Kaikki mitä sinun tulee tietää ensiasunnon ostajan lainoista

Harkitsetko ensimmäisen asunnon ostamista? Silloin sinun on selvitettävä monia asioita ja tehtävä tärkeitä päätöksiä. Tärkein näistä on usein rahoitus. Saatko rahoituksen ensiasuntoosi järjestettyä? Ja miten se tapahtuu? Tässä blogissa haluamme kertoa sinulle lisää ensiasunnon ostajan lainoista, koska ne voivat ratkaista, onko sinulla varaa ensimmäiseen kotiisi vai ei.

Onnellinen pariskunta vastaanottamassa asunnon avaimia Suomessa vuonna 2023 – kuvastaa ensiasunnon ostajien jännittävää hetkeä, kun ensiasunnon laina on hyväksytty ja uusi koti odottaa.
Kuva: Bigstock.com

Ensiasunnon ostajan lainat: mitä ne ovat?

Ensiasunnon ostajan lainat ovat erityisiä lainoja asuntomarkkinoille tuleville ensiasunnon ostajille, joita monet kunnat tarjoavat. Usein ensiasunnon ostajana ei ole mahdollista saada asuntolainaa koko asunnon kauppahinnan kattamiseksi. Ensiasunnon ostajan laina kattaa eron haluamasi asunnon hinnan (sisältäen kaikki lisäkustannukset) ja maksimissaan lainattavan summan välillä. Lainan enimmäismäärä on noin 48 000 euroa. Ensiasunnon ostajan lainoilla on erittäin suotuisat ehdot: esimerkiksi et maksa korkoa tai lyhennystä ensimmäiset kolme vuotta. Jos tulot eivät ole kolmen vuoden jälkeen riittävän suuret, voit hakea uudelleenarviointia, jolloin maksueräsi sopeutetaan tulojesi mukaan. Lisäksi ensiasunnon ostajan lainan voi aina maksaa takaisin (osittain tai kokonaan) ilman lisäkustannuksia. Laina on myös uusien asuntolainasääntöjen mukaan verovähennyskelpoinen.

Kuka on oikeutettu lainaan?

Kaikki kunnat tai maakunnat eivät tarjoa ensiasunnon ostajan lainoja. Tarkista siis ensin, onko tämä mahdollista siinä kunnassa, jossa aiot ostaa asunnon. Tämän voit tehdä Suomen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) verkkosivustolla. Lainan määrä riippuu tuloistasi, omasta pääomastasi ja kunnan tai maakunnan ehdoista. Jokainen kunta asettaa omat ehtonsa. Joissakin kunnissa sinun on oltava kunnan asukas lainaa hakiessasi, toisissa kunnissa laina myönnetään vain uudisrakennuksille tai vain olemassa oleville rakennuksille. ARA verkkosivuilla on kätevä työkalu, jonka avulla voit laskelmoida tulosi ja asunnon hinnan perusteella, tuletko periaatteessa lainaan oikeutetuksi.

Miten ensiasunnon ostajan lainaa haetaan?

Jos haluat hakea ensiasunnon ostajan lainaa, sinun tulee ottaa yhteyttä kuntaan. Kunnassa arvioidaan, oletko oikeutettu lainaan, jonka jälkeen saat hakulomakkeen. Lähetä tämä hakulomake ja tarvittavat liitteet ARA. On tärkeää, että haet ensiasunnon ostajan lainaa hyvissä ajoin ennen asuntolainan hakemista. Tarkat toimintaohjeet löydät ARA verkkosivuilta. Lisätietoja ensiasunnon ostajan lainoista.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)