voit käyttää apunasi ”Muuttotarkistuslistaamme”. Varmista myös, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet, kuten muuttolaatikot, teippi, tarvittaessa nokkakärry ja tietenkin kahvia! ”Muuttopäivän ostoslistamme” antaa sinulle yleiskuvan kaikesta tarvitsemastasi.

Stressin aiheuttaja numero 4: Vanhan kodin tyhjentäminen

Vaikka uuden kodin sisustussuunnitelmien tekeminen onkin äärettömän hauskaa, on olemassa toinenkin asia, joka täytyy hoitaa: vanha koti on jätettävä tyhjäksi… ja puhtaaksi… Se ei ole yhtä hauskaa. 15 prosenttia vastaajistamme nimesi tämän suurimmaksi päänsärkyä aiheuttavaksi tekijäksi muutossaan.

Ratkaisu:

Huolehdi hyvissä ajoin ennen muuttoa, että kaikki tavarat, jotka eivät seuraa mukana uuteen kotiin, on myyty, heitetty pois tai lahjoitettu. Näin et jää vanhan kotisi kanssa rojun keskelle. Varaa riittävästi aikaa (mieluiten muuttopäivän jälkeen) vanhan kotisi tyhjentämiseen ja siivoamiseen. Lisää vinkkejä tähän löydät artikkelistamme: ”Huoneiston tyhjentäminen ja siivoaminen muuton jälkeen” ja tarkistuslistastamme ”Vanhan kodin siivous”.

Muuttostressin aiheuttaja 5: Ystävien ja perheen pyytäminen apuun

Yksin muuttaminen voi olla melko haastavaa. Siksi onkin tarpeellista pyytää apujoukkoja paikalle. Noin 50 % suomalaisista muuttaa käyttäen muuttofirmaa, kun taas toinen puoli mieluummin pyytää perheeltään ja ystäviltään apua. Mutta heiltä avun pyytäminen ei aina ole helppoa. Erityisesti, jos olet hieman ujompi luonteeltasi, et ehkä halua ”vaivata” perhettäsi ja ystäviäsi muuttosi kanssa.

Ratkaisu:

Tämä alkaa kuulostaa tutulta, mutta jälleen kerran: ole ajoissa! Varmista, että ystäväsi ja perheesi tietävät muuttopäiväsi muutama viikko etukäteen, jotta he voivat varata päivän vapaaksi. Tee muuttopäivästä miellyttävä heille: varaa maukkaita välipaloja ja juomia avustamisen ajaksi ja tarjoa heille herkullinen ateria urakan päätteeksi. Lisää vinkkejä löydät artikkelistamme: ”Stressitön muuttopäivä ystävien kanssa”. Ja jos haluat välttää tämän stressitekijän kokonaan, voit aina palkata muuttofirman. Haluatko tietää, paljonko muuttofirma maksaa? Voit pyytää meiltä useita tarjouksia. Sen jälkeen voit vielä miettiä, onko se vaivan arvoista.

Mikä aiheuttaa (tai aiheutti) sinulle eniten stressiä muutossa? Kuulisimme mielellämme sinusta! Jätä rohkeasti kommentti tähän postaukseen!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 21-02-2024 |
Kommentit (0)