Muuttaminen raskauden aikana: Tehdä ja olla tekemättä

Raskaana ja muutto edessä: onko se järkevä yhdistelmä? Ei välttämättä, mutta joskus se on väistämätöntä. Muuttaminen raskauden aikana on mahdollista, mutta se vaatii erilaista suunnittelua kuin ’tavallinen’ muutto. Kollegamme Irina Moveria Saksasta on kokenut tämän itse. Muutama kuukausi sitten hän muutti raskautensa viimeisellä kolmanneksella. Irinan kokemuksia muutosta ja vinkkejä sinulle on kerrottu alla.

Raskaus ja uuden kodin avaimet – Aloita uusi elämänvaihe Suomessa rauhallisin mielin. Vinkkejä onnistuneeseen muuttoon odotusaikana, jotta voit keskittyä tulevaan vanhemmuuteen.
Kuva: Canstock.com

”Juuri raskauteni viimeisellä kolmanneksella löysimme mieheni kanssa unelmiemme kodin, tilaisuuden, jota emme halunneet ohittaa. Olin ajatellut välttää muuttoa raskauden aikana, varsinkin niin myöhäisessä vaiheessa.

Jos muutto raskauden aikana on välttämätöntä, toinen kolmannes on yleensä sopivin aika. Raskauden ensimmäisen jakson oireet, kuten pahoinvointi ja väsymys, ovat yleensä jo helpottaneet. Lisäksi toisella kolmanneksella vatsa ei vielä ole niin suuri, että se haittaisi tavaroiden kantamista. Valitettavasti meidän tapauksessamme aikaisempi muutto ei ollut mahdollista.

Näin ollen 34. raskausviikolla olin kasaamassa valtavaa määrää muuttolaatikoita, jotka kaikki piti pakata… Haluan jakaa muuttokokemukseni tässä tarinassa ja antaa sinulle muutamia käytännöllisiä vinkkejä omaksi muutoksesi.

Raskaana ja muutto edessä? Jätä muuttolaatikot rauhaan!

Missä raskauden vaiheessa tahansa oletkin, raskaiden esineiden nostaminen ei ole suositeltavaa. Noin 15 kilon muuttolaatikko on joka tapauksessa liian painava. Vaikka haluaisit auttaa kantamisessa ja tunnet olosi ketteräksi, ajattele vauvaasi ja anna laatikoiden olla. Pyysimme apua kumppanilta, ystäviltä tai muuttomiehiltä!

Muuttaminen on helpompaa ammattilaisten kanssa. Vertaa muuttofirmojen hintoja Suomessa ja löydä parhaat tarjoukset alueellasi. Aloita muuttosi vaivattomasti – vertaa nyt!

Voit toki pakata muuttolaatikoita itsekin. Varmista kuitenkin, että asetat tyhjät laatikot siten, etteivät ne ole tiellä kun ne ovat täynnä (ja sinun täytyisi siirtää niitä). Pakkaa laatikko, sulje se, ja aseta seuraava tyhjä laatikko valmiiksi täytetyn päälle. Näin sinun ei tarvitse siirtää täysiä laatikoita.

Muista pitää riittävästi taukoja. Olin yllättynyt siitä, kuinka nopeasti väsyin hieman kumartelemisesta ja tavaroiden siirtämisestä.

Vielä yksi vinkki: kirjoita tarkasti laatikon päälle, mitä siinä on, kaikille sivuille ja päälle. Olet ehkä jo huomannut, että raskauden aikana unohtelu voi yleistyä? Juuri niin…ota tämä huomioon ja kirjoita kaikki heti ylös.

Muuttaminen raskauden aikana: askareet ja siivous?

Onko pesänrakennusvietti iskenyt? Erityisesti raskauden loppuvaiheessa tämä on hyvin todennäköistä. Silloin sinulla on luontainen tarve luoda puhdas ja järjestäytynyt ympäristö vauvallesi. Kaiken on oltava täydellistä, jotta tuleva lapsesi ei jäisi mistään paitsi.

Jos juuri tässä vaiheessa on muutto edessä, se voi tuntua vastoin luontaista pesänrakennusviettiäsi. Loppujen lopuksi olet hetken aikaa laatikoiden ja keskeneräisten projektien keskellä. Todennäköisesti haluaisit mieluiten itse maalata seinät mahdollisimman pian, asentaa lattiat, pestä ikkunat ja saada kaiken loistavan puhtaaksi. Mutta valitettavasti se ei ole mahdollista… sinun on hillittävä itseäsi.

Kuten aiemmin mainitsin, raskaiden esineiden nostaminen ei ole suositeltavaa raskauden aikana. Myös kemiallisten aineiden, kuten maalien ja puhdistusaineiden kanssa työskentely on nyt huono idea. Kemialliset höyryt voivat nimittäin olla haitallisia vauvalle. Jätä askareet ja siivous mieluummin kumppanillesi, tai palkkaa remonttimies tai siivouspalvelu.

Prioriteettien asettaminen

Onneksi tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi täysin tukahduttaa pesänrakennusviettiäsi. Sinun täytyy vain käyttäytyä siinä viisaasti. Itse jouduin todella ponnistelemaan, etten yrittänyt ottaa kaikkia projekteja samanaikaisesti työn alle. Raskauden loppuvaiheessa aloin paniikkia, kun ajattelin, että kotimme ei valmistu ennen vauvan syntymää.

Prioriteettien asettaminen auttoi paljon. Kun vanha kotimme oli harjattu puhtaaksi ja uusi kotimme suurin piirtein siivottu, aloitin välittömästi vauvanhuoneen järjestämisen. Pesin, taittelin ja laitoin kaikki vauvanvaatteet kolmanteen elinkuukauteen asti kaappiin, pakkasin sairaalakassin ja asetin kehdon ja hoitopöydän paikoilleen. Sen jälkeen oli aika tehdä vauvanhuone viihtyisäksi. Maalaamisen sijaan käytin seinätarroja koristellakseni seinää hoitopöydän takana.

Suunnittele ihanteellinen ja turvallinen vauvan huone Suomessa. Söpöt kirahvi-seinätarrat ja mukava kehto tekevät vauvanhuoneesta rauhoittavan pesän uudelle tulokkaalle.
Kuva: Irina

Kun vauvanhuone oli sisustettu, pesänrakennusviettini oli jossain määrin tyydytetty. Nyt saatoin hyvällä omallatunnolla aloittaa muita projekteja, kuten uuden kotimme perusteellisen siivouksen. (Luonnollisesti käyttäen myrkyttömiä puhdistusaineita)

Lopulta koko operaatio kesti paljon kauemmin kuin olin odottanut, mutta se ei haitannut. Jos sinun on muutettava raskauden aikana, on tärkeää kuunnella kehoasi. Jos tarvitset tauon, sinun on otettava se. Ja tämä on tärkein vinkkini sinulle: Älä odota itseltäsi liikaa. Varaa riittävästi aikaa jokaiseen muuton vaiheeseen. Ihanteellista olisi, jos voisit päästä uuteen kotiisi jo kuukausi ennen muuttopäivää, jotta sinulla olisi runsaasti aikaa hoitaa askareita. Ajattele jokaista askaretta tehdessäsi ensin itseäsi ja vauvaasi. Teidän hyvinvointinne on kaikkein tärkeintä!

Raskauden aikana ja muutossa itsensä hyödylliseksi tekeminen

Vatsasi on tiellä, et saa nostaa painavia esineitä ja pieninkin ponnistus väsyttää. Se on ärsyttävää, mutta se ei tarkoita, etteikö voisit olla avuksi muuton aikana. Tärkeä osa muuttoa on nimittäin suunnittelu! Hallinnollista työtä on paljon: osoitteenmuutoksista ilmoittaminen, uuden sähkösopimuksen tekeminen, ilmoittautuminen kunnalle, ja niin edelleen. Tämä tehtävä on nyt kuin sinulle tehty!

Itse muuttopäivänä voit pitää huolen kokonaiskuvasta ja siitä, että jokainen tietää mitä tekee. Delegoi tehtäviä! Voit myös huolehtia kahvin ja ruoan tarjoilusta muuttajille ja/tai ystäville, jotka tulevat auttamaan. Huomaat, että järjestely ja delegointi muuttopäivän aikana on korvaamaton tehtävä. Sinun ei siis tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että et pysty tekemään yhtä paljon fyysistä työtä kuin muut. Kumppanisi ja muuttajat ovat todennäköisesti kiitollisia henkilölle, joka pitää yleiskatsauksen ja huolehtii hyvästä kahvista.

Muutto ja neuvola

Viela yksi käytännön lisäys: mitä teet neuvolan kanssa, jos muutat raskauden aikana?

Erilaiset naiset ovat löytäneet tähän erilaisia ratkaisuja. Tärkeintä kuitenkin on, että asut viimeisellä kolmanneksellasi samalla alueella kuin neuvolasi. Varmista siis, että olet yhteydessä uuden asuinpaikkakuntasi neuvolaan hyvissä ajoin.

Voit harkita, haluatko käydä tarkastuksessa uuden asuinpaikkakuntasi neuvolassa ennen muuttoa, tai etsiä neuvolan vanhalla asuinpaikkakunnallasi ja vaihtaa sen jälkeen.

Epäröitkö? Voit keskustella tästä myös uuden asuinpaikkakuntasi neuvolan kanssa. Neuvomme on: ota yhteyttä ja kerro tilanteestasi.

Oletko sinä muuttanut raskauden aikana? Miten se meni ja onko sinulla vinkkejä, joita ei ole mainittu tässä artikkelissa? Kuulisimme mielellämme! Jätä kommenttisi alle.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)