Opas muutto Yhdysvaltoihin

Muutto Yhdysvaltoihin on monen unelma, joka hakee opiskelu- tai työmahdollisuuksia yhdessä maailman vauraimmista maista. Onko se myös sinun unelmasi? Jos on, kannattaa lukea tämä artikkeli. Muutto Yhdysvaltoihin ei ole yksinkertainen prosessi, joten annamme sinulle kaiken tarvitsemasi tiedon: vaatimukset, kustannukset, mitä tehdä ennen muuttoa ja sen jälkeen, jotta muuttosi Yhdysvaltoihin sujuisi täydellisesti.

Oletko valmis täydelliseen muuttoon Yhdysvaltoihin? Kerromme myös, mikä on paras kaupunki muuttaa Yhdysvalloissa, mitkä ovat työskentelyn vaatimukset Yhdysvalloissa suomalaisille ja parhaat vaihtoehdot opiskeluun ja asumiseen.

Mahdollisuuksien maa odottaa sinua, joten aloitetaan! 😀

Kuinka muuttaa Yhdysvaltoihin Suomesta

Yhdysvallat on maailman suurin maahanmuuttajamäärän kohdemaa, koska Yhdysvaltoihin muuttaminen tarjoaa suuria mahdollisuuksia monilla elämän osa-alueilla. Opiskelu, työ, elämänlaatu, mahdollisuudet, vapaa-aika… Yhdysvalloilla on tarjota kaikkea tätä ja enemmän.

Ensimmäinen asia, jonka sinun tulee tietää, on, että Yhdysvaltoihin muuttaminen vaatii useampia toimenpiteitä kuin muihin maihin muuttaminen.

Vapaudenpatsas New Yorkissa kuvastaa Yhdysvaltojen symbolisia nähtävyyksiä ja tarjoaa inspiroivan maiseman niille, jotka suunnittelevat muuttoa tai vierailua maassa.
Kuva: Unsplash

Vaatimukset muuttaa Yhdysvaltoihin Suomesta

Yhdysvaltoihin saapumiseen on ehdottoman välttämätöntä saada viisumi, joka voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Väliaikainen oleskelu Yhdysvalloissa

Jos et aio oleskella Yhdysvalloissa pysyvästi, vaan muutat maahan väliaikaisista syistä, kuten opiskelun tai työn vuoksi, on olemassa useita viisumityyppejä:

 • B1: Jos muutat Yhdysvaltoihin liiketoiminnan vuoksi. Sinun on esitettävä todiste osallistumisestasi kokoukseen, konferenssiin tai että etsit uusia investointeja yrityksen edustajana.
 • B2: Jos matkasi on vapaa-ajan matka tai saat lääketieteellistä hoitoa Yhdysvalloissa. Sinun tulee toimittaa voimassa oleva passi, valokuva, siviilisäätyä koskeva asiakirja ja perhesiteitä koskeva dokumentaatio, taloudellisen tilanteen todisteet ja pankkitiliote.
 • F1, F2, M1 ja M2: Jos aiot suorittaa akateemisia tai kielitieteellisiä opintoja, myös Yhdysvalloissa viisumin omaavien henkilöiden suorat perheenjäsenet, ammatilliset opiskelijat ja opiskelijoiden mukana tulevat henkilöt.
 • H-1B: Erityisviisumi ammattitaitoisille tilapäisille työntekijöille. Sen hakeminen edellyttää yliopistotutkintoa tai ammattitodistusta sekä että työnantajasi Yhdysvalloissa tekee hakemuksen.
 • Tietyistä maista, mukaan lukien Suomesta, on mahdollista käyttää Electronic System for Travel Authorization (ESTA) -järjestelmää, jolloin viisumia ei tarvita ja prosessi on nopeampi ja edullisempi (noin 14 dollaria), mutta se on mahdollista vain alle 90 päivän oleskeluihin, eikä opiskelua tai työskentelyä varten.

HUOM: ESTA:n hakeminen voi olla hyödyllistä, jos haluat tehdä nopeamman vierailun Yhdysvaltoihin ennen lopullista muuttoasi, jotta voit nopeuttaa asiakirjaprosesseja tai valita asunnon henkilökohtaisesti.

Pysyvä oleskelulupa Yhdysvalloissa

Jos aikomuksesi on muuttaa Yhdysvaltoihin pysyvästi, tarvitset kuuluisan Green Cardin, eli pysyvän oleskeluluvan tai maahanmuuttajaviisumin. Kaikki viralliset tiedot löydät Yhdysvaltojen maahanmuuttoviraston verkkosivuilta, mutta tiivistämme tärkeimmät kohdat, jotta voit jo nyt tietää, mitä tarvitset.

Pysyvällä oleskeluluvalla sinulla on automaattisesti oikeus työskennellä laillisesti Yhdysvalloissa, ja sen voi saada kolmella tavalla: työn, perheen ja arpajaisen kautta.

Pysyvä oleskelulupa työn perusteella

Yhdysvaltain hallitus määrittää vuosittain rajan ulkomaalaisten määrälle, jotka hyväksytään pysyvästi asumaan työtarjouksen tai uuden yrityksen investoinnin perusteella. He hyväksyvät yli 100 000 henkilöä vuodessa.

Työpaikan arvostuksen, erikoistumisen, aseman, koulutuksen ja muiden seikkojen, kuten sijoittajien tai uskonnollisten työntekijöiden, mukaan on olemassa etusijajärjestys.

Työpaikkaa koskevien asiakirjojen lisäksi (palkka, pätevyydet jne.) työnantajasi on haettava Työministeriöltä virallista ”Permanent Labor Certification” -todistusta. Tällä todistuksella hän vakuuttaa, että kyseiseen työpaikkaan ei ole saatavilla päteviä amerikkalaisia työntekijöitä.

Pysyvä oleskelulupa perheenyhdistämisen perusteella

Jos olet Yhdysvaltain kansalaisten tai Yhdysvalloissa pysyvästi asuvien henkilöiden lähisukulainen, he voivat sponsoroida sinua pysyvän oleskeluluvan hakemisessa.

Sponsoreiden on osoitettava, että heidän tulonsa ovat yli 125% köyhyysrajan yläpuolella, mukaan lukien heidän muut huollettavansa. Lisäksi heidän on sitouduttava taloudellisesti tukemaan sinua, jos et itse pysty huolehtimaan toimeentulostasi.

 • Yhdysvaltain kansalaiset voivat sponsoroida puolisojaan, lapsiaan, sisaruksiaan ja vanhempiaan.
 • Pysyvät asukkaat voivat sponsoroida vain puolisoitaan ja naimattomia jälkeläisiään.

Pysyvä oleskelulupa arpajaisten kautta

Kyseessä on ”Diversity Immigrant Visa” -ohjelma, jonka kautta Yhdysvallat myöntää vuosittain 50 000 viisumia aliedustettujen maiden kansalaisille. Suomen kansalaisia voivat osallistua lähettämällä hakemuksen sähköpostitse tai postitse. Arvonta tapahtuu yleensä lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa, ja osallistuminen on täysin ilmaista.

Kun saat viisumisi, on tärkeää, että varaat lentoliput etukäteen, jos haluat saada mahdollisimman edullisen hinnan.

Majoituksen löytäminen Yhdysvalloissa

Ensimmäinen päätös, jonka sinun tulee tehdä, on se, mihin Yhdysvaltojen osaan aiot muuttaa. Jos tiedät sen jo, hienoa. Jos et vielä tiedä ja mietit, mikä olisi paras kaupunki muuttaa Yhdysvalloissa, annamme sinulle joitakin hyödyllisiä tietoja.

Mutta ensin, kannattaa merkitä muistiin sivustot, joista voit etsiä vuokra-asuntoja (tai ostettavia asuntoja) ympäri maata, riippumatta siitä, minkä kaupungin valitset:

 1. Trulia. Sivusto, jolla on suurin määrä kiinteistötarjouksia ja paljon tietoa maan kiinteistömarkkinoista.
 2. Realtor. Kansallisen kiinteistönvälittäjien yhdistyksen virallinen sivusto tarjoaa lisäturvaa ja tarvitsemasi tiedot vuokrausehtojen täyttämiseksi.
 3. Zillow ja Rent. Molemmat ovat myös suuria ja suosittuja Yhdysvalloissa.

Mikä on paras kaupunki muuttaa Yhdysvalloissa?

Yhdysvalloissa on yli 282 kaupunkia 50 osavaltiossa, joten valinnanvaraa on runsaasti. Tärkeintä on määritellä omat prioriteettisi, jotta voit päättää, mikä kaupunki on sinulle paras.

Parhaat kaupungit muuttaa Yhdysvalloissa mieltymystesi mukaan:

 • Jos budjettisi on tiukka, Texasin osavaltio tarjoaa edullisia vuokria, kuukausivuokrat yleensä alle 1000 dollaria. Sama pätee myös Texasin Lone Star Staten joissakin kaupungeissa, kuten Lubbockissa, Baytownissa ja Port Arthurissa.
 • Jos haluat työskennellä, yksi parhaista vaihtoehdoista on Washingtonin osavaltio, jolla on yksi maan suurimmista talouksista ja työttömyysaste on alle kansallisen keskiarvon. Toinen erinomainen vaihtoehto on New York, jossa on käytännössä rajaton määrä työpaikkoja, mutta korkeampi elinkustannustaso.
 • Jos haluat aurinkoista säätä ja paljon viihdettä työn ohella, Floridan tai Miamin kaltaiset paikat ovat harkitsemisen arvoisia. Elämisen kustannukset eivät kuitenkaan ole halpoja, mutta vaihtoehtoja on monia.
 • Jos etsit myös korkeaa elämänlaatua, kuten laatukoulutusta ja turvallisuutta kaduilla, kannattaa tutustua Kalifornian kaupunkeihin, kuten Freemontiin tai San Joseen, jos tulosi ovat korkeat, sekä Los Angelesiin tai Sacramentoon, jos etsit edullisempia vaihtoehtoja.
 • Jos haluat suuren kaupungin, jossa on eri hintaluokkia, hyvä sää ja jossa on helppo liikkua pyörällä, Chicago on sinulle sopiva.
 • Ja jos etsit parasta kaupunkia opiskeluun Yhdysvalloissa, Boston on ylivoimainen voittaja, maan akateeminen kehto. Seuraavina tulevat New York ja San Francisco. Ja jos tarvitset laadukasta koulutusta mahdollisimman tiukalla budjetilla, paras vaihtoehto on Texasin Wichita Falls.

Toivottavasti nämä tiedot auttavat sinua määrittämään, mikä kaupunki sopii sinulle parhaiten muuttaessasi Yhdysvaltoihin. Muista, että asumiskustannusten lisäksi sinun tulee ottaa huomioon tekijät kuten:

 • Turvallisuus
 • Terveyspalveluiden kustannukset
 • Koulutustarjonta, jos sinulla on lapsia tai olet itse opiskelija
 • Liikennevälineet kaupungissa ja sen ulkopuolella
 • Työmahdollisuudet
 • Ilmasto ja luonto
 • Kulttuurielämä ja vapaa-aika

Kuinka paljon maksaa asunnon ostaminen tai vuokraaminen Yhdysvalloissa?

Emme voi antaa sinulle tarkkaa sääntöä, koska se riippuu suuresti valitsemastasi kaupungista. Voimme kuitenkin antaa sinulle keskiarvon, joka toimii ohjenuoranasi.

Yhdysvalloissa virallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari. Tällä hetkellä (2023) yksi dollari on noin 0,93 euroa, joten voit suunnilleen tehdä hinnan muunnoksen.

Vuokrahinnat Yhdysvalloissa $/kk:
Yksiö keskustassa:1600 $
Yksiö keskustan ulkopuolella:1300 $
2-3 makuuhuoneen asunto keskustassa:2700 $
2-3 makuuhuoneen asunto keskustan ulkopuolella:2200 $

Jos päätät asua kimppakämpässä, maksat vain oman huoneesi hinnan, mikä tulee edullisemmaksi.

Ota huomioon myös asumiseen liittyvät kulut eri palveluista:

 • Internet: 50-90 $/kk.
 • Sähkö: 130–170 $/kk.

Kuinka paljon maksaa muutto Yhdysvaltoihin?

Jos suunnittelet muuttavasi Yhdysvaltoihin ja aiot kuljettaa mukanasi kaiken tai osan omaisuudestasi, on hyvä varautua siihen, että muutto tulee olemaan kallista pitkän etäisyyden vuoksi. Välimatka voi olla keskimäärin noin 7500 km riippuen siitä, mihin Yhdysvaltojen osaan olet muuttamassa.

Jos et aio kuljettaa paljon tavaraa, yksi hyvä vaihtoehto voi olla ylimääräisen matkalaukun lähettäminen lentokoneessa, mikä maksaa noin 150-200 euroa per laukku.

Kun on kyse suuremman määrän omaisuutesi siirtämisestä Yhdysvaltoihin, tavallisesti käytetään merikonttia, jolloin hinnat ovat korkeampia. Esimerkiksi, neliömetrin kokoisen lastin hinta voi olla noin 200-250 euroa, ja toimitusaika voi kestää 1-2 kuukautta.

Oletetaan, että lähtöpisteesi on Helsinki, hinta vaihtelee kohdekaupunkisi mukaan:

 • Helsingistä New Yorkiin: noin 3500-9000 euroa riippuen lastin määrästä.
 • Helsingistä San Franciscoon: noin 4000-10000 euroa riippuen lastin määrästä.

Näihin kustannuksiin sinun tulee lisätä tullimaksut aina, kun ilmoitettu tavaroidesi arvo ylittää 22 euroa.

Haluatko tietää, paljonko maksaa muuttaa Yhdysvaltoihin? Se vie vain pari minuuttia.

Muutto Yhdysvaltoihin opiskelua varten

Yhdysvalloissa opiskelu edellyttää hyvää englannin kielen taitoa. Yhdysvaltalainen koulutus on maailman arvostetuimpia, joten voit olla varma hyvästä ansioluettelosta.

Yhdysvalloissa on kaksi opiskelijaviisumin tyyppiä: F-1 akateemisia opintoja tai kielikursseja varten ja M-1 ammatillisia opintoja varten. Näille viisumeille ei ole määrällistä rajaa, mutta sinun tulee olla rekisteröitynyt opetusta tarjoavaan oppilaitokseen ennen viisumin hakemista. Sinun on myös esitettävä akateemiset todistuksesi, suosituskirjeet, motivaatiokirje, näyttö taloudellisesta tilanteestasi tai takaajastasi, terveystarkastus ja vakuutus, passi, valokuvat ja joitakin asianmukaisesti täytettyjä asiakirjoja.

Yhdysvalloissa opiskelijaviisumilla työskentely ei ole sallittua, lukuun ottamatta opintoihin liittyviä harjoittelujaksoja.

Kustannusten osalta, keskimäärin kandidaatin tutkinto maksaa vuodessa noin 7 000 – 12 000 dollaria, kun taas jatko-opinnot maksavat yhteensä noin 19 000 – 35 000 dollaria. Monet opiskelijat saavat jonkinlaisen stipendin, joten suosittelemme tutkimaan saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Miltä on työskennellä Yhdysvalloissa suomalaisille?

Yhdysvaltoihin työn perässä muuttamisen edellytyksenä on englannin kielen taito ja asianmukaisen työviisumin hankkiminen, josta jo puhuimme artikkelin alussa. Koska Yhdysvalloissa on suuri espanjankielinen väestö ja monenlaisia työpaikkoja tarjolla, saattaa olla mahdollista löytää työtä puhumatta englantia, mutta on suositeltavaa oppia kieli mahdollisimman pian, jotta saat käyttöösi enemmän mahdollisuuksia.

Aloittaaksesi työpaikkojen etsimisen Yhdysvalloista, suosittelemme näitä työnhakusivustoja:

Yhdysvalloissa ammattitaidottoman työn vuosipalkka on yli 23 000 dollaria, kun taas ammattitaitoisen työn palkka ylittää 50 000 dollaria vuodessa. Tämä yhdistettynä matalaan työttömyysasteeseen tekee Yhdysvalloista houkuttelevan maan työskentelyyn. Keskimääräinen kuukausipalkka verojen jälkeen on 3998,93 dollaria.

Työskennelläksesi Yhdysvalloissa tarvitset lisäksi seuraavat:

 • Sosiaaliturvatunnuksesi (SSN), jonka saat esittämällä tarvittavat asiakirjat missä tahansa sosiaaliturvatoimistossa.
 • Pankkitilin palkkasi vastaanottamiseen ja laskujesi maksamiseen. Voit avata tilin helposti suurissa pankeissa, kuten Wells Fargo, Chase Bank tai Bank of America.
 • Yhdysvaltalaisen puhelinnumeron. Tarjolla on liittymiä alkaen 20 dollarista kuukaudessa.

Jos Yhdysvalloissa sinut palkannut yritys on suomalainen ja oleskelusi kestää alle viisi vuotta, sinun tulee jatkaa vakuutusmaksujen maksamista Suomen sosiaaliturvaan. Jos yritys on yhdysvaltalainen, maksat vakuutusmaksut suoraan Yhdysvalloissa.

Eläkkeen suhteen eläke tulee hakea Yhdysvalloista, jos asut siellä työelämäsi lopussa, tai Suomesta, jos asut Suomessa tuolloin. Kaikkiin näihin kysymyksiin löydät yksityiskohtaiset tiedot Suomen hallituksen verkkosivuilta.

Kuinka monta työtuntia viikossa tehdään Yhdysvalloissa?

Yhdysvalloissa työviikko on maanantaista perjantaihin ja kestää 40 tuntia, kuten Suomessakin. Jos työskentelet osa-aikaisesti, työtunteja voi olla alle 40 viikossa.

Minimipalkka tunnilta on noin 7,25 dollaria, mutta se voi vaihdella osavaltioittain.

Lomien suhteen, toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa ei ole lakisääteisiä maksullisia vapaapäiviä, joten sinun täytyy neuvotella työnantajasi kanssa vuoden 1938 Reilun työn standardilain mukaisesti.

Työaikojen osalta, liike-elämän aukioloajat ovat yleensä kello 09:00–18:00 ilman keskipäivän taukoa, paitsi lauantaisin, jolloin työpäivä päättyy kello 13:00. Suurissa ostoskeskuksissa voidaan työskennellä kello 19:00 tai 20:00 asti joka päivä, lounastauon kera.

Miltä on elämä Yhdysvalloissa?

Elämä Yhdysvalloissa tarjoaa suuria mahdollisuuksia niin akateemiseen kuin ammatilliseen kehitykseen. Maan monimuotoisuuden ansiosta tarjolla on vaihtoehtoja jokaiseen makuun, ja sen kehitystaso tekee siitä johtajan niin muodin, vapaa-ajan, tieteen kuin teknologian aloilla. Lisäksi sinulla on mahdollisuus tutustua tuhansiin nähtävyyksiin ympäri maan sen laajan ja monipuolisen maantieteellisen kattavuuden ansiosta.

Vapaa-aika ja kulttuuri Yhdysvalloissa

Suurkaupungeissa vaihtoehtoja on niin paljon, että et tiedä mistä aloittaa. Voit kokea kaikkea arvostetuimmista teattereista ja konserttisaleista katutaiteilijoihin ja urbaaniin taiteeseen joka kulmassa. Voit myös tutustua syvällisesti amerikkalaisiin perinteisiin vähemmän asutuilla ja suurista kaupungeista kaukaisilla alueilla. Jos pidät urheilusta, luonnon lähellä olevat kaupungit tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia niin talvella kuin kesällä.

Liikenne Yhdysvalloissa

Kulkuneuvon valinta riippuu siitä, missä kaupungissa liikut. Monissa kaupungeissa auto on välttämätön suurten etäisyyksien vuoksi, mutta yleisesti ottaen julkisen liikenteen palvelut ovat hyvät, ja joissakin itärannikon kaupungeissa pyöräily on erittäin yleistä.

Terveydenhuolto

Tämä on tärkeä seikka, sillä toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa on välttämätöntä hankkia yksityinen terveysvakuutus, jotta et joudu taloudelliseen ahdinkoon sairastuessasi tai joutuessasi sairaalahoitoon. Joskus vakuutus sisältyy työsopimukseen, mutta jos näin ei ole, sinun tulee ottaa vakuutus, jonka kustannus on noin 150 dollaria kuukaudessa.

Ruokailu

Yleisesti ottaen ruokaostokset maksavat suunnilleen saman verran kuin Suomessa. Jos haluat syödä ulkona, varaudu käyttämään enemmän rahaa, ja huomioi, että Yhdysvalloissa on tapana jättää vähintään 15 % tippi laskun loppusummasta.

Suuntaa antavana tietona, ja ottaen huomioon asumisen ja elinkustannusten vaihtelut eri kaupungeissa, tarvitset elämiseen Yhdysvalloissa noin 1 700 – 3 500 dollaria kuukaudessa.

Muutto Suomesta Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin muuttaminen vaatii useita toimenpiteitä. Jos haluat kuljettaa omaisuutesi ja pystyt kattamaan kustannukset, on parasta jättää se muuttoyrityksen hoidettavaksi. Näin sinun ei tarvitse huolehtia matkan aikana ja tavarasi toimitetaan suoraan uuteen kotiisi saapuessasi. Älä unohda tutustua muutto– ja pakkausvinkkeihimme, jotka helpottavat muuttoasi. Ja jos haluat välttää tuntikausien laskemisen ja internetissä selaamisen, voit vain klikata alla ja saat parhaat tarjoukset muutostasi Yhdysvaltoihin.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kirjoittanut  Andriy | 08-05-2024 |
Kommentit (0)