Tarkistuslista

Saat kaikki muuttoosi liittyvät tarkistuslistat sähköpostiisi ilmaiseksi

Selvitä, kuinka paljon muutto maksaa
27-02-2024 - Kirjoittanut Andriy

Tarkistuslista: Vanhan kodin siivous

On tärkeää jättää vanha kotisi tyhjäksi ja puhtaaksi. Tämän vuoksi suuri loppusiivous on viimeinen asia, jonka teet ennen muuttoa. Jotta siivouksesi olisi mahdollisimman suunnitelmallista ja tehokasta, on tärkeää suunnitella siivouspäiväsi huolellisesti.

Tässä tarkistuslistassa on kaikki siivoukseen kuuluvat toimenpiteet kätevästi yhdellä listalla. Jokaiselle kodin tilalle on eritelty tarkasti, mitkä siivoustehtävät tulee suorittaa. Näin siivouksesta tulee helppoa! Tämän ja muita muuttotarkistuslistoja voit vastaanottaa sähköpostitse. Klikkaa linkkiä ja lataa kaikki tarkistuslistat PDF-muodossa.

Mistä löydän tarkistuslistan: ’Vanhan kodin siivous’?

Voit tarkastella tarkistuslistaa suoraan selaimessasi tästä alapuolelta. Suosittelemme kuitenkin tarkistuslistan tulostamista, jotta voit ripustaa sen seinälle ja merkitä tehdyt tehtävät yksi kerrallaan. Voit saada ilmaisen PDF-tiedoston muuttotarkistuslistasta sähköpostiisi, klikkaamalla tämän sivun alalaidassa olevaa sinistä ”lataa” -painiketta.

Tehokkaaseen siivoukseen valmis – kuvassa näkyvät siivoustarvikkeet odottavat käyttöä vanhan kodin loppusiivousta varten, taustalla tarkistuslista auttamassa muistamaan kaikki siivottavat kohdat.
Kuva: Pixabay

Tarkistuslista: Vanhan kodin siivous

Valmistautuminen

Tyhjennä koko koti: kaikki huonekalut, muuttolaatikot ja mahdollisten kiinteiden kaappien sisältö on poistettava. Myös mahdollinen autotalli, puutarha ja parveke on siivottava, joten nekin on tyhjennettävä. On tärkeää, että sinulla on siivouksen aikana pääsy (lämpimään) veteen ja sähköön.

Siivousvälineet

Tässä on lista siivousvälineistä ja muista tarvikkeista, jotka ovat hyödyllisiä tyhjän kodin siivouksessa.

  • Puhdistusliinat ja sienet
  • Moppi ja ämpäri
  • Pölynimuri
  • WC-harja
  • Lasta
  • Puhdistusaineet eri pinnoille
  • Hankauslevy tai teräsvilla pinttyneiden tahrojen puhdistamiseen kovilta pinnoilta
  • Kloori ja/tai viemärinavaaja keittiöön ja kylpyhuoneeseen

Suunnittelu

Suunnittele siivouspäiväsi huolellisesti, jotta voit työskennellä mahdollisimman määrätietoisesti. Siivoa ensin tilat kuten keittiö ja kylpyhuone ja vältä sen jälkeen niissä liikkumista. Älä aloita tiloista ja pinnoista, joita tarvitset myöhemmin, koska ne toimivat kulkureitteinä muihin tiloihin (eteinen, olohuone jne.). Suursiivousta aloittaessasi kannattaa ensin puhdistaa ikkunat ja mahdolliset kiinteät kaapit. Tämän jälkeen voit pyyhkiä puupinnat. Aloita aina ylhäältä. Altaan puhdistaminen ei ole järkevää, jos et ole vielä puhdistanut peiliä ja kylpyhuoneen kaappia sen yläpuolella. Altaaseen ei päädy pölyä ja muita aineita yläpuolelta putoamalla. Sen jälkeen puhdistat katot ja seinät. Lopuksi puhdistat lattian ja suljet tilan, jotta uutta likaa ei pääse sisään.

Tehtävä huoneittain

Kaikki huoneet

Maalatut pinnat

Jokaisessa huoneessa on maalattuja tai muulla tavalla käsiteltyjä pintoja: kynnykset, listat, ikkunalaudat jne. Pyyhi nämä pinnat pölystä ja poista mahdolliset tahrat. Tämä koskee myös lattiassa tai seinässä olevia maalattuja pintoja, esimerkiksi lämpöpatterien takana olevia tiloja.

Ikkunat

Avaa kaikki ikkunat. Ikkunoiden lasit tulee puhdistaa molemmin puolin. Ikkunanpuitteet tulee pyyhkiä. Kaihtimet ja sälekaihtimet on myös pölytettävä ja puhdistettava.

Ovet

Ovet on puhdistettava molemmilta puolilta. Tahrat on poistettava. Älä unohda ovenkahvoja ja ovien yläreunoja. Siellä voi olla erittäin pölyistä.

Kiinteät kaapistot ja muut säilytystilat

Kiinteät kaapistot ja muut kodin kiinteät säilytystilat on puhdistettava sisä- ja ulkopuolelta. Käytä puhdistukseen yleispuhdistusainetta ja kosteaa liinaa. Myös mahdolliset hyllyt ja tangot, jotka jäävät taloon, on puhdistettava huolellisesti. Kaapistot, jotka eivät ylety kattoon asti, on myös pyyhittävä huolellisesti yläpuolelta. Pyyhi myös kaappien ovet.

Pistorasiat ja ilmanvaihtoventtiilit

Kaikki, mikä kuuluu taloon: pistorasiat, puhelinliittymät, valokatkaisijat, ilmanvaihtoventtiilit, kytkimet jne., on puhdistettava pölystä ja tahroista. Katkaise virta pistorasioihin ennen niiden puhdistusta. Jos se ei ole mahdollista, älä käytä kosteaa liinaa, vaan puhdista pistorasia kuivalla liinalla. Ilmanvaihtoventtiilit ja muut ilmankierron kohteet on puhdistettava sisä- ja ulkopuolelta. Nämä ovat paikkoja, joissa pöly ja lika kertyvät usein.

Katto, seinät ja lattiat

Katto ja seinät on tehtävä mahdollisimman puhtaiksi. Tässäkin pätee: poista pöly ja tahrat. Lattia on imuroitava, luututtava ja tahroista on päästävä eroon.

Muut

Poista kaikki tarrat ja muut esineet, jotka on kiinnitetty talon seiniin. Poista myös kaikki liimanjäämät ja tahrat, jotka ovat syntyneet tarrojen vuoksi. Jos seinissä on vielä nauloja tai koukkuja, ne on myös poistettava. Joskus seuraava vuokralainen tai ostaja saattaa ottaa esineitä, kuten verhokiskoja, omakseen. Tämä tapahtuu vain, jos siitä on sovittu ostajan ja myyjän tai vanhan ja uuden vuokralaisen välillä.

Keittiö

Rasvanpoisto

Keittiössä lika kertyy nopeasti. Siksi keittiö on puhdistettava erittäin perusteellisesti. Jos keittiön katto on maalattu, tulee kattoa rasvanpoistaa. Kaikki irrotettavat seinät keittiössä on puhdistettava kostealla. Huomioi puhdistusjärjestys, jotta puhdistamasi pinnan lika ei leviä jo puhdistetuille pinnoille. On kätevintä aloittaa katosta.

Jääkaappi ja pakastin

Jääkaapit ja pakastimet on tyhjennettävä kokonaan. Pakastin on sulatettava ja kaappien on annettava tuulettua. Sisäpuoli, eli hyllyt ja lokerot, on otettava jääkaapista ulos ja puhdistettava. Jos hyllyjä ei voi irrottaa, ne on pyyhittävä yleispuhdistusaineella. Myös jääkaapin ja pakastimen sisäseinät puhdistat tällä tavoin. Puhdista myös ulkopuoli, mukaan lukien yläpinta. Tämän jälkeen siirrä jääkaappi tai pakastin eteenpäin, jotta voit puhdistaa myös niiden takaa ja alta. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki, kun lähdet talosta. Näin ne pysyvät sisältä raikkaina, myös kun ne ovat pois päältä. Muuttoprosessin puhdistus– ja siirtovinkkejä löydät muuttovinkeistämme.

Liesi

Jos sinulla on irti seisova liesi, siirrä se eteenpäin, jotta pääset käsiksi kaikkiin sen sivuihin. Puhdista kaikki sivut ja takapuoli. Tietysti puhdistat myös tilan lieden alta ja takaa. Lieden päällisen ja erityisesti polttimien reunojen puhdistaminen voi olla hankalaa. Puhdista myös uunin sisäpuoli ja pese kaikki tarvikkeet, kuten uunipellit, ritilät jne. Jos uunin luukussa on kaksoislasit, sinun on erotettava lasilevyt toisistaan, jotta voit puhdistaa niiden välissä. Lopuksi puhdista kaikki mahdolliset lokeroita ja laatikoita, jotka ovat lieden alla.

Liesituuletin

Liesituulettimen kaikki sivut on puhdistettava. Suodattimet on rasvanpoistettava ja huuhdeltava. Jos liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin, tulee suodatin vaihtaa. Jos liesituuletinta ei ole, kaikki ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettava huolellisesti sisältä ja ulkoa.

Kaapit

Keittiön kaapit, maustehyllyt jne. on puhdistettava sisältä ja ulkoa. Mahdolliset tahrat on poistettava. Jos keittiön kaapit eivät yllä kattoon asti, on ne myös puhdistettava yläpuolelta. Myös kaappien ovet, kahvat ja saranat on puhdistettava.

Tiskiallas

Tiskialtaan ja hanat on puhdistettava huolellisesti. Poista kaikki rasva, ruoantähteet ja lika. Tarvittaessa kalkinpoisto. Astianpesukone (jos se jää seuraavalle asukkaalle) on puhdistettava ulkoa ja sisältä. Älä unohda puhdistaa luukun reunoja, jotka usein unohdetaan. Tarvittaessa astianpesukone on myös kalkinpoistettava.

Kylpyhuone ja WC

Suihku ja kylpyamme

Suihkun ja kylpyammeen tulee olla puhtaita joka puolelta. Myös niiden takana ja alla olevat tilat on puhdistettava. Puhdista hanat, suihkupää ja letku, ja poista kalkkia tarvittaessa. Puhdista myös viemärin ritilät.

Peilit ja muut kiinteät esineet

Talon mukana tulevat peilit on puhdistettava. Kylpyhuoneeseen jäävät esineet, kuten koukut, pyyhepidikkeet ja kaapit on puhdistettava sekä sisältä että ulkoa. Älä unohda pyyhkiä kaappien päälliosia ja ovia.

Lavuaari

Lavuaari on puhdistettava kaikilta puolilta. Hana on pyyhittävä ja tarvittaessa poistettava kalkki. Lavuaarin alapuoli ja viemäriputki voivat olla erityisen likaisia ja vaikeita puhdistaa.

WC

WC-istuin on hankattava sisäpuolelta ja puhdistettava ulkoa. WC-istuimessa on monia vaikeasti saavutettavia paikkoja. Lähes jokaisen WC-istuimen voi irrottaa, jotta puhdistaminen olisi helpompaa. WC:n puhdistuksessa on tärkeää toimia huolellisesti ja puhdistaa myös WC-istuimen ala- ja takapuoli, joihin usein kertyy likaa. Jos asunnossa on myös bidee, se puhdistetaan samaan tapaan kuin lavuaari ja WC.

Viemäriputket ja putket

Kaikki näkyvät putket ja vesijohdot on puhdistettava. Yleensä nämä jäävät helposti huomioimatta. Viemäriputkissa on usein paljon pieniä osia ja reunoja, joihin voi kertyä paljon pölyä. Siksi vesijohtojen puhdistaminen voi viedä paljon aikaa.

Kodinhoitohuone ja pesutila

Varastointitilat

Seuraaville asukkaille jäävät säilytysartikkelit, kuten seinähyllyt ja muut, on puhdistettava kaikilta puolilta.

Viemärit ja putket

Viemärin ritilät ja vesiputket on puhdistettava samalla tavalla kuin ’kylpyhuoneessa’ ja ’WC:ssä’ on kuvattu.

Muut tilat

Piha

Jos taloon kuuluu piha, se on jätettävä hyvässä kunnossa. Pihalla saa olla vain esineitä, jotka yleensä kuuluvat puutarhaan. Tämä tarkoittaa, että rakennusmateriaalit ja roskat on poistettava.

Parveke ja terassi

Parvekkeet ja terassit on jätettävä siistiin kuntoon aivan kuten piha. Roskat ja muut tavarat on poistettava. Lattia on puhdistettava. Seinillä olevat tahrat on poistettava ja ikkunalauta pyyhittävä. Jos parveke tai terassi on suojattu lasilla, myös lasit on puhdistettava. Parveketta tai terassia ei saa yhtä puhtaaksi kuin sisätiloja, mutta pyri saamaan ulkotilat niin siisteiksi ja järjestyksessä kuin mahdollista.

Kellari, varasto ja autotalli

Kellari, vintti, autotalli ja muut varastotilat on tyhjennettävä kokonaan. Sen jälkeen lattiat lakaistaan ja mahdolliset kaapit puhdistetaan.

Tutustu myös muihin tarkistuslistoihimme

Vanhan kodin siivoustarkistuslistan lisäksi meillä on useita ilmaisia tarkistuslistoja tarjolla. Voit vastaanottaa ne kaikki kerralla sähköpostiisi napsauttamalla sivun yläosassa olevaa sinistä ’Lataa’-painiketta. Saat silloin kaikki tarkistuslistamme kerralla.

Haluatko vastaanottaa vain tämän tarkistuslistan? Napsauta silloin alla olevaa ”Lataa”-painiketta, ja saat sen muutamassa minuutissa sähköpostiisi.