Tilapäinen asuminen vanhempiesi luona: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kasvavan asuntopulan vuoksi voi olla, että joudut olemaan jonkin aikaa ilman omaa asuntoa. Tilapäinen asuminen vanhempiesi luona voi silloin olla ratkaisu. Oletko utelias tietämään, mitä sinun tulee järjestää, kun muutat takaisin vanhempiesi luo, ja mitkä ovat taloudelliset ja oikeudelliset seuraukset sinulle ja heille? Tai oletko itse vanhempi ja lapsesi on palaamassa kotiin asumaan? Lue eteenpäin saadaksesi lisätietoja.

Kirjautuminen vanhempiesi osoitteeseen

Jos aiot muuttaa tilapäisesti vanhempiesi luo, sinun on lain mukaan ilmoittauduttava myös kuntaan heidän osoitteeseensa. Lisätietoja kuntaan ilmoittautumisesta löydät erikoisartikkelistamme muuttoon liittyen.

Vanhempien luona asuminen Suomessa: Nuori nainen ja hänen äitinsä nauttivat yhteisestä ateriasta ja selaavat läppäriä keittiössä, mikä heijastaa väliaikaista yhteiselämää ja kodinomaisuutta.
Kuva Polina Tankilevitchin toimesta Pexels.com

Tilapäinen asuminen vanhempien luona: Seuraukset tukien, etuuksien ja verojen osalta

Kun kirjaudut vanhempiesi osoitteeseen, voi sillä olla seurauksia sekä sinun että vanhempiesi tukien, etuuksien ja verojen osalta. Mitkä nämä seuraukset ovat, selvitämme alla:

Seuraukset paikallisille veroille

Jokainen kotitalous Suomessa maksaa vuosittain paikallisia veroja. Tällöin on kyse esimerkiksi jäteverosta, viemäröintimaksusta ja vesimaksusta. Näiden verojen määrä lasketaan kotitalouden henkilömäärän perusteella. Kun muutat vanhempiesi luo asumaan, voi siis olla, että paikallisten verojen määrä muuttuu. Voit laskea oman kuntasi paikalliset maksut heidän verkkosivuillaan.

Seuraukset kansaneläkkeelle

Jos vanhempasi saavat kansaneläkettä, ei sinun lapsena heidän luonaan asuminen vaikuta heidän kansaneläkkeeseensä. Kotona asuvat lapset eivät nimittäin vaikuta kansaneläkkeen määrään.

Jos kuitenkin muutat puolisosi ja/tai aikuisten lastesi kanssa vanhempiesi luo ja osallistutte (taloudellisesti) vanhempiesi kotitalouden menoihin, voi se vaikuttaa vanhempiesi kansaneläkkeen määrään. Voit tarkistaa tämän teidän erityistilanteenne mukaisesti Kelan verkkosivuilla olevan työkalun avulla.

Seuraukset tukien osalta

Sairausvakuutusmaksu ei ole riippuvainen muista asukkaista. Kun muutat vanhempiesi luo, sillä ei siis ole vaikutusta sinun tai vanhempiesi sairausvakuutusmaksuun.

Jos vanhempasi saavat asumistukea, on mahdollista, että tuki alenee, kun muutat heidän luokseen. Sinun tulot nimittäin lasketaan mukaan asumistuen määrää laskettaessa.

Mahdolliset muutokset tuissa voit laskea Kelan verkkosivuilla olevalla erikoistyökalulla.

Seuraukset etuuksista tai toimeentulotuesta

Jos aiot asua tilapäisesti vanhempiesi luona, ja sinä tai vanhempasi saatte toimeentulotukea tai muuta etuutta, sillä on vaikutuksensa. Kun asutte yhdessä, se vaikuttaa kotitalouden tuloihin ja menoihin. Tämä tarkoittaa, että kun taloudessa on useampi henkilö, oletetaan elinkustannusten jakautuvan, ja näin ollen etuustarpeen olevan pienempi. Joissakin tapauksissa tulojen jakamista ei oteta huomioon, esimerkiksi jos olet alle 21-vuotias ja/tai saat opintotukea. Kelan verkkosivuilla on kaikki tarvittava tieto etuuksista ja tulojen jakamisen vaikutuksista.

Lapseni muuttaa takaisin kotiin. Mikä vaikutus tällä on?

Oletko itse vanhempi ja lapsesi on muuttamassa takaisin kotiin? Saatat miettiä, mikä vaikutus tällä on verotukseesi, kansaneläkkeeseesi ja/tai mahdollisiin tukiin ja etuuksiin. Tämän artikkelin vinkit pätevät myös sinulle vanhempana.

Muutto vanhempiesi luo: tehkää selkeät sopimukset

Kun muutat takaisin vanhempiesi luo, kuulut jälleen heidän kotitalouteensa. Tämä on todennäköisesti kaikille osapuolille totuttelun paikka. Siksi onkin järkevää tehdä selkeät sopimukset yhdessä asumisesta.

Tehkää sopimukset taloudesta

Kaikkien osapuolten on helpompi, kun on selvää, miten taloudellisesti osallistut kotitalouden menoihin. Sopikaa keskenänne:

  • Vuokran tai kotirahan maksamisesta
  • Ruokaostosten maksamisesta
  • Veden, sähkön ja lämmön maksamisesta
  • Menettelytavoista, jos kotiin tai omaisuuteen tulee vahinkoja

Muista, että kun osallistut taloudellisesti kotitalouden kuluihin, sillä voi olla vaikutuksia etuuksiin ja tukiin. Voit tarkistaa tämän käyttämällä yllä mainittuja työkaluja.

Tehkää käytännön sopimukset yhteiselosta

Koska sinä ja vanhempasi aiotte jakaa aikaa ja tilaa, on hyödyllistä keskustella siitä, miten haluatte järjestää yhteiselonne. Miettikää yhdessä, miten haluatte hoitaa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Ruoka: laitatteko ja syöttekö yhdessä vai kukin erikseen?
  • Vierailut: voitko ottaa vieraita vastaan milloin tahansa, vai sovitaanko siitä etukäteen?
  • Siivous: jaatteko siivoustehtävät vai hoidatteko asiat tilanteen mukaan?

Muita seikkoja, joita miettiä vanhempiesi luo tilapäiseen muuttoon

Kun muutat tilapäisesti vanhempiesi luo, sinun tulee miettiä paitsi itse asumisen järjestelyjä myös tilapäistä muuttoa vanhempiesi luo. Miten aiot siirtää tavarasi, tarvitsetko tilapäistä varastointia, ja tuleeko sinun irtisanoa vanhoja sopimuksiasi? Kaikki nämä tiedot löydät erillisistä muuttovinkkeistämme.

Onko sinulla muita kysymyksiä tilapäisestä asumisesta vanhempiesi luona, tai onko sinulla vinkki, jonka haluaisit jakaa? Kuulisimme mielellämme sinusta kommentissa tämän julkaisun alla!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)