Muuttopäivien ottaminen vapaaksi: saatko vapaapäiviä muuttoni ajaksi?

Suomessa työntekijällä voi olla oikeus keskimäärin kahteen muuttopäivään vuodessa, jotka eivät vähene vuosilomasta. Oikeus muuttopäiviin riippuu työehtosopimuksesta ja työnantajasta. Muuttopäivät ovat osa erityislomaa, eivät pakollisia lainsäädännön mukaan. Tarkista oikeutesi työehtosopimuksestasi tai yrityksen säännöistä. Nopeuta muuttoasi palkkaamalla muuttofirma, ja pyydä tarjouksia vertaillaksesi kustannuksia.

Erityisloma muuttoon, tärkeimmät tiedot:

Suomessa muuttovapaa ei ole lailla säännelty, vaan se on määritelty työehtosopimuksessasi. Työehtosopimuksesta löydät tiedon, onko sinulla oikeus muuttopäiviin. Tyypillisesti työntekijällä on oikeus keskimäärin kahteen muuttopäivään vuodessa. Palkkasi maksetaan normaalisti näiltä päiviltä, eikä niitä vähennetä tavallisista lomapäivistäsi. Lisätietoja löydät alla olevasta muuttovinkistä.

Iloinen pariskunta tanssii uudessa kodissaan muuttojen keskellä Suomessa, heijastaen muuttopäivien tärkeyttä ja muuttamisen järjestelyjä
Kuva: Canstockphoto.com

Muuttovapaa: Mitä sinun tulee tietää

Keskimäärin suomalaisilla työntekijöillä on mahdollisuus ottaa kaksi työpäivää erityisvapaata vuodessa muuttoon. Mahdollisuus muuttopäivien pitämiseen riippuu työnantajastasi. Jos saat ottaa muuttopäiviä erityisvapaana, et menetä vuosilomapäiviäsi ja palkkasi maksetaan normaalisti.

Onko minulla oikeus muuttopäiviin? Tarkista työehtosopimuksesi

Muuttopäivät eivät ole lailla säänneltyjä Suomessa, toisin kuin esimerkiksi äitiys- tai hoitovapaa. Työnantajat/aloittain voivat itse päättää, antavatko he työntekijöilleen muuttovapaata. Muuttopäivät kuuluvat ’erityisvapaan’ piiriin. Erityisvapaan säännöt löytyvät työehtosopimuksestasi, työsopimuksestasi tai yrityksen säännöistä.

Jos haluat tietää, onko sinulla oikeus vapaapäiviin muuton yhteydessä, katso työehtosopimuksesi. Jos et ole varma, minkä työehtosopimuksen alainen olet, voit tarkistaa sen työsopimuksestasi tai kysyä työnantajaltasi. Suomen työehtosopimukset ovat saatavilla verkossa. Etsi työehtosopimuksestasi muuttoon tai muuttovapaaseen liittyvät määräykset. Jos se ei ole työehtosopimuksessa tai et kuulu työehtosopimuksen piiriin, voit tarkastella yrityksen sääntöjä tai keskustella suoraan työnantajasi kanssa.

Aikaa säästäväksi muutossa

Jos haluat nopeuttaa muuttoasi, voit harkita muuttofirman palkkaamista. Voit pyytää muuttofirmaa jopa pakkaamaan muuttolaatikot ja purkamaan huonekaluja. Tarvitset siten vähemmän vapaapäiviä, koska sinun ei tarvitse tehdä niin paljon itse.

Haluatko tietää, paljonko muuttofirma maksaa? Voit pyytää ilmaisia ja sitoumuksettomia tarjouksia useilta yrityksiltä. Näin voit paremmin arvioida, onko se sinulle vaivan arvoista.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)